17:16:08 18.01.2020
 
Stiri

EXPERIMENT // Cum și-au redus consumul de electricitate 20 000 de gospodării din Chișinău: Facturi comparate cu ale vecinilor

Economie 24.09.2019 10:37 Vizualizări1475 Autor: Ziarul National
EXPERIMENT // Cum și-au redus consumul de electricitate 20 000 de gospodării din Chișinău: Facturi comparate cu ale vecinilor PNUD Moldova


Un număr de 20 000 de gospodării din municipiul Chișinău și-au redus cu 2% consumul de electricitate în decurs de o lună, după ce au fost informați că vecinii lor primesc facturi mai mici sau consumă mai puțin decât ei.

Scrisorile le-au fost trimise în cadrul unui experiment comportamental desfășurat de PNUD Moldova și Gas Natural Fenosa Furnizare Energie, pe parcursul a 30 de zile.

Astfel, au fost elaborate două modele de scrisori: una dintre ele compara consumul de energie a unei gospodării în KWh în raport cu „gospodăria vecină, eficientă din punct de vedere energetic”, iar cealaltă făcea referință la suma facturii. Mesajele au fost testate înainte de expediere, pentru a vedea în ce măsură încurajează la economisirea energiei electrice.

Campania a fost inspirată din succesul programului Opower din Statele Unite.

Eficiența scrisorilor a fost testată prin utilizarea studiului randomizat. Gas Natural Fenosa Furnizare Energie a identificat aproximativ 127 000 de gospodării care au consumat mai multă electricitate decât media pe țară pentru primele trei luni ale anului 2019. Subiecții experimentului au fost împărțiți aleatoriu în trei grupuri. Două grupuri de câte aproximativ 10 000 de persoane au primit unul din cele două modele de scrisori. Celorlalte 107 000 gospodării nu le-au fost trimise scrisori.

Drept rezultat, s-a constatat că cei care au primit scrisoarea au redus consumul de electricitate cu aproximativ 2% în luna următoare, comparativ cu cei care nu au primit mesaje.

„Din câte cunoaștem, acesta este cel mai mare și robust experiment comportamental pe domeniul responsabilizării consumului din Republica Moldova și din regiune. Rezultatele experimentului sunt pozitive, ceea ce este încurajator. Noi analizăm posibilitatea extinderii acestei inițiative la nivel național, iar în paralel căutăm oportunități adiționale pentru a încuraja consumatorii să economisească energie”, a spus Dumitru Vasilescu, specialist în politici la PNUD Moldova.

Scopul experimentului a fost de a reduce consumul de electricitate în Chișinău și a contribui la diminuarea volumului emisiilor dăunătoare de la centralele electrice și a fost gestionat de Laboratorul pe Inovații al PNUD Moldova, ca parte a strategiei de implicare a sectorului privat în realizarea Agendei 2030 și a celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD), fiind finanțat de Facilitatea Globală a PNUD pentru Inovații și Gas Natural Fenosa Furnizare Energie.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.01.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dilema lui Dodon în ...

15.01.2020 11:30 Ziarul National Victor Chirilă // Opriți-l pe șahmati...

13.01.2020 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce Maia Sandu ar ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova are nevoie de mai multe aeroporturi internaționale, inclusiv la Sud și la Nord, așa cum propune președintele Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md