După Grecia, aceasta este URMĂTOAREA țară victimă a RECESIUNII


La sfârşitul lunii martie a acestui an, Stephen Poloz, guvernatorul Bank of Canada (BOC - Banca Centrală a Canadei), a avertizat că primul trimestru din 2015 va fi „extrem de dificil”. După o creştere semnificativă înregistrată în trimestrul patru al anului trecut, economia Canadei a „virat” spre recesiune: cererea de consum a scăzut în Canada cu 1,7%, determinând o scădere uriaşă a investiţiilor. În acelaşi timp, alte componente ale PIB-ului au înregistrat rezultate pozitive, dar foarte „firave”, scrie Business Insider.
Economia Canadei a fost afectată de unda de şoc a preţurilor la petrol şi multe proiecte petroliere au ajuns să fie abandonate. Anticipând un prim trimestru modest, Bank of Canada a redus dobânzile în luna ianuarie, pentru a forma un scut împotriva evoluţiei proaste a economiei şi a tempera aprecierea dolarului canadian.
BOC a sperat că aceste măsuri vor readuce economia pe linia de plutire, dar realitatea este mult mai complicată.
Canada are una din cele mai „deschise” economii din lume (fiind depăşită doar de Germania în cadrul Grupului G7) şi exporturile însumează 30% din PIB. Dolarul canadian a scăzut cu 20% în decursul a şase luni şi rămâne sub presiunea financiară.
În ciuda încercărilor sale de a îmbunătăţi balanţa comercială, Canada continuă să genereze un deficit în creştere. Cererea în scădere din China şi-a pus amprenta asupra exporturilor canadiene: volumul exporturilor de metale şi produse asociate a scăzut cu 7%. În domeniul energetic, volumul a scăzut cu 6,5%. Singura veste bună a venit din industria auto, unde au crescut exporturile.
În ansamblu, deficitul comercial a ajuns la 3,3 miliarde dolari. Potrivit analiştilor, economia canadiană nu mai reprezintă „zâna bună” a Grupului G7 şi ar putea intra în recesiune. Slăbiciunea economiei se datorează unor forţe independente de politicieni, fiind alimentată cu precădere de scăderea preţurilor la mărfuri.
Pentru a evita intrarea într-o recesiune tehnică, economia Canadei trebuie să crească cu 0,2% şi 0,3% în lunile mai, respectiv iunie, ţinte greu de atins în condiţiile date. Analiştii vorbesc despre o recesiune în Canada, care s-ar putea instala până la sfârşitul acestei veri.









































































