23:05:51 01.12.2022
Stiri

FOTO // Străinii care au LĂSAT America, Italia sau Rusia pentru a locui în R. Moldova

Social 03.07.2018 10:20 Vizualizări18734 Autor: Ziarul National
FOTO // Străinii care au LĂSAT America, Italia sau Rusia pentru a locui în R. Moldova PNUD Moldova
Estera Statnaia


În timp ce mulți moldoveni pleacă peste hotare în căutarea unui trai mai bun, sute de străini aleg să muncească în R. Moldova sau se stabilesc aici, după ce se căsătoresc cu cetățeni moldoveni. Majoritatea vin din Federația Rusă sau din Ucraina, dar sunt și dintre cei care au lăsat țări dezvoltate ca Italia, Elveția sau SUA pentru a trăi în Republica Moldova.

A lăsat America pentru Lipcani

Una dintre persoanele din străinătate care au ales R. Moldova este Estera Statnaia, o femeie care s-a mutat la noi din Statele Unite unde a locuit timp de 18 ani. De doi ani, de când s-a căsătorit cu un cetățean moldovean, ea locuiește în orașul Lipcani, din raionul Briceni. Estera a trecut de câteva ori pe la Serviciul Regional Nord al Biroului Migrație și Azil (BMA) pentru a obține, iar ulterior, pentru a prelungi permisul de ședere.

Estera este originară din Cernăuți și cunoaște limba română – a învățat-o la o biserică ortodoxă, singura din orășelul în care locuia în America. „Pentru că slujba se ținea în limba română, am încercat s-o învăț ca să pot înțelege ce spune preotul. Peste doi ani am început a comunica, la început mai timid, iar apoi din ce în ce mai sigur. Nu știam că soarta mă pregătește să vin în Moldova”, povestește, zâmbind, femeia.

Pentru că știe româna, Estera ar putea obține un permis permanent de ședere în Republica Moldova, după ce va susține un examen de cunoaștere a limbii. Ulterior, ea va putea depune și dosarul pentru cetățenie, condiția fiind să mai susțină un examen – de cunoaștere a Constituției țării.

Din Vorkuta, la Stolniceni

O altă femeie, Nadejda Grădinari, mărturisește că a visat ani buni să poată locui, din nou, în R. Moldova. A plecat din țară când avea 21 de ani și, timp de trei decenii, a locuit în Vorkuta, un oraș din Rusia, situat după Cercul Polar. Este originară din satul Stolniceni, raionul Edineț, localitate în care a revenit imediat după ce s-a pensionat. S-a stabilit în casa moștenită de la părinți, iar recent i s-a alăturat și soțul, care a lăsat orașul natal pentru R. Moldova. Cei doi soți trăiesc din pensie și din ceea ce reușesc să crească în gospodărie.

„Am plantat o livadă, avem vie, am cumpărat două capre, cultivăm fructe și legume. Ne descurcăm. Am sperat mereu să revin acasă și mă bucur că am reușit să îmi îndeplinesc acest vis”, povestește femeia.


Nadejda Grădinari, împreună cu soțul ei, la sediul BMA din Bălți

Pentru că a plecat din țară până la declararea Independenței, Nadejda nu a mai apucat să obțină cetățenia Republicii Moldova, așa că a trebuit să treacă prin toate procedurile de legalizare a șederii sale aici. Este mulțumită de serviciile care îi sunt acordate la sediul BMA din Bălți. „Eu am toate actele în regulă. Acum am venit să obținem permis de ședere pentru soțul meu. Ne-au dat o listă de documente pe care urmează să le aducem”, explică ea.

Și Nina Macarova, o femeie trecută de 80 de ani, este venită tot din Federația Rusă, din orașul Sîktîvkar. Pentru că acasă nu are cine o îngriji, ea s-a mutat la fiica sa, care locuiește în Camenca, un oraș din stânga Nistrului.

Peste 600 de cereri, în patru luni

Motivele pentru care străinii ajung să locuiască în R. Moldova sunt foarte diferite, însă cei mai mulți se stabilesc aici după ce se căsătoresc cu cetățeni moldoveni, afirmă Ana Lupașcu, șefa ghișeului unic pentru documentarea străinilor din cadrul Serviciului regional Nord al BMA.

