07:07:08 18.02.2019
 
Stiri

Găgăuzii, SPERIAȚI de Unirea R. Moldova cu România: Ce le cer autorităților de la Chișinău, Turciei, Rusiei, dar și Organizației Națiunilor Unite

Politică 25.02.2018 15:00 Vizualizări3857 Autor: Ziarul National
Găgăuzii, SPERIAȚI de Unirea R. Moldova cu România: Ce le cer autorităților de la Chișinău, Turciei, Rusiei, dar și Organizației Națiunilor Unite Gagauz.info

Circa o mie de găgăuzi s-au adunat, ieri, la Tomai, UTA Găgăuzia, la așa-zisa adunare extinsă a autorităților regionale și locale „împotriva Unirii cu România”, convocată la îndemnul bașcanului Irina Vlah. Aceștia au declarat anul 2018, când românii marchează 100 de ani de la Marea Unire, drept „100 de ani de la ocupația românească a Basarabiei”.

Principalul subiect discutat a fost creșterea curentului unionist în R. Moldova și semnarea declarațiilor pro-Unire de către mai mulți primari din stânga Prutului. Vorbitorii de la eveniment au făcut declarații tari, acuzând România că ar avea pretenții teritoriale față de R. Moldova.

Cel mai vehement a fost deputatul democrat Cornel Dudnic, care a spus că, „dacă va fi Unirea, eu primul o să pun mâna pe armă să apăr Găgăuzia”.

La finalul evenimentului, participanții de la adunare au votat o rezoluție în care se pronunță pentru „păstrarea și întărirea R. Moldova ca stat independent, neutru, democratic și integru”.

Făcând referire la rezultatele așa-zisului referendum din 2 februarie 2014, prin care participanții și-au exprimat doleanța de alipire a Găgăuziei la Federația Rusă, în caz dacă R. Moldova își pierde statalitatea, găgăuzii au cerut autorităților R. Moldova să „condamne public” acțiunile unioniștilor din R. Moldova și a persoanelor publice din România „care au pretenții teritoriale față de R. Moldova”.

De asemenea, votanții rezoluției respective îi cer Ministerului Justiției să interzică partidele care promovează Unirea R. Moldova cu România, organelor de forță - să interzică activitatea „antistatală, anticonstituțională și criminală” a lui Traian Băsescu, dar și a primarilor care au semnat declarații simbolice de Unire cu România, iar președintelui Igor Dodon - să-i declare persona non grata în R. Moldova pe Traian Băsescu și George Simion.

Prin aceeași rezoluție, Parlamentului i se cere să interzică persoanelor publice din R. Moldova să dețină dublă cetățenie și să modifice legislația, astfel încât cei care pledează pentru Unirea cu România să fie trași „la răspundere penală”.

Bașcanului Găgăuziei, Irina Vlah, care a organizat această adunare, i se cere să facă demersurile necesare ca să solicite Turciei, Federației Ruse, dar și Organizației Națiunilor Unite să fie „garanți” pentru „schimbarea statutului Găgăuziei, dacă R. Moldova își schimbă statutul”.

Menționăm că, potrivit rezultatelor recensământului populației efectuat în anul 2014, în R. Modova locuiesc 126 de mii de găgăuzi sau 4,6% din populația republicii.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!tanasa 25.02.2018 15:32

...la finele întrunirii, oamenii o fost cinstiti cu un pahar di jin si o strakina di fusoli, toți o cântat imnul rus shi o dzis ca ii ghini sa mai facă ADA shodshi unde buhlo shi hratva ii na haleavă. La fel o rugat si guvernu roman sa facă așa tusneak unde a si shii crăpat shi dighit na haleavă si o susținut si unirea cu România, Numa mâncare si shii

Dragos 25.02.2018 16:51

Si i-a zis Yaralof, sfetnicul Plahoitului, lu'Vlaha: Vezi si tu, Vlaho, fa ca cum o adunare, ca cand cu gaozarii nu-i de suguit. Ca bossUlinici n-are cum sa urle-n gura mare ca-i romanofob tare.

Culae 26.02.2018 03:45

Eu cred acesti gogomani se agita de pomana. Nimeni nu-i vrea oricum. Cind unire vor fi cedati Ucrainei la schimb cu teritorii din Nordul Basarabiei parte a Ucrainei la acest moment unde sunt majoritari romanii (Hotin, Herta etc.). Se agita ca niste idioti ce multi probabil sunt. Cine drac ar nevoie de ei si de transnistreni. Ar trebui in fapt sa fie cei mai mari unionisti ca nimeni n-i vrea (nici macar Rusia) deci o sa se duca unde vor vedea cu ochii (ceea ce pot sa fac si acum ma gindesc). Se agita de pomana si transmit cuvint cu cuvint ce Dododn le-a zis sa zica. Rusine ca sunteti o portavoce a lui Dodon in loc sa va pregatiti la limba ucraineeana zi de zi. Hai la scoala cu voi ca ucraineeni nu va lasa sa traiti ruseste oricum.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.02.2019 09:28 Nicolae Negru Petru Cărare și cele două pălării ale...

11.02.2019 09:13 Nicolae Negru Unde se întâlnesc pro-Moldova lui Pla...

08.02.2019 09:19 Ziarul National „Mama” lui Dodon se numește Șor

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Procuratura Generală trebuie să deschidă un dosar penal după declarațiile lui Ilan Șor potrivit cărora acesta i-ar fi finanțat două campanii electorale anterioare și i-ar fi pus la dispoziție avionul privat președintelui Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md