11:01:47 04.12.2023
Stiri

FOTO // Guvernul României a dotat, prin intermediul DRRM, USMF „Nicolae Testemițanu” cu tehnică MODERNĂ de studiu și cercetare: Doar șapte universități din Europa au asemenea sistem

Actualitate 17.11.2023 15:23 Vizualizări1052 Autor: Ziarul National
FOTO // Guvernul României a dotat, prin intermediul DRRM, USMF „Nicolae Testemițanu” cu tehnică MODERNĂ de studiu și cercetare: Doar șapte universități din Europa au asemenea sistem


Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Chișinău a primit, astăzi, un scaner performant „Pannoramic” (sistem de imagistică digitală de ultimă generație), grație unui proiect finanțat de Departamentul pentru Relația cu R. Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României.

Potrivit DRRM, donația reprezintă o acțiune de impact, care servește cercetării medicale celor peste 500 de studenți care studiază anual patologia la USMF.

Cei prezenți la evenimentul de donare a echipamentului, care a avut loc în laboratorul Catedrei de morfopatologie, au putut să vadă o demonstrație a modului în care funcționează noul echipament de ultimă generație ce poate fi utilizat ca scaner cu diapozitive întregi, dar și cu vizualizare live.Secretarul de stat al DRRM, Adrian Dupu, a subliniat că, datorită donației de astăzi, USMF „Nicolae Testemițanu” a intrat pe lista unităților de învățământ care au primit finanțare de la Guvernul României prin DRRM și că, datorită acestui scaner, studenții și cercetătorii au parte de educație medicală digitalizată, la cele mai înalte standarde.

„Educația de calitate nu se poate face fără infrastructura și dotările necesare. Echipamentul va fi folosit de sute de studenți, rezidenți, cercetători și profesori în laboratorul histopatologic al Catedrei de morfopatologie atât în calitate de scaner cu diapozitive întregi, cât și cu vizualizare live. Imagistica digitală produce imagini ale lamei, folosind un software ce permite utilizatorilor să examineze lama în întregime sau o porțiune și să mărească imaginea la o rezoluție înaltă. Imaginile lamelor pot fi stocate pe un server și creată o lamotecă digitală, ce va eficientiza procesul de studii și cercetare în domeniul morfopatologiei, dar și a altor discipline”, a subliniat Adrian Dupu.

Rectorul USMF, Emil Ceban, a mulțumit secretarului de stat, Adrian Dupu, și Guvernului României pentru susținerea acestui important proiect de dezvoltare a educației în domeniul medical.

La eveniment au participat profesorul Emil Ceban, prorectori, profesori, studenți și medici rezidenți.

Doar șapte universități din Europa au implementat acest sistem de digitalizare pentru studierea patologiilor.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

01.12.2023 08:59 Ziarul National Nicolae Enciu // 1 Decembrie 1918: „R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md