ESTIMĂRI // Partidele politice nu au raportat cheltuieli de minimum 16,9 milioane de lei în 2022: Partidul interzis al lui Șor, „campion”, urmat de PSRM


Cel puțin 17 partide politice din R. Moldova nu au raportat oficial, pe parcursul anului 2022, cheltuieli în valoare de minimum 16,9 milioane de lei, potrivit Raportului „Finanțarea partidelor politice în Republica Moldova. Retrospectiva anului 2022”, făcut public miercuri, 5 iulie, de Asociația „Prono-LEX”.
Experții de la „Promo-LEX” au estimat că ponderea cheltuielilor neraportate din totalul celor raportate a crescut semnificativ, atingând cota de 48%, în comparație cu doar 8% în 2021 și 16% în 2020.
„Campion” la nedeclararea cheltuielilor a fost Partidul „Șor”, activitatea căruia a fost interzisă recent în R. Moldova - peste 11,9 milioane de lei ascunse, acesta fiind urmat de Partidul Socialiștilor (PSRM) - peste 3,75 de milioane de lei nedeclarate.
Sursa infografic: „Promo-LEX”
„În cazul Partidului „Șor”, estimarea cheltuielilor neraportate pentru anul 2022 s-a făcut doar în baza raportului financiar pentru primul semestru al anului 2022, cel anual nefiind prezentat de partid la Comisia Electorală Centrală. Or din totalul cheltuitelor estimate de „Promo-LEX” ca fiind neraportate de 17 partide, 70% au fost efectuate anume de Partidul „Șor”, care nu a raportat estimativ 11,9 milioane de lei, sumă care depășește de peste șapte ori pe cea a cheltuielilor raportate de respectiva formațiune în semestrul I al anului 2022”, explică Mariana Focșa, analistă a finanțelor partidelor politice, una dintre cauzele majorării bruște și semnificative a cheltuielilor neraportate de partidele politice.
În funcție de destinația cheltuielilor estimate drept neraportate, cele mai multe au fost pentru deplasări în țară și în străinătate (31%), urmate de întreținerea și/sau locațiunea sediilor (28%), presă și materiale promoționale (23%), personal (11%) și organizarea evenimentelor publice (8%).
Totodată, Promo-LEX a constatat și în anul 2022 implicarea în finanțarea politică a părților terțe, cu precădere în a doua jumătate a anului 2022 pe mai multe pagini pe rețelele de socializare prin intermediul cărora au fost promovate cu plată protestele organizate de Partidul „Șor”. Publicitatea plătită a fost achitată direct de persoane fizice, în cazul cărora nu a fost posibilă identificarea legăturilor directe cu acest partid.
Sursa infografic: „Promo-LEX”
Directorul de program de la Asociația „Promo-LEX”, Nicolae Panfil, a reiterat necesitatea revizuirii cadrului legal care vizează finanțarea partidelor politice, pentru că, dacă nu se va interveni la nivel legislativ, fenomenul finanțării politice și electorale de către părți terțe poate lua amploare în apropiatele scrutine electorale.
„Avem în continuare trei campanii electorale: locale generale, prezidențiale și parlamentare. Dacă acestui fenomen nu i se va pune aprecierea juridică necesară și nu va fi monitorizat corespunzător, riscăm să avem probleme foarte mari. Reamintesc, doar cheltuielile pe online ale părților terțe au fost estimate de Promo-LEX la zeci de mii de euro, în perioada august 2021 – aprilie 2023”, a atenționat Nicolae Panfil.









































































