ESCROCHERIE // Nu răspunde dacă ești apelat de un număr care începe cu aceste trei cifre
Dacă primești un apel de la un număr necunoscut sau dubios și te îngrijorează că ar putea fi o înșelătorie, fii atent la primele trei cifre ale numărului. Experții în securitate cibernetică spun că escrocii preferă să folosească unele coduri de zonă din patru state din SUA pentru a păcăli victimele.
Cele mai frecvent utilizate coduri de zonă de către escroci, în 2024, sunt: 720 (Colorado), 272 (Pennsylvania), 959 (Connecticut) și 346 (Texas). Aceste prefixuri sunt adesea folosite pentru a păcăli victimele să răspundă, creând impresia că apelul provine dintr-o zonă de încredere. Fii precaut și verifică întotdeauna sursa apelurilor necunoscute înainte de a răspunde sau de a oferi informații personale.
Potrivit unui raport realizat de compania ReversePhone, citat de Daily Mail, escrocii folosesc o tehnică de „falsificare a numerelor” pentru a modifica informațiile de identificare ale apelantului, astfel încât să afișeze un număr cu un prefix intrigant sau de încredere. Acest truc îi determină pe destinatari să creadă că apelul provine dintr-o sursă legitimă. Drept urmare, mai multe state din SUA sunt afectate de un val de comunicații frauduloase.
Escrocheriile de sărbători: capcanele cu premii miraculoase
ReversePhone.com este o companie recent fondată (2024), cu sediul în New York City, specializată în oferirea de servicii care ajută utilizatorii să identifice apelanții necunoscuți și să se protejeze împotriva apelurilor de tip spam sau a tentativelor de înșelătorie. De asemenea, compania colaborează cu firme de securitate cibernetică, furnizând date despre tendințele de fraudă telefonică.
„Mulți escroci preferă să utilizeze prefixe telefonice din state dens populate pentru a crea o impresie de autenticitate și încredere”, au explicat reprezentanții ReversePhone.
Compania a identificat trei dintre cele mai frecvent utilizate numere în escrocherii: (763) 274-3899, (217) 402-1312 și (202) 456-1111.
„Numerele utilizate în escrocherii sunt adesea asociate cu un volum ridicat de apeluri, mai ales în perioadele aglomerate, cum ar fi sărbătorile. În aceste momente, escrocii lansează frecvent scheme, promițând diverse «premii» sau trimițând «notificări bancare urgente»”, au mai explicat cei de la ReversePhone.
Experții în securitate recomandă să ignorați apelurile de la numere necunoscute, să blocați contactele suspecte și să raportați orice apel etichetat ca „posibil apel fraudulos” („posibil spam”).
Raportul a analizat datele din jurnalele de reclamații ale apelurilor clienților, stocate în instrumentele de căutare a numerelor inversate, și a identificat numerele frecvent utilizate de escroci care folosesc tehnica „falsificării numerelor” sau „falsificării ID-ului apelantului”.
Unele potențiale victime au raportat că li s-a cerut să introducă pe telefoanele lor coduri precum *72 sau **21, ceea ce le-ar fi oferit hoților acces instantaneu la informațiile lor.
O victimă a povestit că un escroc s-a prezentat drept reprezentant al companiei sale de carduri de credit și i-a spus că a existat o încercare de fraudă pe carduri. Apelantul i-a cerut să furnizeze data de expirare a cardurilor – singura problemă a fost că victima nu deținea niciunul dintre cardurile menționate. „Mi-a spus că mă va redirecționa către managerul ei și apoi a închis telefonul. Evident, încercau să obțină informațiile cardului meu”, a povestit victima pentru ReversePhone.
Aceste tipuri de înșelătorie sunt tot mai frecvent întâlnite și în România, astfel că este esențial să fim atenți la apelurile suspecte și să nu oferim informații sensibile.
Experții în securitate vă recomandă ca, în cazul în care răspundeți unui astfel de apel, să nu oferiți informații personale, cum ar fi numerele de cont, numerele de securitate socială, numele de fată al mamei, parolele sau alte date de identificare. De asemenea, aceștia recomandă o atenție sporită în situațiile în care se face presiune pentru a furniza aceste informații imediat.
Guvernul demontează falsurile rusești enunțate la întrevederea lui Krasnoselski cu ambasadorul Rusiei în R. Moldova: „Chișinăul nu a blocat niciodată livrările de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului”
România a livrat în R. Moldova o cantitate-RECORD de gaze, aproape de capacitatea maximă a conductei Iași - Ungheni - Chișinău. Electricitatea din România a acoperit vineri 75% din consumul republicii noastre
Vicepremierul Mihai Popșoi, întrevedere la Kiev cu Volodimir Zelenski: ,,Ucraina apără valorile noastre comune și protejează R. Moldova de urgia Kremlinului”