În total, în primele patru luni ale anului curent, angajații ghișeului au procesat 661 de cereri de la cetățeni din 51 de țări ale lumii. Majoritatea solicitanților sunt originari din Ucraina, Federația Rusă, România, dar și din Italia, statele CSI, Turcia. Un număr mai mic de persoane vin din țări precum Lituania, Danemarca, Austria, Arabia Saudită, Israel, Spania, Suedia, Canada, Elveția, Tunisia, Portugalia.

„Unii locuiesc la oraș, dar avem și foarte multe persoane care aleg să stea în sate. De exemplu, un cetățean italian, căsătorit aici de trei ani, a învățat limba română, are casă la țară, crește porumb, roșii, castraveți, îngrijește o livadă. El nu vrea să plece din Moldova și e foarte fericit că poate trăi în țara noastră”, povestește Ana Lupașcu.

Pe lângă permisele de ședere, ghișeul procesează și documentele depuse de cetățenii moldoveni care invită străini în vizită, actele necesare pentru angajarea străinilor în câmpul muncii, aflarea acestora la studii sau implicarea în activități umanitare, religioase etc.

O categorie aparte de beneficiari ai serviciului sunt străinii care muncesc legal în raioanele de nord ale țării. În regiune activează Zona Economică Liberă Bălți, unde sunt înregistrați 50 de agenți economici, Zona Economică Liberă Ocnița „Otaci-Business”, precum și investitori străini. „Punem un accent special pe lucrul cu oamenii de afaceri din afară și atragerea investițiilor străine. De exemplu, în prezent, 30 de cetățeni străini asamblează o linie de producere la una dintre întreprinderile din Bălți. În Zona Economică Liberă sunt mulți străini cu funcții de conducere, manageri de top, directori generali. În plus, aici funcționează și un centru de instruire, unde vin sârbi, bulgari, cetățeni din alte state. Toți acești specialiști trebuie să obțină un permis special ca să fie angajați legal”, precizează Boris Gandrabura.

BMA are și rolul de a combate șederea ilegală în țară și munca nedeclarată. „Anual, sunt depistați în jur de 500 de străini implicați în situații ilegale. Anul trecut, 220 au fost îndepărtați din țară din acest motiv. Ceilalți au reușit să-și legalizeze șederea, după ce li s-a aplicat o amendă, în conformitate de legislația în vigoare”, susține șeful Serviciului Regional Nord al BMA.

În curând, în cadrul Serviciului Regional Bălți va începe să funcționeze și un centru de integrare a străinilor, una din cele trei structuri zonale de acest fel care vor activa la Bălți, Cahul și Chișinău, potrivit unei hotărâri de Guvern. Instituirea acestora este una dintre condițiile Acordului de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova.

Ca și celelalte structuri de acest fel, centrul de la Bălți va facilita studierea limbii române, familiarizarea străinilor cu tradițiile și cultura națională, încadrarea acestora în câmpul muncii sau oferirea unei activități economice sigure, ca sursă de existență.

Instituție publică, renovată pe banii partenerilor externi

Menționăm că una dintre primele instituții cu care interacționează cetățenii străini veniți în R. Moldova este Biroul de Migrație și Azil (BMA), o structură subordonată Ministerului Afacerilor Interne, care asigură legalitatea șederii lor în Republica Moldova. Până acum un an, cei care se adresau la Serviciul Regional Nord al BMA, situat în orașul Bălți, erau deserviți într-o clădire veche, fără condițiile elementare.

Construit încă în anii ’40 ai secolului trecut, edificiul nu a fost reparat capital niciodată - tavanul stătea să cadă, la fel ca și tencuiala de pe pereți. Oamenii așteptau minute în șir ca să le vină rândul la ghișeu, iar pe timp de iarnă, frigul era la ordinea zilei în toate încăperile. Lucrurile s-au schimbat radical, după ce clădirea a fost reparată cu sprijinului Uniunii Europene, al Ambasadei SUA în Republica Moldova, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR).

Acum, angajații serviciului lucrează în birouri luminoase și spațioase, dotate cu tehnică performantă pentru procesarea documentelor și cu mobilier modern, iar vizitatorii sunt deserviți mult mai rapid și mai eficient. „Înainte de reparație, fluctuația de cadre era mare. Oamenii plecau nu din cauza salariului, ci a condițiilor de muncă dificile”, susține Boris Gandrabura, șeful Serviciului regional Nord al BMA.De condiții mai bune se bucură și persoanele cu dizabilități. Până la renovare, clădirea era, practic, inaccesibilă pentru utilizatorii scaunului rulant. Una dintre angajatele serviciului, Ana Vortolomei, povestește că, acum două săptămâni, o femeie în scaun cu rotile a venit să perfecteze permisul de ședere pentru soțul său, cetățean străin. „Era foarte mulțumită pentru că, anterior, nu putea intra singură în clădire. Era nevoită să apeleze la ajutorul cuiva ca să ridice treptele. Acum a utilizat rampa de acces și s-a descurcat foarte bine”, își amintește funcționara.

