21:46:32 04.07.2020
 
Stiri

FOTO, VIDEO // Săptămâna Culturii Naționale la liceele „ORIZONT”: Mămăligă URIAȘĂ, lecții ale meșterilor populari, excursii tematice, cântece și dansuri populare, dar și masterclass-uri de preparare a bucatelor tradiționale

Social 19.04.2019 12:18 Vizualizări2078 Autor: Ziarul National
FOTO, VIDEO // Săptămâna Culturii Naționale la liceele „ORIZONT”: Mămăligă URIAȘĂ, lecții ale meșterilor populari, excursii tematice, cântece și dansuri populare, dar și masterclass-uri de preparare a bucatelor tradiționale


Timp de o săptămână, în perioada 15 – 19 aprilie curent, elevii și profesorii de la rețeaua de licee „Orizont” din R. Moldova au purtat haine tradiționale și au promovat cultura națională prin zeci de evenimente care i-au ajutat pe copii să cunoască mai bine tradițiile neamului strămoșesc.

Marcarea Săptămânii Culturii Naționale a demarat cu respectarea frumoasei tradiții de a întâlni părinții, profesorii și elevii cu pâine și sare, cu promovarea portului național, a muzicii populare, precum și cu activitatea „Valorile culturale ale Moldovei”, desfășurată de către diriginți în fiecare clasă.

Au urmat masterclass-uri ale meșterilor populari, care i-au învățat pe elevii de la „Orizont” arta țesutului, cea a olăritului, a brodatului etc., le-au prezentat diverse instrumente muzicale populare, iar bucătarii i-au lăsat pe micuți să coacă pâine sau să împletească sarmale.

De asemenea, pe parcursul acestei săptămâni, în liceele „Orizont” au avut loc mai multe concerte, recitaluri de poezie dedicate limbii române, victorine, concursuri de creație literară etc., toate dedicate culturii naționale.De exemplu, în Liceul Teoretic „Orizont”, filiala Ciocana, în Ziua Bucătăriei Nationale a fost preparată o „mămăligă uriașă”. Elevii au savurat-o împreună cu o porție de brânză de oi!La Liceul Teoretic „Orizont”, filiala Buiucani, elevii claselor a I-a „A” și a IV-a „B” au deprins arta țesutului în cadrul unei șezători. În timpul lucrului, elevii și părinții acestora spuneau proverbe, ghicitori, glume și cântau cântece populare.În cadrul Săptămânii Culturii Naționale, Liceul Teoretic „Orizont”, filiala Durlești, a fost vizitat de către Liuba Paladi-Bucșan, meșter popular din orășelul Durlești, care le-a povestit elevilor lucruri interesante despre obiectele de artă populară decorativă, cum ar fi costumele naționale, covoare, prosoape, veselă, jucării, ornamente zoomorfe, vegetale, dar și despre rolul sunducului în viața românilor în diferite perioade istorice.

Iar elevele claselor a VIII-a au aplicat diverse tehnici și elemente de broderie, reușind să adune admirație pentru frumos din partea publicului prezent la eveniment.

Pe lângă un concurs de creație literară „Aici o vatră sfântă la sânul ei ne-adună...”, elevii de la filiala Durlești au avut o întâlnire de suflet cu meșterul popular Adrian Triboi, care i-a ghidat în arta olăritului.

O călătorie pe urmele strămoșilor le-a oferit micuților din clasele a II-a de la filiala Buiucani a liceului meșterul popular Ecaterina Popescu, în timp ce-i ghida prin mulțimea de exponate care decorează sălile Muzeului de Artă Rustică din satul Clișova Nouă, raionul Orhei.

Și învățătorii din clasele primare le-au oferit elevilor un model demn de urmat – au interpretat în cadrul concertului dedicat Zilei Portului Popular mai multe piese care au încântat publicul.

Totodată, elevii de la filiala Ciocana au aflat care sunt instrumentele muzicale vechi ale poporului nostru și cum sună ele. Pe copii i-a impresionat cel mai mult cimpoiul.Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.07.2020 09:33 Nicolae Negru Nicolae Negru // În impas, regimul Do...

02.07.2020 09:35 Ziarul National Alecu Reniță: Cei care cunoaşteţi pla...

01.07.2020 13:56 Ziarul National Vasile Nedelciuc: OPRIȚI CĂRUȚAȘUL

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md