Expert Soros: „Reforma justiție a EȘUAT. Riscăm să pierdem statul”


Victor Munteanu, directorul Programului de Drept al fundației „Soros Moldova”, constată că reforma justiției inițiată în R. Moldova a eșuat lamentabil, iar cauza o reprezintă rezistența puternică din interior, dar și lipsa de dorință a clasei politice.
Situația creată, consideră expertul, pune în pericol securitatea statului și chiar existența statului R. Moldova.
„Cred că n-am să divulg secrete de stat când am să spun că, în principiu, reforma a eşuat. Sunt foarte puţini oameni din domeniul justiţiei, politicului sau din sectorul non-guvernamental care mai cred într-o realizare cu succes a acestei strategii. Mai mult ca atât, nu cred că doar reforma a eşuat. În linii mari, justiţia în Republica Moldova a eşuat. Sistemul de înfăptuire a justiţiei a fost unul defectuos de la bun început, pentru că nu se poate debarasa de un trecut sovietic. Iar, mai nou, acest trecut are forme moderne care se manifestă printr-o influenţă politică puternică asupra sistemului justiţiei. Nu voi învinui în mod tradiţional politicienii, de vină sunt şi protagoniştii sistemului de justiţie, care sunt prea atenţi la tot felul de activităţi şi declaraţii politice şi la doleanţele politicienilor. Asta este o obişnuinţă de care nu se pot debarasa”, constată Munteanu în cadrul unui interviu pentru moldovacurata.md.
Referindu-se la Legea cu privire la Procuratură, care așteaptă să fie adoptată în lectura a doua în Parlament, Munteanu a sugerat că șansele pentru ca legea să fie votată sunt minime pentru că documentul este periculos pentru persoanele care deţin funcţii politice şi, în acelaşi timp, sunt implicate în afaceri economice serioase.
„Ea va face mai complicat mecanismul de instituire a unui control asupra organului de urmărire penală prin controlul direct prin numirea procurorului general şi printr-un alt sistem ierarhic pe care îl va stabili în interiorul Procuraturii. (…) Astăzi, Procuratura este sensibilă politic şi în situaţia şubredă social-politică actuală, este foarte puţin probabil ca organul Procuraturii să accepte schimbări dramatice”, explicat expertul.
Directorul programului de drept de la „Soros Moldova” subliniază că în Republica Moldova există 14 legi organice destinate luptei contra corupţiei, iar în Georgia e un singur act normativ şi acolo lupta cu corupţia este mult mai eficientă decât la noi.
„Avem un obicei de a face legi când trebuie şi când nu trebuie şi, mai nou, de a face grupuri de lucru. Am auzit despre iniţiativa Preşedintelui Parlamentului de a crea un grup de iniţiativă pentru a lua totul de la zero în ceea ce priveşte lupta cu corupţia. Toate aceste lucruri, inclusiv proiectele despre care vorbiți, au un impact foarte redus asupra corupţiei, pentru că corupţia în Republica Moldova nu mai este una banală. Noi vorbim despre instituţii de stat şi stat capturat de către corupţie. Din câte ştiu, în general nu mai există soluţii imediate pentru astfel de situaţii. Noi riscăm, într-adevăr, să pierdem statul Republica Moldova şi însăşi securitatea statului este pusă în joc”, crede Munteanu, precizând că în România, lucrurile au început să se schimbe din momentul în care corupţia a ajuns la dimensiunea de la care începeau riscurile pentru securitatea statului.
„E coincidenţă sau nu, dar dosarele spectaculoase anti-corupţie s-au început odată cu decizia clară de instalare a bazelor militare NATO”, observă expertul.
Despre justiția din R. Moldova, Munteanu crede că aceasta a fost gândită de la bun început să servească sistemului.
„Republica Moldova a devenit stat independent absolut întâmplător pe rămăşiţele Uniunii Sovietice. Cei care au crezut în Republica Moldova, au semnat Declaraţia de Independenţă, foarte repede s-au retras şi au rămas foştii preşedinţi de kolhoz, agrarienii. Şi a început marea corupţie. Republica Moldova a devenit un proiect comercial, o afacere. Accesul la putere, la funcţiile principale în stat erau gândite şi sunt înţelese ca un proiect comercial. Aceasta este o mare problemă, este paradigma existenţei Republicii Moldova ca stat. Este răspunsul la întrebarea de unde avem atâtea maşini scumpe pe drumuri proaste. Tot ce vedeţi că este scump, exclusivist, ”glamour”, este legat de banii statului, fie că nu se plătesc taxe, fie că este evaziune, fie că este protecţionism. Justiţia a fost gândită de la bun început să servească acestui sistem, acestei afaceri. Nu poţi avea o justiţie perfectă într-un sistem socio-politic putred”, conchide Munteanu.









































