Renovarea s-a încheiat în iulie 2017. Clădirea a devenit mai spațioasă, fiind construită o mansardă, iar încăperile au fost adaptate la necesitățile tuturor vizitatorilor, inclusiv ale persoanelor cu dizabilități.

Renovarea sediului Serviciului regional Nord al Biroului Migrație și Azil a a fost posibilă grație mai multor instituții donatoare: Uniunea Europeană a contribuit cu aproximativ 6 milioane de lei, sub formă de suport bugetar, Ambasada SUA în Republica Moldova a alocat 1,45 de milioane de lei, prin intermediul unui proiect al Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), iar Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a acordat asistență la elaborarea design-ului modern, confecționarea mobilierului și procurarea unui set de calculatoare în valoare de circa 900 de mii de lei.

Serviciul regional Nord al Biroului Migrație și Azil deservește 13 raioane: Edineț, Briceni, Ocnița, Dondușeni, Râșcani, Drochia, Glodeni, Florești, Fălești, Șoldănești, Sângerei, Rezina, Telenești și municipiul Bălți.

Text de Laura Bohanțova, PNUD Moldova


Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Jamesknina 24.11.2022 17:41

<a href=https://dirty-whore.ru/>https://dirty-whore.ru/</a>

JerryMef 24.11.2022 19:26

<a href=https://vegas-casino-online.com>1 Mobile Numero Assistnza</a>

WilliamporMa 24.11.2022 23:01

<a href=https://www.mytek.tn/image-son/televiseurs/tv-led.html?manufacturer=2322>Televiseur Econ</a>

AntonioIcona 25.11.2022 03:33

10 e lotto immediato

JosephChing 25.11.2022 04:19

<a href=https://pleasure-room.ru/>проститутки москвы</a>

JerryMef 25.11.2022 05:25

JosephChing 25.11.2022 12:37

<a href=https://pleasure-room.ru/>https://pleasure-room.ru/</a>

JerryMef 25.11.2022 20:09

JesusAtone 25.11.2022 20:16

Недавно ходил на экскурсию по крышам Санкт-Петербурга с гидом из <a href=https://rooferok.ru/>https://rooferok.ru/</a>. Очень доволен тем, как все прошло. Очень красиво и познавательно. Всем рекомендую их услуги!

WilliamporMa 25.11.2022 20:47

BrianTaulp 26.11.2022 03:03

<a href="https://topclima.net/2020/05/07/hello-world/#comment-63932">online doctor</a> 1e0_475

JerryMef 26.11.2022 03:53

<a href=https://prediksimatadewa.net/>kiatoto</a>

GregorytHemo 26.11.2022 09:56

https://vek-adalin.ru

Daviscix 26.11.2022 11:00

Предлагаем купить мягкую мебель недорого, напрямую от производителя "Вам Мебель" в Москве. Выбирайте модель из имеющихся в наличии на складе или закажите изготовление по индивидуальным размерам, выбрав любой цвет и фактуру обивки. <a href=https://vammebel.ru/>софа</a> Смотрите по ссылке - https://www.google.tt/url?q=https://vammebel.ru/ Мягкую мебель, которая представлена в КАТАЛОГЕ нашего интернет-магазина, мы изготовим за 5-7 дней и оперативно доставим по Москве и Подмосковью. <a href=http://www.babymassage-oberasbach.de/\\\"\/index.php\/bewertungen>Мягкая мебель от производителя в Москве</a> 2ce5492

JosephChing 26.11.2022 13:22

<a href=https://pleasure-room.ru/>https://pleasure-room.ru/</a>

JerryMef 26.11.2022 14:15

JerryMef 26.11.2022 14:37

JerryMef 26.11.2022 15:28

<a href=https://rulikes.ru>купить просмотры инстаграм</a>

RobertPup 26.11.2022 17:29

В будущем появятся возможности массовой рассылки объявлений на доски объявлений, регистрации во всех бизнес-каталогах, рассылке вакансий и резюме по сайтам о работе и т.д. <a href=https://max-piarim.ru>пиарим</a> <a href=https://golquadrado.com.br/vendo-vw-gol-cl-ap-1-8-imp-c-26-000km-original/#comment-222678>Постинг публикаций в СМИ</a> 8b761e3

