13:43:39 26.06.2022
Stiri

„Eurovision”, marcat de SCANDAL în R. Moldova: Anchetă la „Teleradio-Moldova” pentru a elucida discrepanța dintre voturile publicului și ale juriului în ceea ce privește punctajul acordat României. „Niciodată nu s-a mai întâmplat”

Actualitate 16.05.2022 10:35 Vizualizări2418 Autor: Ziarul National
„Eurovision”, marcat de SCANDAL în R. Moldova: Anchetă la „Teleradio-Moldova” pentru a elucida discrepanța dintre voturile publicului și ale juriului în ceea ce privește punctajul acordat României. „Niciodată nu s-a mai întâmplat”
Roman Iagupov și WRS, reprezentanții R. Moldova și României la „Eurovision 2022”


Gusturile publicului din R. Moldova și ale celor cinci jurați „angajați” de compania „Teleradio-Moldova” să aprecieze piesele din concursul „Eurovision 2022” au coincis, în acest an, numai în ceea ce privește concurenții din partea Ucrainei, țară încercată de război. Și publicul, și juriul au acordat câte 12 puncte „Stefaniei”, contribuind mai ales la valul de compasiune demonstrat de cetățenii Europei și ai Australiei, care au propulsat Ucraina sângerândă pe primul loc în acest concurs.

Cât privește cel de-al doilea vecin al R. Moldova, publicul a acordat piesei României 10 puncte, în timp ce juriul - zero, lucru care nu s-a mai întâmplat vreodată.De partea cealaltă, atât publicul din România, cât și juriul de peste Prut au acordat punctaj maxim, de câte 12 puncte, piesei „Trenulețul” cu care Zdob și Zdub & Frații Advahov ne-au clasat pe locul șapte în concurs. Organizatorii „Eurovision”-ului au anulat punctajul oferit de juriul din România, anunțând zero puncte pentru R. Moldova, suspectând fraude, la fel ca în cazul altor cinci state.

Societatea Română de Televiziune a solicitat explicații, arătând, într-un comunicat de presă, că nu au existat motive pentru a anula voturile juraților români.

Președintele companiei „Teleradio-Moldova”, Vlad Țurcanu, a ținut să precizeze că atitudinea juriului moldovean față de prestația artiștilor români pe scena concursului „Eurovision” nu este totuna cu atitudinea Republicii Moldova față de România.

„După cum se vede din statistica oferită de Uniunea Europeană de Radio și Televiziune, publicul telespectator din Republica Moldova a optat preponderent pentru, în ordine explicabilă prin suferințele prin care trece vecinul din est, Ucraina și România. Rămâne să înțelegem pe parcurs ce standarde înalte (atât de înalte încât sunt deocamdată inaccesibile publicului cu care se găsește în disonanță) a avut juriul moldovean în opțiunile sale, în componența: Ilona Stepan, Adriano Marian, Cristina Scarlat, Eugen Doibani și Radmila Popovici”, a comentat Țurcanu, care a anunțat demararea unei anchete în cadrul companiei la acest subiect.

Stupoarea este cu atât mai mare cu cât, potrivit lui Țurcanu, niciodată nu s-a întâmplat să existe așa o discrepanță între voturile publicului și cele ale juriului și niciodată nu s-a întâmplat ca România să nu fie în top 10 din punctul de vedere al juriului din R. Moldova.Singurul membru al juriului care a reacționat a fost Radmila Popovici. Ea spune că a votat „cu inima, cu auzul, cu văzul, dar și pentru mesajul pieselor”, acordând 12 puncte Ucrainei și numai un punct României.

„Piesa Ucrainei mi-a plăcut mult! Piesa României – mai puțin. Totuși, nu într-atât de puțin ca să nu intre în primii 12 participanți (aleși de mine)”, a explicat Popovici.

Menționăm că piesa care „i-a plăcut mult” Radmilei Popovici a fost clasată pe locul patru de către voturile tuturor juriilor la „Eurovision”, profesioniștii apreciind mai mult Marea Britanie, Suedia și Spania. Piesa Ucrainei a fost propulsată pe primul loc de votul publicului, așa cum s-a întâmplat și în cazul R. Moldova, când de pe locul 20 am ajuns pe 7.Într-o înregistrare făcută publică înaintea finalei „Eurovision”, solistul de la Zdob și Zdub, Roman Iagupov, îndemna, alături de WRS, reprezentantul României în concurs, ca cele două state să-și acorde câte 12 puncte, așa cum s-a întâmplat de obicei de-a lungul anilor în acest concurs marcat puternic de geopolitică.Interpretul Mihai Trăistariu, care a reprezentat România la Eurovision în 2006 şi a obţinut locul 4, a criticat situația în care s-au pomenit România și R. Moldova la „Eurovision”, optând pentru excluderea juraților din acest exercițiu.

„În anul meu, în 2006, a votat doar publicul! Fără juriu! Faceţi următorul exerciţiu de imaginaţie: R. Moldova a obţinut acum locul al II-lea la public. Dacă scoatem din ecuaţie razboiul din Ucraina ... MOLDOVA ar fi câştigat „Eurovision”-ul! BRAVO, MOLDOVA ! Chiar a fost ca lumea tot momentul vostru!!!”, a apreciat Trăistariu.

Concluzia zilei de 14 mai a făcut-o violonistul Vasile Advahov: „Sunt mândru că pe scenă a fost R. Moldova, că s-a cântat în limba română. Toată Europa a cântat în română și noi ne-am simțit mândri că toată lumea a cântat cu noi”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Ciobanu 16.05.2022 12:34

A mai existat un precedent prost al juriului de la Teleradio Moldova. Jurații au trimis în finala EUROVISION o trupă din ... transnistria cu tot cu ... drapelul acesteia. Ce tâmpenie și neghiobie.

Iulian 17.05.2022 01:59

Rămân la părerea că RM stă rău de tot cu caracterele. Radmila ar fi trebuit să tacă pentru că ”aprecierile” ei în justificarea votului sunt jenante. Dacă tăcea rămânea în istorie ca un membru al unui juriului dezorientat în contextul actual dar prin justificările ridicole se descalifică.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2022 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // În epicentrul bătăli...

20.06.2022 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine e mai mare patriot

17.06.2022 09:32 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi într-o barcă, al...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md