00:08:39 05.08.2021
 
Stiri

Expert, despre contractul semnat de Chișinău cu Tiraspolul privind procurarea energiei electrice: „E foarte GRAV”

Economie 06.06.2017 13:46 Vizualizări2409 Autor: Ziarul National
Expert, despre contractul semnat de Chișinău cu Tiraspolul privind procurarea energiei electrice: „E foarte GRAV”


Contractul semnat de SA „Energocom” cu „MoldGRES” din stânga Nistrului pentru procurarea a 70 la sută din necesarul de energie electrică pentru R. Moldova, începând cu 5 iunie cerent, este un lucru „foarte grav”, susține expertul în energetică, Sergiu Tofilat.

În primul rând, potrivit lui Tofilat, va creşte datoria R. Moldova la gazele naturale, iar în al doilea rând Ministerul Economiei impune consumatorii din Moldova să finanţeze regimul separatist: „Noi achităm şi costul gazului din care este produsă energia, iar aceşti bani ajung direct în aşa-numitul buget transnistrean”.

Totodată, acest contract ar încălca recomandările Secretariatului Comunităţii Energetice din UE, care prevăd excluderea furnizorilor de energie care nu plătesc materia primă, dar „MoldGRES” nu plăteşte gazul.

Expertul calculează că, pentru fiecare kWh de energie procurat de la „MoldGRES”, datoria la gaz a R. Moldova va creşte cu 1,20 lei, adică 228 de milioane de lei lunar.

„În prezent, importăm energie doar din Ucraina, de la „DTEK Trading”, şi nu există confirmare oficială că ei vor înceta livrările. Mai mult ca atât, dacă vom procura mai puţină energie de la ei, există riscul să fim acţionaţi în judecată pentru nerespectarea obligaţiilor contractuale. Semnarea contractului de procurare a energiei de la „MoldGRES” este clar în favoarea Federaţiei Ruse, care are interesul să menţină conflictul transnistrean şi să păstreze astfel Republica Moldova în sfera de influienţă a Federaţiei Ruse”, susține Sergiu Tofilat care a promis să ofere mai multe detalii la acest subiect mâine, într-o conferință de presă.

Menționăm că, astăzi, SA „Energocom” a anunțat că, începând din 5 iunie curent, compania ucraineană „DTEK Trading” care a încheiat un contract de livrare a energiei electrice R. Moldova până în aprilie 2018, va asigura doar 30 la sută din consumul necesar de energie electrică, iar celelalte 70% vor fi livrate de către ЗАО „Молдавская ГРЭС” din Transnistria.

„Energocom” argumentează revenirea la sursa transnistreană de aprovizionare cu energie electrică prin faptul că, după semnarea contractului cu ucrainenii, „Молдавская ГРЭС” a prezentat „o nouă ofertă la un preț mai avantajos față de oferta inițială, respectiv cu cca 10 la sută mai mic decât prețul achitat de S.A. „ENERGOCOM” în prezent”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.08.2021 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Retorica electorală ...

30.07.2021 09:31 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin e nemulțumit d...

26.07.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Jocul cifrelor și al...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că trebuie să fie viitorul prim-ministru al R. Moldova, după victoria PAS din alegerile parlamentare anticipate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md