03:14:13 27.04.2024
Stiri

Fostul președinte al Comisiei parlamentare de anchetă privind jaful bancar, despre raportul BNM: Cineva încearcă să închidă subiectul furtului miliardului, întrucât unele persoane implicate în procesul devalizării sunt în coaliția de guvernare”

Economie 09.04.2020 11:37 Vizualizări2134 Autor: Ziarul National
Fostul președinte al Comisiei parlamentare de anchetă privind jaful bancar, despre raportul BNM: Cineva încearcă să închidă subiectul furtului miliardului, întrucât unele persoane implicate în procesul devalizării sunt în coaliția de guvernare”


Cifre cunoscute din surse deschise și o încercare de a „închide subiectul” privind jaful bancar din R. Moldova. Așa cataloghează deputatul Alexandru Slusari, președintele fostei Comisii parlamentare de anchetă privind devalizarea sistemului bancar, raportul trimis de Banca Națională a Moldovei (BNM) în Parlament cu privire la legalitatea acordării creditelor de urgență, asigurate cu garanții de stat pentru cele trei bănci implicate în jaful bancar, precum şi modalitatea de repartizare şi de utilizare a mijloacelor băneşti respective.

„Este o отписка de prost gust. Probabil cineva încearcă să închidă subiectul furtului miliardului în Parlament, întrucât unele persoane, implicate în procesul devalizării sistemului bancar, acum sunt în coaliția de guvernare. Eram din start sceptic, întrucât știam că banii din creditele de urgență au fost acordate sub egida Ministerului Finanțelor, nu Băncii Naționale. Dar acest raport a depășit sub aspect negativ și așteptările mele”, comentează Slusari.

CITIȚI și DOC, RAPORT // BNM susține că acordarea creditelor de URGENȚĂ pentru acoperirea jafului bancar a fost LEGALĂ. Negruță: „O mână spală pe alta”

Potrivit deputatului, jumătate din raportul BNM ar conține descrierea și osanale activităților Băncii Naționale în perioada 2010 -201, mai exact faptul că instituția „a întreprins măsuri de supraveghere și remediere față de Banca de Economii S.A., B.C. „BANCASOCIALĂ” S.A. și B.C. „UNIBANK” S.A. în scopul corectării neregulilor depistate și îmbunătățirii situației lor financiare”.

„Cât cinism! La ce au adus aceste măsuri? La dezastru în sistemul bancar, emisiune monetară în sumă de peste 14 miliarde de lei, inflație enormă, criză valutară, falimentul sutelor de antrepenori și împovărarea cetățenilor cu dublul sumei furate. În sfârșit, Procuratura, fie și cu scârț, se ocupă cu acești „profesioniști" din BNM. În rest, sunt raportate niște cifre cunoscute din surse deschise. Fără detalizarea informației pe creanțele celor trei bănci devalizate față de alte bănci și alte persoane juridice. Nici BNM și nici procuratura nu au analizat veridicitatea creditelor și plasamentelor, acordate/plasate la și de către BEM, Banca Socială și Unibank, mai cu seamă în noiembrie 2014. Au fost aceste fictive sau nu? Au fost plasate/acordate atunci cănd deja s-a știut că există garanțiile de stat? De ce mai multe credite au fost întoarse în primele ore introducerii administrației speciale? Am și alte multe întrebări. M-am convins încă o dată că este imperios necesară crearea altei comisiei parlamentare de anchetă privind elucidarea circumstanțelor lichidării celor trei bănci, care ar cuprinde și utilizarea creditelor de urgență, și analiza minuțioasă a tuturor creditelor/plasamentelor băncilor respective”, a conchis Slusari.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md