23:57:44 23.06.2024
Stiri

VIDEO // Procuratura Anticorupție solicită revenirea în AREST preventiv a lui Vladimir Andronachi: Șefa PA oferă detalii despre încălcările admise de acesta în arest la domiciliu, dar și despre cauza penală în care riscă 25 de ani de închisoare

Actualitate 11.05.2023 11:00 Vizualizări2337 Autor: Ziarul National
VIDEO // Procuratura Anticorupție solicită revenirea în AREST preventiv a lui Vladimir Andronachi: Șefa PA oferă detalii despre încălcările admise de acesta în arest la domiciliu, dar și despre cauza penală în care riscă 25 de ani de închisoare
Vladimir și Nadejda Andronachi


Angajații Procuraturii Anticorupție (PA) au solicitat miercuri instanței să dicteze revenirea în arest preventiv a lui Vladimir Andronachi, după ce acesta a încălcat obligațiile pe care le avea în timp ce se află în arest la domiciliu.

Șefa PA, Veronica Dragalin, a anunțat astăzi, într-un briefing de presă, că Andronachi a blocat, la finele săptămânii trecute, semnalul de la brățara de monitorizare agățată de picior în timpul arestului la domiciliu și a refuzat să răspundă la apelurile oamenilor legii, deși este obligat s-o facă.

Procurorii anticorupție consideră „absolut necesară” schimbarea măsurii de arest preventiv pe numele lui Andronachi, învinuit de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari în dosarul care se referă la frauda bancară.

Veronica Dragalin a afirmat că, deși cauza penală pe numele lui Vladimir Andronachi și al complicelui acestuia Anatoli Blonschi a fost expediată pe 10 martie curent în instanță, până acum nu a avut loc nicio ședință de judecată. Primul judecător căreia i-a fost repartizată cauza a plecat în concediu, iar săptămâna trecută a demisionat. Această cauză a ajuns pe mâinile altui judecător, iar prima ședință de judecată ar urma să aibă loc abia pe 16 mai curent.

În cadrul briefingului susținut astăzi, procurorul-șef Anticorupție a oferit detalii despre cauza în care sunt învinuiți Vladimir Andronachi și Anatoli Blonschi, dar și soția lui Andronachi, Nadejda, avocata acestora Carolina Andriuță, precum și Sergiu Gușan. Cauza pe numele celor trei a fost expediată în judecată în aprilie 2022.

Potrivit Veronicăi Dragalin, în perioada lunilor octombrie – noiembrie 2014, aceștia au întreprins acțiuni concertate și au sustras fonduri din Banca de Economii în interesul lor, care au fost acoperite prin garanții de stat. Statul a fost prejudiciat în acest caz cu 26 de milioane de lei.

Mai exact, după ce statul a decis să acorde garanții pentru cele trei bănci implicate în jaful bancar, Banca de Economii a Moldovei a semnat un contract cu „Universal Proiect” SRL, administrată de Sergiu Gușan, privind acordarea a 32 de milioane de lei pentru reconstrucția și restaurarea unui bun imobil pe strada București nr.62.

Ulterior, banii au fost convertiți în euro și dolari, au fost transferați într-o bancă din Letonia, iar ulterior – spălați prin conturi din Belize, Marea Britanie și Cipru, ulterior ajungând pe conturile unor firme beneficiarii cărora erau Vladimir Andronachi, soția acestuia și Vladimir Plahotniuc.

Șefa PA a arătat că o parte din această sumă a fost cheltuită pentru procurarea avionului personal al lui Plahotniuc, sute de mii de euro s-au întors în R. Moldova pe conturile soților Andronachi, cu alți bani au fost achitate studiile de la Cambridge ale fiicei unui demnitar care făcea parte din organizația criminală condusă de Plahotniuc sau plătite cumpărăturile de lux de la Londra ale soției aceluiași demnitar.

Menționăm că Anatoli Blonschi, cercetat penal pentru spălare de bani, este anunțat în căutare, iar Vladimir Andronachi, căruia i se incriminează săvârșirea infracțiunilor de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, riscă până la 25 de ani de închisoare.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md