WilliamporMa 26.11.2022 22:45

Jamesknina 27.11.2022 00:45

<a href=https://scrapbookgirls.ru/>https://scrapbookgirls.ru/</a>

JerryMef 27.11.2022 02:42

Star 27.11.2022 06:20

Have you ever earned $765 just within 5 minutes? trade binary options

Georgefit 27.11.2022 07:49

JosephChing 27.11.2022 09:16

<a href=https://kupibilet.club/>купи ру авиабилеты официальный</a>

FrankRek 27.11.2022 16:29

This review book is a valuable addition to the study tools of any FRM exam candidate. It offers concise coverage of exam topics to enhance your retention of the FRM curriculum. <a href=https://images.google.com/url?q=https%3A%2F%2Fmcocos.ru/blog/dev/itil-4-foundation-pdf-2022/>ITIL 4 Foundation PDF</a> Thanks, I've found this post really helpful. I suggest to see some details here as well. <a href=http://zamokcentr.ru/blog/vskrytie-zamkov-zabivaniem-rigelej#comment_415626>Read also</a> ce315a6

Jamesknina 27.11.2022 23:27

<a href=https://scrapbookgirls.ru/>https://scrapbookgirls.ru/</a>

JerryMef 28.11.2022 10:16

<a href=https://king365tv.net>king365tv</a>

BrianTaulp 28.11.2022 10:44

Richardspiny 28.11.2022 10:44

JerryMef 28.11.2022 11:32

<a href=https://www.didinhcu.vn/chuong-trinh-dau-tu-va-dinh-cu-hy-lap/> Lợi Ích khi Lấy Quốc Tịch Hy Lạp 2023</a>

GeorgeNek 28.11.2022 11:47

Иногда товар в результате ответственного хранения не только сохраняет свои характеристики, но и улучшает их. Хороший пример – хранение зерна. До загрузки в элеватор, зерно тщательно очищается и сушится, в результате чего получается продукция более высокого качества. <a href=https://comfort-logistic.ru/>услуги складского хранения</a> Смотрите по ссылке - https://images.google.com.gr/url?q=https://comfort-logistic.ru/ Еще один плюс временного хранения – возможность доставить продукцию клиенту. За погрузку и разгрузку товара не придется волноваться. Специалисты выполнят погрузочно-разгрузочную работу качественно, сохранив целостность товара. <a href=https://marketplace.ansvel.com.ng/how-to-checkout-with-ansvel-loan/?v=4874ed2a3309>Услуга по ответственному хранению товара</a> 61e4_75

EugeneRED 28.11.2022 12:32

<a href=https://ruggerz.com/>cogan33</a>

WilliamporMa 28.11.2022 13:12

<a href=https://www.mytek.tn/informatique/ordinateurs-portables/pc-portable.html?manufacturer=2553>PC Portable LENOVO</a>

Georgefit 28.11.2022 13:58

<a href=https://rg8888.org>九州娛樂城</a>

JosephChing 28.11.2022 17:53

<a href=https://kupibilet.club/>скайсканер авиабилеты дешево купить</a>

JamesImmiz 28.11.2022 19:48

Элегантные красивые одно и двухместные качели для дачи сегодня востребованы как никогда. Плетеная садовая мебель качель изготавливается из натурального ротанга или полиротанга высочайшего качества. <a href=http://blagoverie.org/news/pages/gryazezaschitnaya_sistema_na_vhode_v_zdanie_chistota_v_pomeschenii_v_lyubuyu_pogodu.html>http://blagoverie.org/news/pages/gryazezaschitnaya_sistema_na_vhode_v_zdanie_chistota_v_pomeschenii_v_lyubuyu_pogodu.html</a> Это удобнейшее качающееся дачное кресло украсит сад, балкон или благоустроенный участок во дворе. <a href=http://zoodoktor24.ru/index.php/poleznaia-informaciia/imena-vashih-pitomcev>Садовая плетенная качель</a> 512ce54

