09:56:33 26.02.2024
Stiri

FOTO // GAL-urile din R. Moldova, vizite de studiu în România pentru a se inspira și a implementa proiecte menite să dezvolte localitățile din stânga Prutului: Afaceri agricole, gastronomice sau de turism

Actualitate 28.11.2023 14:58 Vizualizări1346 Autor: Ziarul National
FOTO // GAL-urile din R. Moldova, vizite de studiu în România pentru a se inspira și a implementa proiecte menite să dezvolte localitățile din stânga Prutului: Afaceri agricole, gastronomice sau de turism LEADER in Moldova


Membrii mai multor Grupuri de Acțiune Locală (GAL) din R. Moldova au efectuat, în ultimele două luni, vizite de lucru în comunități din România pentru a se inspira din proiectele implementate peste Prut și care au contribuit la îmbunătățirea vieții locuitorilor.

Vizitele au fost organizate prin intermediul Fondului pentru Parteneriate LEADER, inițiativă a Proiectului „EU4Moldova: Local Communities”.

Recent, GAL Hora Ciulucului, care cuprinde comunele Chișcăreni și Coșcodeni din raionul Sângerei, a explorat noi posibilități de dezvoltare de la GAL Ținutul Zimbrilor din România. În doar trei zile, oaspeții din R. Moldova au analizat 16 proiecte inovatoare, care au devenit surse de inspirație și modele de bune practici.

De exemplu, membrii GAL Hora Ciulucului au cunoscut o cooperativă agricolă, unde cinci fermieri s-au unit și au și au putut beneficia prin GAL investiții pentru a-și crește eficiența și a avea acces la utilaje moderne. Drept rezultat, aceștia au avut un succes remarcabil în vânzarea producției, fiind un exemplu de colaborare pentru alți antreprenori din domeniul agricol.

De asemenea, oaspeții din R. Moldova au aflat povestea familiei lui Dumitru Celus, niște tineri fermieri de succes, care îngrijesc viță-de-vie și o livadă de mere, și au vizitat fabrica de șosete „Laumar”, o afacere de familie cu 27 de ani de tradiție. Începând cu anii '90, fabrica a ajuns un mare producător de șosete și dresuri atât pentru localitate, cât și pentru întreaga țară, datorită suportului oferit de GAL Ținutul Zimbrilor.

„Inspirându-se din aceste exemplele oferite de GAL Tinutul Zimbrilor, GAL Hora Ciulucului își propune să implementeze proiecte similare în comunitățile noastre. Doresc să investească în dezvoltarea sectorului agricol local, să sprijine fermierii și antreprenorii, să dezvolte servicii sociale și să ofere soluții inovatoare pentru o comunitate”, arată LEADER.

O altă vizită în România a fost organizată pentru GAL Lunca Bâcului, care cuprinde 11 localități din raionul Strățeni - Zubrești, Ghelăuza, Negrești, Voinova, Chirianca, Bucovăț, Gălești, Căpriana, Recea, Pănășești, Tătărești, cu o populație de circa 21 de mii de locuitori, la Asociația GAL Lider Bistrița-Năsăud.

Printre proiectele prezentate se numără o afacere locală de curățătorie textilă în zona Poiana Ilvei. Aici populația are acces la spălătorie profesională pentru diverse articole de tricotaj. Acest exemplu i-a inspirat pe membrii GAL Lunca Bâcului să implementeze astfel de afaceri și în localitățile din R. Moldova, oferind oamenilor acces la servicii profesionale de curățătorie chimică pentru haine și articole de casă.

Un alt exemplu notabil este o firmă de mobilă care, datorită sprijinului acordat de GAL, a ales să rămână acasă și să-și dezvolte afacerea, refuzând oportunitatea de a pleca în Spania. Acest gest a devenit un exemplu de curaj, optimism și implicare maximă în dezvoltarea economiei locale.

Și punctele gastronomice locale au reprezentat o sursă de inspirație aparte pentru GAL Lunca Bâcului. Acestea au ilustrat modul în care o afacere de familie poate valorifica produsele propriilor gospodării, oferind vizitatorilor posibilitatea de a savura bucate autentice, de a achiziționa produse locale și de a beneficia de o zonă de agrement.

Vizita s-a încheiat cu semnarea unui Acord de Parteneriat între GAL-uri, facilitând astfel oportunitățile de cooperare, transferul de cunoștințe, participarea la programe comune de cooperare și facilitarea proiectelor constructive între comunități.

Reprezentanții GAL Codrii Călărașului au cunoscut proiectele de succes implementate de GAL Munții Măcinului din România.

Este vorba despre proiectele axate pe agroturism și agrement, care includ facilități de cazare direct pe vapor sau incinta cramelor, platforme de camping, activități recreative și puncte gastronomice locale.

Tot aici s-a făcut remarcat modul în care minoritățile de ruși- lipoveni, meglenoromani, aromâni din teritoriul Munții Măcinului-Dunărea Veche își susțin tradițiile și limba prin intermediul festivalurilor și a câtorva instituții cu activități pentru copii. Festivalul la care a fost prezent GAL Codrii Călărașului a captat atenția prin prezentarea unui adevărat festin cultural, cu bucate specifice rusești, muzică, haine tradiționale dar și prin sediul unic al instituției care a fost renovată datorită susținerii GAL.

Oaspeții din R. Moldova și-au exprimat dorința ca și gazdele din România să aibă participe la festivaluri gastronomice precum „Festivalul Zemii” la Sipoteni, „Festivalul Căpșunilor” la Sadova și „Sânzâienele” la Leordoaia, localități din stânga Prutului.

Un alt exemplu de succes este cel al unui pădurar pasionat, care, prin implicarea în proiectele GAL, a obținut fonduri pentru achiziționarea bicicletelor electrice. În prezent, el desfășoară o activitate care oferă vizitatorilor oportunitatea de a închiria biciclete electrice și de a explora zona într-un mod ecologic și interactiv.

Ca urmare a acestei vizite de studiu, cele două GAL-uri ar putea să semneze un acord de parteneriat pentru a consolida colaborarea și schimbul de experiență în dezvoltarea turistică.

Menționăm că vizitele în România au loc în cadrul proiectului„EU4Moldova: Local Communities”, susținut financiar de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare (ADC) și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone–Asistența Poloniei. Implementarea este asigurată de GIZ, Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) și Solidarity Fund PL in Moldova (SFPL), cu parteneri strategici precum Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare din Republica Moldova, APIA - Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Rețeaua Națională LEADER in Moldova.

Sursa foto: LEADER in Moldova


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md