00:34:26 15.06.2024
Stiri

UPDATE // Precizarea lui Ceban: „Moldovagaz” va procura gaze de la „Energocom”... „Energocom” ar fi decis să procure gaze naturale de la „Gazprom” până la finele anului. „Moldovagaz” anunță despre semnarea unui contract individual cu „Energocom”

Actualitate 26.06.2023 14:28 Vizualizări1481 Autor: Ziarul National
UPDATE // Precizarea lui Ceban: „Moldovagaz” va procura gaze de la „Energocom”... „Energocom” ar fi decis să procure gaze naturale de la „Gazprom” până la finele anului. „Moldovagaz” anunță despre semnarea unui contract individual cu „Energocom”


UPDATE // Șeful de la „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a venit cu unele precizări vizavi de comunicatul dat de întreprinderea pe care o conduce. „Moldovagaz” va procura gaze de la „Energocom”, dar nu invers”.


S.A. „Energocom” a decis să procure gaze naturale de la „Gazprom” până la finalul anului, în baza contractului semnat pe 29 octombrie 2021, anunță directorul „Moldovagaz”, Vadim Ceban.

Șeful de la „Moldovagaz”, filială a „Gazprom”, a afirmat că proiectul Hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea de sezonul de încălzire 2023 - 2024 prevede că una dintre măsurile necesare de a fi întreprinse de S.A. „Moldovagaz” pentru prevenirea și atenuarea impactului crizei energetice în caz de limitare a furnizării gazelor naturale este achiziția gazelor naturale din surse alternative.

„Mă bucur să anunț că există o resursă și rezerve stabile de gaze naturale pentru consumatori cel puțin până la sfârșitul acestui an. Hotărârea Guvernului din 10.08.2022 cu privire la impunerea obligației de serviciu public în vederea asigurării securității aprovizionării cu gaze naturale în situație de urgență prevede că S.A. „Moldovagaz” urmează să procure gaze naturale de la SA „Energocom” în următoarele cazuri:

1) este sistată și/sau limitată livrarea pe piața gazelor naturale aferentă contractelor în derulare ale furnizorilor care au impusă obligația de serviciu public în conformitate cu prevederile art. 89 din Legea nr. 108/2016 cu privire la gazele naturale;

2) este necesară aprovizionarea consumatorilor cu cantități de gaze naturale suplimentare celor stabilite în contractele în derulare încheiate de furnizorii de ultimă opțiune;

3) prețul gazelor naturale livrate de SA „Energocom” este mai mic decât prețul gazelor naturale contractate de către furnizorii de ultimă opțiune”, a menționat Vadim Ceban.

CITIȚI și „Gazprom” a redus UNILATERAL livrările către R. Moldova cu 60% în decembrie, iar acum, prin intermediul „Moldovagaz”, încearcă să vândă malului drept, la prețul de peste 1 100 de dolari, gazul neconsumat de Transnistria. Guvernul STOPEAZĂ achizițiile

Vadim Ceban explică faptul că, pentru executarea responsabilităților stabilite, pe lângă Contractul din 29 decembrie 2006 privind condițiile de furnizare a gazelor naturale în R. Moldova încheiat cu SAP „Gazprom”, prelungit până la 30 septembrie 2026, pe 23 iunie 2023 a fost semnat și un contract individual privind vânzarea și cumpărarea de gaze naturale cu SA „Energocom” pentru perioada iunie - decembrie 2023.

„Totodată, „Moldovagaz” a început negocierile cu SA „Energocom” în scopul încheierii unui contract individual la Contractul-Cadru EFET nr. 99/02/3/2022 din 29 august privind vânzarea-cumpărarea gazelor naturale pentru perioada ianuarie-martie 2024”, mai arată Ceban.

Amintim că, în decembrie 2022, „Gazprom” a decis unilateral să reducă cu 60 la sută livrările de gaze către R. Moldova, deși contractul semnat în toamna anului 2021 prevedea asigurarea cu volumele necesare atât a malului drept, cât și a celui stâng. Ulterior, autoritățile de la Chișinău și cele de la Tiraspol au ajuns la o înțelegere în privința cedării întregului volum de gaze de la „Gazprom” malului stâng al Nistrului.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md