EdwardInvab 29.11.2022 00:56

<a href=https://budiluhur.ac.id>Kampus terbaik di Jakarta</a>

Geraldbab 29.11.2022 06:09

<a href=https://ladyfirstportal.ru/>https://ladyfirstportal.ru/</a>

Kennethguefs 29.11.2022 09:22

Автореги с которых наша команда льет сама, иными словами мы знаем что продаем и сами работаем с теми аккаунтами которые предлагаем вам! <a href=https://iryadom.online/FBShop>купить аккаунт fb для рекламы</a> Ассортимент будет пополнятся, но на данный момент уже доступны акки с минимальным фармом в 25 дней, акки с ФП нового типа, акки как с БМ так и без, акки с токенами ЕААВ, EAAG и т.д и т.п! <a href=https://hydradev.us/home>iRyadom.Shop - магазин аккаунтов Facebook</a> 8b761e0

DavidGlacK 29.11.2022 12:00

People think that you need to hack something to remove inappropriate content. <a href=https://medium.com/@dina.suxinina/removing-content-c718b160c79e>remove information Google</a> See link - http://maps.google.at/url?q=https://medium.com/@dina.suxinina/removing-content-c718b160c79e This is a request to remove certain URLs associated with a person’s name from search results if the information on such pages is published in violation of the law, outdated, incorrect or not relevant to a general audience. <a href=https://honte.org/mahjong-free/gadget>Removing unwanted content</a> 6d2512c

AllanLix 29.11.2022 13:16

<a href=https://sport543.com/fifa-live/>世足直播</a>

JosephChing 29.11.2022 14:50

<a href=https://vulgarblog.ru/>https://vulgarblog.ru/</a>

BradleyUtell 29.11.2022 23:36

У нас Вы можете приобрести ленточные транспортеры, винтовые конвейера, элеваторы и транспортеры с необходимыми характеристиками. Мы длительное время занимается изготовлением конвейеров, делаем всё качественно и недорого. http://podmash.ru/ Смотрите по ссылке - http://google.cd/url?q=http://podmash.ru/ Среди самых главных наших преимуществ мы выделяем оптимальную цену и точное соблюдение сроков. <a href=https://doferie-shop.com/2021/05/07/des-nouveautes-en-gestation/?v=11aedd0e4327>Фирма «Агрострой» – один из лидеров по всей России</a> 12ce549

JerryMef 30.11.2022 01:34

Geraldbab 30.11.2022 03:29

<a href="http://3d-pechat-perm.store/">http://3d-pechat-perm.store/</a>

BradleyUtell 30.11.2022 08:37

У нас Вы можете приобрести ленточные транспортеры, винтовые конвейера, элеваторы и транспортеры с необходимыми характеристиками. Мы длительное время занимается изготовлением конвейеров, делаем всё качественно и недорого. http://podmash.ru/ Смотрите по ссылке - http://hr.bjx.com.cn/go.aspx?u=http://podmash.ru/ Среди самых главных наших преимуществ мы выделяем оптимальную цену и точное соблюдение сроков. <a href=http://fanmasters.co.kr/bbs/view.php?id=board_03&page=1&page_num=20&select_arrange=headnum&desc=asc&sn=off&ss=on&sc=on&su=&keyword=&no=207730&category=>Фирма «Агрострой» – один из лидеров по всей России</a> 15a6ddb

