14:31:10 11.07.2020
 
Stiri

Funcționarii care au participat la CONCESIONAREA Aeroportului Internațional Chișinău ar putea fi cercetați penal. Comisia parlamentară de anchetă a trimis materialele la Procuratură și la CNA: „Am depistat lucruri flagrante”

Economie 12.08.2019 15:18 Vizualizări1431 Autor: Ziarul National
Funcționarii care au participat la CONCESIONAREA Aeroportului Internațional Chișinău ar putea fi cercetați penal. Comisia parlamentară de anchetă a trimis materialele la Procuratură și la CNA: „Am depistat lucruri flagrante”


UPDATE // Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a publicat lista funcționarilor care ar putea fi cercetați penal în cazul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău.

Legat de funcționarii ale căror acțiuni urmează a fi verificate sub aspectul funcției deținute și obligațiilor lor de serviciu și deciziile adoptate, Procuratura va putea verifica acțiunile următorilor funcționari:

1. Valeriu Lazăr, viceprim-ministru, ministrul Economiei, care a semnat Nota Informativă la aprobarea concesionării activelor ÎS „Aeroportul Internațional Chișinău” și a condițiilor concesionării acestora.
2. Copaci Tudor, președintele Comisiei de concurs privind selectarea concesionarului, viceministru al Economiei care a semnat procesele-verbale ale ședințelor comisiei, a aprobat Studiul de fezabilitate;
3. Susanu Angela, membrul al Comisiei de concurs, director adjunct al Agenției Proprietăți Publice, membră a Comisiei de monitorizare a concesiunii. Tot ea a fost persoana care a semnat Contractul de concesiune cu SRL „Avia Invest”;
4. Membrii Comisiei de concurs privind selectarea concesionarului, care au participat la ședințele comisiei și au semnat procesele-verbale;
5. Șendilă Maria, secretar al Comisiei de concurs privind selectarea concesionarului, șef-adjunct al direcției administrarea proprietății publice din cadrul Agenției Proprietăți Publice, și concomitent secretar al comisiei de monitorizare a concesiunii, care a participat la ședințele comisiei, a semnat procesele-verbale;
6. Iurie Leancă, prim-ministru interimar, care a semnat Hotărârea de Guvern nr. 321 din 30.05.2013 cu privire la aprobarea concesionării activelor ÎS „AIC” și a condițiilor concesionării acestora, și a semnat Hotărârea nr. 715 din 12.09.2013 pentru aprobare raportului privind derularea și rezultatele concursului închis de selectare a concesionarului activelor ÎS AIC"
.

Știrea inițială

Comisia parlamentară care analizează cele mai importante contracte de privatizare sau concesionare încheiate în perioada anilor 2013 - 2019 a transmis astăzi la Procuratura Generală (PG) și Centrul Național Anticorupție (CNA) sesizări „pe marginea acțiunilor și inacțiunilor unor funcționari de stat și altor persoane privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău”.

Potrivit președintelui acestei comisii, deputatul Igor Munteanu, cei vizați în sesizare, printre care și „înalți demnitari”, ar urma să fie cercetați pentru abuz de putere sau abuz de serviciu, exces de putere sau depășire a atribuțiilor de serviciu, neglijență în serviciu, delapidarea averii statului sau fals în acte publice.

„În primul rând, a trezit multă îngrijorare felul în care a fost scos acest obiectiv, ÎS „Aeroportul Internațional Chișinău” (AIC), spre concesionare, atâta timp cât acesta se regăsea în lista bunurilor nepasibile privatizării. (...) Există suspiciuni rezonabile că inacțiunile membrilor comisiei de concurs au fost dirijate de grupuri de interese terțe, care știau din start rezultatele concursului, încă înainte ca acesta să fie anunțat”, a declarat Munteanu astăzi, într-o conferință de presă.

Igor Munteanu a adăugat că documentele prezentate comisiei parlamentare de anchetă de către Agenția Proprietății Publice și anumiți martori au scos la iveală și „lucruri flagrante”. Președintele comisiei s-a referit, în mod special, la faptul că cel care s-a ocupat de invitarea companiilor să participe la concursul închis pentru concesionarea Aeroportului a fost nimeni altul decât Petru Jardan, pe atunci directorul AIC, bun aflat în posesia statului, care ulterior a devenit managerul companiei care a câștigat acel contract de concesiune, de altfel unul plin de „condiții împotriva statului”.

De asemenea, organele de drept ar urma să verifice legătura lui Jardan cu Ilan Șor, companiile cărora au primit transferuri dubioase de la AIC, așa cum a descoperit Inspecția Financiară încă în anii 2015 - 2016.

„Inspecția Financiară a depistat încălcări grave la modul în care avea loc implementarea concesiunii. În anii 2015-2016, au fost stabilite tranzacții dubioase din numele grupului care a primit acest contract de concesiune în beneficiul companiilor din grupul Șor, inclusiv finanțări pentru clubul de fotbal Milsami, împrumuturi către Dufremol, Aviaconsulting etc.”, a declarat Igor Munteanu.

Investigațiile PG și CNA se vor desfășura în paralel cu cele al comisiei parlamentare de anchetă, care va prezenta ulterior un raport în Legislativ vizavi de contractele de privatizare sau concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău, a gărilor și stațiilor auto, a companiei „Air-Moldova”, dar și a „Tutun-CTC”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
11.07.2020 10:46 Ziarul National Alecu Reniță // Statalitatea dodonis...

10.07.2020 09:27 Nicolae Negru Nicolae Negru // Gațcaniada sau cum a...

06.07.2020 09:37 Nicolae Negru Nicolae Negru // Deznodământ rapid sa...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md