04:37:37 13.11.2019
 
Stiri

Ex-președintele CSM crede că demiterea sa este NEÎNTEMEIATĂ. „CSM a adoptat o decizie pripită și posibil influențată de cineva”

Social 17.07.2019 09:35 Vizualizări457 Autor: Ziarul National
Ex-președintele CSM crede că demiterea sa este NEÎNTEMEIATĂ. „CSM a adoptat o decizie pripită și posibil influențată de cineva”

Fostul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Victor Micu, consideră că includerea ad-hoc a chestiunii privind demiterea sa din funcție a fost una „neîntemeiată” și ar putea avea legătură cu situația politică din R. Moldova.

Micu susține că în întreaga sa activitate la CSM s-a condus de principiul asigurării independenței justiției și a judecătorilor, nu a îndeplinit comenzi politici și nu a fost supus unor presiuni politice.

Totodată, Micu sugerează că a fost demis, ieri, în contextul schimbărilor politice din ultimul timp. „Argumentele care au stat la baza demiterii nu sunt întemeiate. CSM a adoptat o decizie pripită și posibil influențată de cineva. Nu am probe, dar consider că chestiunea în cauză demult se pregătea, de când s-a schimbat guvernul și majoritatea parlamentară”, a declarat Victor Micu la emisiunea „Politica”, de la Tv8.

Acesta nu exclude că prin această demisie pur și simplu s-a încercat „să fie schimbată fața instituției”. Ex-președintele CSM a dat asigurări că pe parcursul activității sale la conducerea instituției nu a fost angajat politic și a avut o colaborare pur profesională cu instituțiile statului. Micu a mai adăugat că nu au fost cazuri în care reprezentanți ai unor instituțiilor, precum ministrul Justiției sau procurorul general să fi impus anumite decizii, sau să fi dat indicații.

Sursa citată s-a referit și la cei câțiva judecători, care în ultimele zile au început să se plângă de anumite presiuni la care ar fi fost supuși în activitatea lor. Astfel, Micu spune că, în conformitate cu statutul lor, aceștia erau obligați să informeze oficial CSM, dar nu s-a întâmplat asta.

„Consider că mi-am exercitat obligațiunile conform legii, nu am fost influențat și considerat că am stat la apărarea independenței sistemului judecătoresc și am avut o atitudine colegială. Am făcut totul pentru întărirea independenței și am avut o atitudine critică și chiar foarte dură în cazul unor abateri comise de judecători. Poate am fost prea dur în unele situații, dar consider că am făcut totul ca sistemul judecătoresc să-și păstreze independența”, a punctat Victor Micu. În același context, acesta a subliniat că CSM este un organ colegial, iar toate hotărârile sunt luate de majoritatea membrilor și nu de unul singur.

Opinia lui Micu a fost împărtășită și de expertul Centrului pentru Resurse Juridice Ion Guzun. Acesta a spus că e incorect ca Victor Micu să fie învinuit de toate deciziile proaste ale CSM. „Este disproporționat că întrebările sunt doar la adresa lui Victor Micu, pentru că toate deciziile au fost luate cu majoritatea voturilor”, a declarat Ion Guzun.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
11.11.2019 09:10 Nicolae Negru Iohannis sau Dăncilă? Riscurile turul...

08.11.2019 09:11 Nicolae Negru Furtună în ligheanul politicii de pe Bâc

04.11.2019 09:09 Nicolae Negru De ce a pierdut Andrei Năstase? Bluff...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
SONDAJ // Care este soluția cea mai bună pentru R. Moldova, după demiterea Guvernului Sandu?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md