PROBE // „Antifa": EXTREMIȘTII lui Petrenco
CLANDESTIN // O organizație obscură din R. Moldova care luptă, ca și Kremlinul, cu „fasciștii”, este fondată de apropiați ai comuniștilor, controlată de aceștia și finanțată de la Moscova
Își acoperă fețele cu măști sau cagule, își spun luptători și au un singur crez - să-i distrugă, cu orice mijloace, pe toți unioniștii și proromânii pe care îi numesc fasciști. Este vorba despre membrii unei organizații antifasciste din R. Moldova, „Antifa Moldova”, care numără câteva sute de persoane. Până la începutul acestui an, despre existența acestei organizații știau doar unioniștii cu care se războiesc de mai bine de patru ani. Pe 9 mai, însă, antifasciștii au ieșit deschis în stradă pentru „a apăra Chișinăul de tot ce este românesc”. „Antifa Moldova” face parte dintr-o rețea internațională de organizații antifasciste. În Rusia, „Antifa” duce războaie deschise cu „neonaziștii”, fiind înregistrate mai multe jertfe umane. Întâmplător sau nu, de când ucrainenii au început să-și apere interesele și teritoriile, autoritățile de la Kremlin nu încetează să-i numească pe aceștia fasciști.
Aripa de luptători ai PCRM
Numele organizației „Antifa” a ajuns în atenția opiniei publice săptămâna trecută, în contextul plecării comunistului Mark Tkaciuk din Parlament. Potrivit unor portaluri de știri, Tkaciuk s-a retras din Parlament pentru a se implica în dezvoltarea acestei organizații, despre care susțin că a fost creată de comunistul Grigore Petrenco. Conform informațiilor apărute în presă, „Antifa” reprezintă „aripa de luptători ai PCRM”, pregătită pentru ca, în momentul indicat, să intervină pentru a destabiliza situația din republică, prin acțiuni violente, îndreptate împotriva mai multor instituții de stat.
„Antifa” a respins aceste acuzații, dar există suficiente probe care indică asupra faptului că, dincolo de atitudinile sale antifasciste, „Antifa” este o organizație afiliată politic.
Organizația asistentului lui Petrenco
Oficial, pe site-ul organizației nu sunt indicate numele membrilor sau ale conducătorilor acesteia. Caracterul obscur al acesteia este conturat și de faptul că fețele membrilor organizației care sunt surprinși în poze sunt acoperite. Ziarul NAȚIONAL a reușit, totuși, să dea de câteva indicii. Potrivit datelor de pe molddata.md, portalul antifa.md a fost înregistrat pe numele lui Denis Iachimovschi, tânărul ales la mijlocul acestei luni în fruntea Uniunii Tineretului Comunist din Moldova. Iachimovschi mai este și asistent parlamentar al comunistului Grigore Petrenco. De altfel, deputatul comunist, împreună cu colegii săi Mark Tkaciuk și Iurie Muntean, promovează deschis acțiunile „Antifa” pe rețeaua de socializare facebook.com.
Bicolorul PCRM, inspirat de la „Antifa”?
Potrivit datelor de la „Molddata”, site-ul antifa.md a fost deschis pe 5 mai curent. Cu toate acestea, organizația există de mai mult timp, fiind creată după evenimentele din 7 aprilie 2009 și trecerea Partidului Comuniștilor (PCRM) în opoziție. Oficial, la Ministerul Justiției, organizația nu a fost însă înregistrată până în prezent, activând clandestin.
Chiar și bicolorul roș-albastru promovat cu insistență de comuniști în ultimii doi ani pare să fie inspirat de la membrii organizației „Antifa” care încă în 2010 își aleseseră drept drapel o pânză roșie cu un cap de bour în centru.
