Elevii din R. Moldova vor pleca la un concurs în SUA. INVENȚIA unui tânăr pregătită pentru armată poate SALVA sute de vieți


Trei elevi din Chișinău vor pleca la Concursul Internaţional de Știinţe şi Inginerie pentru elevi „Intel Isef”, care se va desfăşura în SUA. Tinerii au fost desemnați câștigători ai etapei naționale a concursului desfășurat de Ministerul Educației.
Un elev al liceului Academiei de Științe a Moldovei, Dan Butmalai, a propus o metodologie nouă de dezamorsare a minelor și a artileriei neexplodate, de orice tip, care le permite geniștilor să le identifice și să le înlăture de la distanță, fără a se expune riscurilor.
„Conflictele militare, care în ultimul timp sunt tot mai frecvente, transformă câmpuri și păduri întregi în zone împrejmuite, foarte periculoase. Zeci de sate rămân fără terenuri agricole, sute de mii de oameni devin invalizi, mii de copii nu pot ajunge la școlile din satele vecine. Din anul 1975, circa două milioane de oameni au avut de suferit din cauza terenurilor minate și abandonate de forțele armate. Prototipul elaborat și prezentat la concurs este o mașinărie ce găsește rămășițele artileriei și minele neexplodate, detonându-le fără a pune în pericol viața genistului, care controlează de la distanță mecanismul”, a explicat tânărul inginer.
Cel de-al doilea proiect, desemnat câștigător, aparține Dianei Marusic și Emiliei Savva, eleve la Liceul Teoretic „I. Creangă” din Chișinău. Fetele au propus un algoritm informatic de criptare a datelor, bazat pe principiul mascării cheii și salvării anumitor parametri direct în cheie. Algoritmul poate fi utilizat pentru protecția datelor personale, în securitatea informațională și bancară, iar în baza lui pot fi create chei electronice pentru securizarea casei, automobilului etc. Unul dintre avantajele algoritmului este posibilitatea de aplicare în domeniul bazelor de date în așa fel, încât doar utilizatorul ce știe parola are acces la date, nu și administratorul rețelei.
La etapa națională a Concursului de Ştiințe și Inginerie pentru elevi „Mold SEF” au fost depuse 53 de lucrări ale elevilor din 32 de instituții de învățământ din diferite regiuni ale republicii. Deținătorii primelor trei locuri și proiectele care au obținut mențiune au primit premii bănești și cadouri oferite de Ministerul Educației, Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală și compania „StarNet”.
Concursul internațional „Intel Isef” se va desfăşura în perioada 8-13 mai, în Phoenix, Arizona, SUA.













































































