14:28:05 23.05.2024
Stiri

FOTO // Un mauzoleu al ostașilor români, căzuți pentru ELIBERAREA Basarabiei, inaugurat și sfințit pe teritoriul Cimitirului Eroilor din Chișinău

Actualitate 20.04.2024 20:28 Vizualizări1142 Autor: ZiarulNational
FOTO // Un mauzoleu al ostașilor români, căzuți pentru ELIBERAREA Basarabiei, inaugurat și sfințit pe teritoriul Cimitirului Eroilor din Chișinău


Un monument memorial, edificat în cinstea ostașilor români, căzuți în cele două războaie mondiale și înhumați în Cimitirul Eroilor din Chișinău, a fost inaugurat sâmbătă, 20 aprilie, în cadrul unei ceremonii solemne. La eveniment a participat un sobor de preoți de la Mitropolia Basarabiei, care a oficiat o slujbă de pomenire și a sfințit crucile și Troița instalată pe locul de veci.

Inițiativa de a edifica acest monument aparține Asociației „Monumentum”, condusă de avocatul Iulian Rusanovschi, iar ideea a apărut în luna noiembrie 2023, când, în urma săpării fundației monumentului eroilor cehoslovaci, a fost descoperită crucea de mormânt a soldatului Chiril Critenev, transmite Ziua.md.

Ulterior, cu acordul Combinatului de Servicii Funerare din Chișinău, au mai fost recuperate 3 cruci de pe teritoriul cimitirului din vecinătate și care au aparținut unor militari români.

Monumentul a fost sculptat în piatră de Cosăuți după proiectul arhitectului Mihail Andrieș, fiind un omagiu pentru cei peste 431 de eroi români căzuți în luptele Primului Război Mondial și înhumați în fostul Cimitir Militar Internațional din Chișinău, printre care și grănicerul Gheorghe Iacomi, ucis de bolșevici în satul Palanca în primăvara anului 1919.

Ceremonia s-a desfășurat în sunetele de fanfară a Orchestrei-Model a Departamentului Trupelor de Carabinieri din cadrul Ministerului de Interne, care a interpretat în deschidere imnurile de stat ale Republicii Moldova și României. La eveniment au participat reprezentanți ai administrației publice locale, politicieni, foști combatanți ai războiului de la Nistru, activiști civici și mai mulți locuitori ai capitalei, care au venit să le aducă un omagiu ostașilor români căzuți pe câmpul de luptă pentru apărarea Basarabiei.

În timpul slujbei de pomenire, Părintele Constantin Olariu a dat citire numele ostașilor români înhumați acolo, care au fost identificați până acum, și s-a rugat, alături de întreg clerul, pentru odihna celor adormiți. La rândul său, părintele Maxim Melinti, consilierul cultural al Mitropoliei Basarabiei, a adresat un cuvânt de recunoștință ostașilor care s-au jertfit pentru apărarea poporului român și au vărsat sânge pentru unitatea Neamului.

„Hristos a Înviat și împreună cu Hristos înviază și cei care au pus inima, sufletul trupul pentru Țara noastră, pentru acest petec de pământ îmbibat de sângele martirilor. Această zi zi nu este doar una de comemorare, ci și una de reabilitare, renaștere a noastră, a tuturor”, a spus părintele Maxim Melinti.

Complexul memorial Cimitirul Eroilor, cunoscut în diferite epoci ca Cimitirul Eroilor, Cimitirul de Onoare sau Cimitirul militar românesc, este un monument istoric amplasat pe bulevardul Decebal 17 din Chișinău. Aici au fost înhumați 1 645 de ostași, printre care 431 de români, 234 de ruși, 29 de austrieci, 39 de cehi, 35 de francezi și 6 polonezi, căzuți în Primul Război Mondial, precum și 96 militari români căzuți în al Doilea Război Mondial. În jurul capelei erau amenajate șase parcele cu 136 de morminte în care își dorm somnul de veci 202 eroi și două cripte cu 572 de eroi români și ruși neidentificați.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md