01:09:17 04.12.2024
Stiri

Elixirul tinereţii! Plantele care REÎNTINERESC organismul

Știri 08.07.2016 07:00 Vizualizări4903 Autor: Ziarul National
Elixirul tinereţii! Plantele care REÎNTINERESC organismul sursa: caplimpede.ro

Păstrarea tinereţii cât mai mult timp posibil este un subiect care preocupă tot mai mulţi oameni.

Nu există o poţiune magică care să ne garanteze că vom rămâne mereu ca la 20 sau 30 de ani, dar anumite alimente şi plante medicinale au proprietăţi specifice de a încetini deteriorările provocate de înaintarea în vârstă asupra corpului şi minţii, ajutându-ne să ne păstrăm mai mult timp prospeţimea şi sănătatea.


De exemplu, antioxidanţii care se găsesc în legume, fructe şi plante au un efect de antiîmbătrânire, adică întârzie procesul de îmbătrânire al celulelor din organism, menţinând astfel funcţiile corpului într-o stare mai bună pentru mai mult timp.


Iată trei plante care ajută la reîntinerirea organismului şi care pot fi preparate sub formă de ceaiuri sau macerate:


Ceaiul alb
În general toate tipurile de ceai conţin antioxidanţi şi sunt benefice pentru menţinerea tinereţii şi a sănătăţii. Însă, dintre toate, ceaiul alb este considerat ca fiind cel mai puternic datorită cantităţii mari de catechine pe care le conţine. Catechinele constituie circa 20% din masa uscată a frunzelor de ceai şi sunt prezente în toate sortimentele de ceai: ceai negru, ceai verde, ceai alb şi ceai Oolong. Catechinele mai sunt prezente şi în ciocolată, fructe, vegetale şi vin.
Ceaiul alb este în principal cunoscut datorită proprietăţii sale de a reduce semnele îmbătrânirii premature şi de a proteja sănătatea, deoarece ajută la evitarea apariţiei bolilor prin efectul său stimulant asupra sistemului imunitar, scrie dr. Cătălin Luca.


Ceaiul alb a căpătat această binemeritată faimă încă din vremuri străvechi, fiind foarte apreciat de către împăraţii Chinei care îl numeau „elixirul nemuririi”. În procesul de producţie al ceaiului alb, frunzele sunt mai puţin procesate şi nu sunt lăsate să se oxideze. Acest lucru menţine frunzele mai aproape de starea lor naturală, obţinându-se astfel nişte frunze de ceai cu o concentraţie mai mare de antioxidanţi. Ceaiul alb se serveşte sub formă de infuzie, o linguriţă de frunze la o cană de apă şi se lasă la infuzat în funcţie de timpul specificat pe ambalaj.


Ceaiul verde
Este un excelent antioxidant, diuretic, stimulator cerebral, stimulator al proceselor de ardere a grăsimilor şi factor de protecţie anticancer.
Legătura dintre ceaiul verde şi radicalii liberi este un subiect studiat de către cercetătorii din întreaga lume. Progresiv s-a descoperit legătura care există între radicalii liberi, apariţia bolilor şi procesul de îmbătrânire.


Pe scurt, se poate afirma că radicalii liberi cauzează multe daune în organism. Pentru a ne proteja de aceste daune, corpul generează antioxidanţi, însă uneori producţia acestora nu este suficientă, de aceea este important să consumăm alimente care să-i conţină.


Ceaiul verde conţine diferiţi antioxidanţi, printre care menţionăm vitaminele A, C şi E, seleniu, melatonina, coenzimă Q10, betacaroten şi flavonoizi. Însă elementul cel mai important din ceaiul verde, sunt catechinele, care sunt flavonoizi puternici.
Pe baza acestor argumente se poate afirma că ceaiul verde poate încetini procesul de îmbătrânire, printre alte beneficii excelente pentru sănătate.
Cea mai bună modalitate de a consumă ceaiul verde este sub formă de infuzie, o linguriţă de ceai la o cană de apă şi se lasă la infuzat între 2 şi 5 minute, în funcţie de tipul de ceai.

Rozmarinul
Are de asemenea capacitatea de a încetini procesele de îmbătrânire, îmbunătăţind starea pielii şi a creierului. Beneficiile sale în cazul tulburărilor neurologice îl recomandă pentru prevenirea problemelor cauzate de boli grave precum Alzheimer sau demenţa.


Este important să menţionăm aici că folosirea rozmarinului sau a oricărei alte plante medicinale nu exclude vizita la medic, mai ales în cazurile grave.
Rozmarinul se poate folosi atât sub formă de infuzie (o linguriţă de plantă se lasă la infuzat într-o cană de apă caldă) sau ca macerat, iar în acest caz, planta se lasă în apă la temperatura camerei peste noapte, dimineaţa se strecoară şi se bea. În general, maceratele din plante sunt mult mai puternice decât infuziile cu apă caldă, deoarece prin macerare plantele îşi păstrează intacte toate proprietăţile benefice.

Sursa: caplimpede.ro


Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Perspectiva României...

29.11.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Bun pentru România, ...

25.11.2024 15:57 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // La alegerile pr...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md