23:29:13 24.06.2024
Stiri

Evenimente în PREMIERĂ pentru R. Moldova, organizate cu sprijinul DRRM - vernisajul „Ambalaj pentru suflet” și expoziția „Artiști români de pe manapond”. Instituția din cadrul Guvernului României va DONA și 2 000 de cărți pentru bibliotecile de copii

Actualitate 20.03.2023 11:14 Vizualizări1184 Autor: Ziarul National
Evenimente în PREMIERĂ pentru R. Moldova, organizate cu sprijinul DRRM - vernisajul „Ambalaj pentru suflet” și expoziția „Artiști români de pe manapond”. Instituția din cadrul Guvernului României va DONA și 2 000 de cărți pentru bibliotecile de copii


Acordurile de parteneriat realizate de către Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României cu Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și cu Muzeul Național Brukenthal Sibiu încep să dea rezultate. Astfel, cele trei instituții susțin donația a peste 2 000 de cărți, vernisajul „Ambalaj pentru suflet” al artistei Suzana Fântânariu și expoziția „Artiști români de pe manapond”.

Cărțile vor fi donate către Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” din Chișinău, Biblioteca Publică Raională „Ion Druță” din Dondușeni, Biblioteca Orășenească Centrală „Vasile Coroban” din satul Camenca, raionul Glodeni, Facultatea de Arte Plastice și Design, din cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” și Muzeul Național de Artă al Moldovei din Chisinău.

Miercuri, 22 martie, vor fi donate cărți către bibliotecile din Dondușeni și Glodeni, iar acțiunea de donație către biblioteca din Chișinău va avea loc vineri, 24 martie, de la ora 16:30. Biblioteca din Chișinău va primi și 150 de cărți din partea Muzeului Național Brukenthal.

Vernisajul „Ambalaj pentru suflet” va avea loc la Facultatea de Arte Plastice și Design din cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău pe 23 martie, de la ora 9:30. Cu această ocazie, va avea loc lansarea unui album semnat Suzana Fântânariu dar și o donație de 50 de cărți din partea Muzeului Național Brukenthal.

Potrivit DRRM, de-a lungul carierei, Suzana Fântânariu a avut mai mult de 60 de expoziții în România și în străinătate. A participat la bienale şi trienale internaţionale de gravură, unde a fost recompensată cu numeroase premii. Printre cele mai recente distincții primite se numără Premiul de excelenţă Bienala internaţională de gravură Beijing, în 2003, Marele Premiu al Ministerului Culturii din R. Moldova, în 2013, Diploma de onoare a Ministerului Culturii din R. Moldova, în 2015, și Diploma de excelență pentru aportul adus artelor grafice în lume, la Bitola (Macedonia), în 2018.

Seria evenimentelor continuă pe 23 martie cu expoziția „Artiști români pe mapamond” realizată de Muzeul Național Brukenthal și Institutul Cultural Român la Muzeul Național de Artă al Moldovei din Chisinău de la ora 19:00, ce va putea fi vizitată până pe 23 aprilie. Obiectele expuse fac parte din colecția personală a avocatului George Șerban și au fost realizate de peste 50 de artiști români care s-au stabilit în țări din întreaga lume.

Cu această ocazie, DRRM facilitează donația unor lucrări de artă din partea colecționarului av. George Șerban dar și o donație de 200 de cărți din partea Muzeului Național Brukenthal către Muzeul Național de Artă al Moldovei.

Aceste acțiuni fac parte din strategia DRRM de susținere a culturii românești și a lecturii în limba română în R. Moldova. În derularea acestor evenimente au contribuit și Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău, Muzeul Municipal Regina Maria din Iași, Facultatea de Arte Vizuale și Design din Iași.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scepticii și cobitorii

21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md