WalterTal 30.11.2022 10:31

Geraldbab 30.11.2022 18:17

<a href="http://3d-pechat-perm.store/">http://3d-pechat-perm.store/</a>

Kennethguefs 30.11.2022 18:34

Автореги с которых наша команда льет сама, иными словами мы знаем что продаем и сами работаем с теми аккаунтами которые предлагаем вам! <a href=https://iryadom.online/FBShop>где купить рабочий акки фейсбук</a> Ассортимент будет пополнятся, но на данный момент уже доступны акки с минимальным фармом в 25 дней, акки с ФП нового типа, акки как с БМ так и без, акки с токенами ЕААВ, EAAG и т.д и т.п! <a href=https://www.highwaysales.net/?inquiry%5Bname%5D=KennethZer&inquiry%5Bemail%5D=2%40dublikat-nomerok.ru&inquiry%5Bcountry%5D=QA&inquiry%5Bsubject%5D=iRyadom.Shop%20-%20%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BD%20%D0%B0%D0%BA%D0%BA%D0%B0%D1%83%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%B2%20Facebook&inquiry%5Brecaptcha%5D=disabled&inquiry%5Bmessage%5D=%D0%90%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%B8%20%D1%81%20%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%8B%D1%85%20%D0%BD%D0%B0%D1%88%D0%B0%20%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%20%D0%BB%D1%8C%D0%B5%D1%82%20%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%B0%2C%20%D0%B8%D0%BD%D1%8B%D0%BC%D0%B8%20%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B8%20%D0%BC%D1%8B%20%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D0%BC%20%D1%87%D1%82%D0%BE%20%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B5%D0%BC%20%D0%B8%20%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%B8%20%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%B5%D0%BC%20%D1%81%20%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B8%20%D0%B0%D0%BA%D0%BA%D0%B0%D1%83%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%B8%20%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%8B%D0%B5%20%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B5%D0%BC%20%D0%B2%D0%B0%D0%BC%21%20%3Ca%20href%3Dhttps%3A%2F%2Firyadom.online%2FFBShop%3E%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%87%D0%BD%D1%8B%D0%B5%20%D0%B0%D0%BA%D0%BA%D0%B8%D1%8B%20facebook%20%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B8%D1%82%D1%8C%3C%2Fa%3E%20%D0%90%D1%81%D1%81%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%20%D0%B1%D1%83%D0%B4%D0%B5%D1%82%20%D0%BF%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D1%8F%D1%82%D1%81%D1%8F%2C%20%D0%BD%D0%BE%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8B%D0%B9%20%D0%BC%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%20%D1%83%D0%B6%D0%B5%20%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%83%D0%BF%D0%BD%D1%8B%20%D0%B0%D0%BA%D0%BA%D0%B8%20%D1%81%20%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D1%8B%D0%BC%20%D1%84%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%BE%D0%BC%20%D0%B2%2025%20%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D0%B9%2C%20%D0%B0%D0%BA%D0%BA%D0%B8%20%D1%81%20%D0%A4%D0%9F%20%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B3%D0%BE%20%D1%82%D0%B8%D0%BF%D0%B0%2C%20%D0%B0%D0%BA%D0%BA%D0%B8%20%D0%BA%D0%B0%D0%BA%20%D1%81%20%D0%91%D0%9C%20%D1%82%D0%B0%D0%BA%20%D0%B8%20%D0%B1%D0%B5%D0%B7%2C%20%D0%B0%D0%BA%D0%BA%D0%B8%20%D1%81%20%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B8%20%D0%95%D0%90%D0%90%D0%92%2C%20EAAG%20%D0%B8%20%D1%82.%D0%B4%20%D0%B8%20%D1%82.%D0%BF%21%20%3Ca%20href%3Dhttp%3A%2F%2Faa-party.tiaans.nl%2F%3Fid%3Dguestbook%3EiRyadom.Shop%20-%20%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BD%20%D0%B0%D0%BA%D0%BA%D0%B0%D1%83%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%B2%20Facebook%3C%2Fa%3E%202086536%20&inquiry%5Bproduct_id%5D&inquiry%5Bsub_id%5D&submit=Send%20Message&attention%5B0%5D=REMOTE_ADDR&action=bad_send_inquiry>iRyadom.Shop - магазин аккаунтов Facebook</a> e315a6d

AllanLix 01.12.2022 00:28

GregorytHemo 01.12.2022 07:08

<a href=https://letmebel.ru/>мебель на заказ Москва</a>

BrettCargo 01.12.2022 09:58

Ленточный конвейер является наиболее популярным средством автоматизации перемещения на рынке. Его используют сельскохозяйственные предприятия, склады, а также самые разные промышленные структуры. https://www.yarblok.ru/catalog/vintovye-konvejery Он представляет собой беспрестанно работающий транспортер, на котором перемещение объектов происходит за счет ленты. Главное преимущество ленточных конвейеров - разнообразие модификаций и форм. <a href=https://medicine.lv/jautajumi/LVQA_154926/>Ленточные конвейеры</a> b761e0_

JosephChing 01.12.2022 13:10

<a href=https://vulgarblog.ru/>https://vulgarblog.ru/</a>

EugeneRED 01.12.2022 13:36

<a href=http://podmash.ru/catalog/lentochnye-konvejera>ленточные конвейера</a>

WalterTal 01.12.2022 15:58

<a href=https://mtmaster.org/>먹튀검증</a> 먹튀검증

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.12.2022 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino: Dodecalogul românilor b...

29.11.2022 11:33 Cazimir Țino Cazimir Țino: Riscurile și erorile Ch...

28.11.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // E la nave va...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că „Gazprom” are motive întemeiate pentru a reduce livrările de gaze către R. Moldova cu 56,5% pentru luna decembrie, contrar contractului semnat cu „Moldovagaz”
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md