Mesaje xenofobe
Vorbind despre membrii săi, „Antifa” recunoaște că printre ei se regăsesc comuniști, socialiști, anarhiști, foști angajați ai SIS, sportivi, în total, câteva sute de persoane. Chiar dacă susțin că nu sunt o organizație extremistă, pe site-ul lor se găsesc lozinci de genul „Distruge mizeriile naziste cu orice mijloace” sau „Să împodobim orașul iubit cu naziști spânzurați”. Naziști, în concepția celor de la „Antifa”, sunt toți cei care cred că „Basarabia este pământ românesc” și susțin unionismul. Site-ul lor abundă în articole critice la adresa politicienilor Vlad Filat și Mihai Ghimpu.
Chiar dacă oficial nu au fost înregistrate cazuri de agresiune cu implicarea membrilor „Antifa”, ostilități între membrii acestei organizații și cei din mișcarea legionară „Noua Dreaptă” au loc cu regularitate.
Obiective anarhiste
Caracterul extrem al organizației este dat și de scopurile pe care și le propun. Pe lângă obiectivul de „a apăra simbolurile și monumentele sovietice din republică și de a curăța satele și orașele moldovenești de xenofobie, unionism și alte inscripții fasciste”, antifasciștii din organizația internațională „Antifa” au și obiective mai radicale, cum ar fi lichidarea statului și a tuturor instituțiilor de stat, crearea de mișcări muncitorești care să preia controlul asupra instituțiilor de stat, a întreprinderilor, a teritoriilor pe care locuiesc.
Banii vin de la Moscova
În R. Moldova, organizația „Antifa” a ieșit din subteran abia de 9 mai, când mai mulți indivizi îmbrăcați în tricouri cu inscripția „Antifa” au fost văzuți în preajma memorialului „Eternitate”. În Rusia, însă, organizația este bine cunoscută. În ultimii ani, din cauza confruntărilor cu arme, în plină zi, în stradă, dintre membrii „Antifa” și așa-zișii neonaziști au murit mai multe persoane. Activitatea organizației este reflectată pozitiv de posturile proguvernamentale din Rusia, cu toate acestea, sursele de finanțare ale organizației nu sunt cunoscute cu certitudine. Unele surse consideră că „Antifa” ar fi rodul creației unor reprezentanți ai partidului putinist „EdinaiaRossia”, care însă au pierdut controlul asupra organizației. Alte surse afirmă, însă, că organizația este sponsorizată de Grupul Helsinki din Moscova, acesta, la rândul său, fiind finanțat atât din surse internaționale, cât și din bugetul de stat al Federației Ruse.
Vladimir Grosu, viceministru al Justiției:
„Legislația permite atât activitatea organizațiilor înregistrate oficial la Ministerul Justiției, cât și a celor neînregistrate. În R. Moldova activează multe organizații care nu sunt înregistrate, de aceea este complicat să verificăm activitatea lor. Oricum, nu Ministerul Justiției se ocupă de identificarea organizațiilor cu activități extremiste, ci SIS-ul care ne anunță în cazul în care observă anumite abateri. Am primit de la SIS sesizări pentru a atrage atenția la unele activități ale unor organizații, dar nu avem cazuri în care vreo organizație necomercială să fie radiată din motive de extremism sau terorism”.
Mihai Cernencu, analist politic:
„Orice organizație extremistă poate provoca probleme statului, poate organiza acte teroriste în timpul unor manifestații de amploare. La noi, ele deocamdată s-au rezumat la a pătrunde în incinta instituțiilor de stat, dacă vă amintiți de cazul în care gruparea lui Grigore Petrenco a dat buzna la ședința unei comisii parlamentare. Acești băieți sunt periculoși și bine organizați pentru a destabiliza situația în republică.
Astăzi, în R. Moldova, nu putem vorbi despre organizații extremiste de dreapta, mai ales după ce „Noua Dreaptă” și „Garda de fier”au devenit aproape inactive. În schimb, există pericolul organizațiilor extremiste de stânga, care devin tot mai periculoase. Mark Tkaciuk este un arhitect al acestora. Vedem că în actualele condiții geopolitice, în R. Moldova, Institutul de Cercetări Strategice al Rusieiorganizează tot mai multe așa-zise conferințe științifice, al căror scop este de a debiliza cetățenii R. Moldova”.
Articol publicat în ediția print a Ziarului NAȚIONAL din 30 mai 2014
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”