INIȚIATIVĂ // Funcționarii publici cu statut special, militarii și ofițerii de informații și securitate vor putea activa și în alte instituții decât cele din domeniul în care au fost instruiți, fără a întoarce statului cheltuielile pentru studii


Funcționarii publici cu statut special, militarii și ofițerii de informații și securitate vor avea posibilitatea să activeze într-o altă autoritate publică decât cea pentru care au fost pregătiți, fără a fi obligați să restituie statului cheltuielile de instruire. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost examinat la ședința de astăzi a Comisiei juridice, numiri și imunități.
Deputatul Lilian Carp, care este unul dintre autorii unui proiect de lege care prevede acest lucru, a declarat astăzi, în cadrul ședinței Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, că obligarea angajaților de a activa anume în autoritatea pentru care au fost instruiți, pe un termen de până la cinci ani după absolvirea studiilor, este abuzivă și contravine normelor constituționale.
Proiectul propune ca angajații să poată alege să activeze într-o altă autoritate a statului, într-o funcție ce implică exercitarea serviciului militar sau special.
Doar persoanele care nu vor să activeze în interesul statului vor fi obligate să restituie cheltuielile de instruire, nu și cei care intenționează să muncească într-o altă autoritate statală decât cea în care a fost instruit.
Funcționarii publici cu statut special, militarii și ofițerii de informații și securitate sunt instruiți la Institutul Militar al Forțelor Armate „Alexandru cel Bun”, Academia „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne, Institutul Național de Informații și Securitate „Bogdan Întemeietorul Moldovei”, Centrul de Instruire al Administrației Naționale a Penitenciarelor sau Colegiul Național al Poliției de Frontieră.













































































