08:14:08 16.09.2019
 
Stiri

FOTO NOU // BĂNCI 3D urmează să apară în această primăvară la Chișinău: Cum arată acestea

Social 22.03.2019 10:00 Vizualizări1041 Autor: Ziarul National
FOTO NOU // BĂNCI 3D urmează să apară în această primăvară la Chișinău: Cum arată acestea

Douăzeci și cinci de bănci din beton tipărite la imprimanta 3D vor fi instalate în această primăvară pe bulevardul Mircea cel Bătrân din Chișinău.

Băncile sunt create după formula 3 în 1 și au în structura lor încorporate scaunul pentru recreere, ghiveci pentru flori și ladă pentru gunoi. Băncile sunt produse după o metodă inovativă – construcție de beton creată prin imprimare 3D. Imprimanta aplică stratificat amestecul de mortar prin duze speciale. Această tehnică asigură crearea mobilierului urban de orice formă, reduce timpul și costurile de construcție.Băncile sunt produse cu sprijinul proiectului „Orașe Verzi Durabile”, finanțat de Facilitatea Globală de Mediu și implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Primăria mun. Chișinău este partener principal al Proiectului.

„Calculatorul dirijează printr-un software munca imprimantei. Prin această tehnologie asigurăm uniformitatea procesului și varietatea formelor. Procesul este automatizat, singura intervenție umană având loc doar la încărcarea periodică a sistemului de alimentare cu mortar. Tiparul unei bănci durează până la 8 ore”, spune Elena Meseaț, directoare executivă 3D Stroy SRL.

Compania este câștigătoarea unei competiții de granturi lansate în 2018 de PNUD, care vine să susțină soluţiile noi şi inovative de dezvoltare urbană modernă şi prietenoasă mediului ambiant. Valoarea totală a grantului acordat companiei „3DStroy” este de 7 700 de dolari, compania venind cu o contribuţie proprie de 3 300 de dolari.

„Ne dorim dinamizarea iniţiativelor inovative care răspund provocărilor urbanizării, sporesc confortul oamenilor şi produc totodată un impact pozitiv asupra mediului ambiant”, declară Alexandru Rotaru, manager de proiect la PNUD Moldova.

Proiectul „Orașe Verzi Durabile” va lansa în luna aprilie un apel similar de granturi. Anunțul va fi publicat pe www.md.undp.org şi pagina de Facebook Green City Lab. Valoarea maximă a unui grant este de 8.000 USD. Propunerile de finanțare pot fi depuse de entităţi juridice înregistrate în R. Moldova. Participanţii la concurs trebuie să asigure minimum 30% contribuţie proprie din valoarea totală a proiectului.

Inițiativele acceptate în concurs vor acoperi domeniile:

1. Mobilitatea urbană

2. Gestionarea deşeurilor

3. Eficienţa energetică şi valorificarea surselor de energie regenerabilă

4. Planificarea urbană durabilă

Proiectul „Oraşe verzi durabile pentru Moldova”, cu o durată de cinci ani: 2018-2022, are un buget total de 2,72 de milioane de dolari, dintre care 2,64 de milioane sunt acordate de Facilitatea Globală de Mediu (GEF) şi 80 000 – de PNUD Moldova.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.09.2019 09:10 Nicolae Negru Maia Sandu va merge la Moscova de bun...

09.09.2019 09:09 Nicolae Negru Congresul PD: resetare sau resemnare?...

06.09.2019 09:25 Nicolae Negru Incompatibilitatea unioniștilor cu un...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să-i ofere „o autonomie foarte puternică” Transnistriei, așa cum a anunțat președintele Igor Dodon, ca soluție pentru reglementarea conflictului transnistrean?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md