13:25:39 26.04.2024
Stiri

Dosarul lui Andronachi, „SECRET”: Procuratura Anticorupție solicită Parlamentului să modifice de urgență Codul de procedură penală, iar CSM-ului - pedeapsă pentru judecătorul care a dispus examinarea cu ușile închise a cauzei penale

Actualitate 22.05.2023 15:40 Vizualizări2682 Autor: Ziarul National
Dosarul lui Andronachi, „SECRET”: Procuratura Anticorupție solicită Parlamentului să modifice de urgență Codul de procedură penală, iar CSM-ului - pedeapsă pentru judecătorul care a dispus examinarea cu ușile închise a cauzei penale


Un magistrat de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a dispus vineri, 19 mai, examinarea cauzei penale de învinuire a ex-deputatului Vladimir Andronachi în dosarul „frauda bancară” în ședință închisă, la cererea părții apărării, iar legea nu le permite procurorilor să conteste această decizie decât odată cu sentința, la finalul procesului de judecată.

Procuratura Anticorupție nu este de acord cu această decizie și solicită Parlamentului să modifice urgent Codul de procedură penală astfel încât procurorii să poată contesta „așa tip de hotărâri judecătorești contrare normelor legale”, a declarat astăzi, într-un briefing de presă, procurorul-șef Anticorupție, Veronica Dragalin.

De asemenea, Dragalin a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să inițieze o procedură disciplinară împotriva judecătorului care a luat această decizie ce „contravine Codului de procedură penală, Constituției și Convenției Europene”.

Potrivit șefei Procuraturii Anticorupție, judecătorul a argumentat că probele acumulate de la instituții financiare în această cauză penală ar constitui secret bancar, iar în materialele cauzei se conțin informații atribuite secretului de stat.

„Existența actelor ridicate cu autorizarea judecătorului de instrucție de la băncile comerciale nu constituie argument de a petrece ședințele de judecată în procedură închisă. Procuratura, care reprezintă interesele statului, nu a invocat protejarea secretului de stat, or procurorii nu au prezentat probe care ar constitui secret de stat. Acest interes nu poate fi invocat de inculpații care au încălcat legea și dăunat statul. Este inadmisibil să fie încălcat dreptul societății la ședințe publice pentru a scuti inculpatul de consecințele neplăcute ale acțiunilor sale”, a declarat Veronica Dragalin.

Aceeași sursă a precizat că Procuratura Anticorupție insistă ca toate cazurile de corupție să fie judecate în ședințe publice, în special cauze de interes major, precum frauda bancară și persoane care dețin sau au deținut funcții de demnitate publică.

CITIȚI și Ex-deputatul Andronachi a ajuns pe banca acuzaților în dosarul „furtului MILIARDULUI”: I se impută un prejudiciu adus statului de peste 26 000 000 de lei

„Societatea are dreptul să cunoască faptul cum a fost comisă cea mai mare fraudă din istoria Republicii Moldova prin care au fost sustrase miliarde de lei de la cetățeni. În plus, societatea are dreptul să cunoască despre acțiunile persoanelor care dețin sau au deținut funcții publice care aveau obligație să acționeze mereu în interesul statului și a cetățenilor. Mai mult ca atât, ședințele publice permit cetățenilor să observe direct modul în care funcționează sistemul de justiție și să ceară socoteală procurorilor, judecătorilor, avocaților și inculpaților pentru acțiunile acestora în cadrul ședințelor de judecată. Procesele publice, de asemenea, asigură dreptatea și arată dacă sistemul nostru de justiție funcționează în mod corect și imparțial. Acest principiu de publicitate există în toate sistemele de drept în întreaga lume și este esențial în Republica Moldova, țară care s-a confruntat și continuă să se confrunte cu corupția și neîncrederea în sistemul de justiție”, a conchis procurorul-șef Anticorupție.

Amintim că Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a mai dispus vineri, 19 mai, prelungirea cu 30 de zile a arestului la domiciliu în privința lui Vladimir Andronachi, respingând solicitarea procurorului ca acesta să fie plasat în arest preventiv, după ce a blocat, la începutul lunii mai, semnalul de la brățara de monitorizare.

Andronachi este învinuit de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari în dosarul care se referă la frauda bancară, cauzând statului un prejudiciu de 26 de milioane de lei, și riscă până la 25 de ani de pușcărie.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md