10:55:48 18.05.2025
Stiri

DONAȚIE // În anii de după independență, R. Moldova a primit în dar din România zeci de monumente

Social 31.08.2014 12:30 Vizualizări4506
DONAȚIE // În anii de după independență, R. Moldova a primit în dar din România zeci de monumente

Zeci de monumente ale poeților și scriitorilor români, busturi ale domnitorilor și bine cunoscuta Lupoaică Romană din fața Muzeului de Istorie și Etnografie din Chișinău, toate au fost donate R. Moldova de asociații, autorități locale sau direct de Guvernul României.

O parte din aceste daruri a fost respinsă de guvernanții de la Chișinău, atât pe timpul guvernării lui Voronin, cât și după plecarea lor. Cele mai multe însă se află la loc de cinste pe Aleea Clasicilor din Chișinău, în biblioteci sau în centrele raionale din republică.

Ultimul monument

Acum o lună și jumătate, pe 6 iulie, cu ocazia Zilelor orașului Cahul, în centrul localității a fost dezvelit bustul marelui poet Grigore Vieru. Sculptura a fost realizată cu suportul financiar al Institutului Cultural Român din Chișinău „Mihai Eminescu”.„Înălţarea bustului este semnul recunoştinţeifaţă de activitatea unui mare român și, de asemenea, un simbol al susținerii de care se bucură proiectele din Basarabia din partea României. Grigore Vieru reprezintă vârful generației poetice a anilor ’60 și, de aceea, acest monument este și un monument al limbii române”, a punctat, la inaugurarea bustului, Valeriu Matei, directorul institutului.

La dezvelirea bustului au participat sute de locuitori ai orașului, oaspeți de la Chișinău, dar și din România, cei care au îndrăgit opera lui Vieru.

Încântat de darul primit, primarul orașului Cahul, Petru Burlacu, susține că acest bust reprezintă punctul de bază al unui proiect de realizare a unei alei a personalităților în Parcul Central „Grigore Vieru” din Cahul.

Burebista de la Cimișlia

Bustul lui Vieru este ultimul din cele promise și oferite în dar de statul român cetățenilor din R. Moldova. Acum un an, pe 28 august, în localitatea Selemet din Cimișlia a fost inaugurat un bust al primului rege al dacilor, Burebista. Sculptura din bronz este o lucrare a sculptorului român George Dumitru și a fost donată localității de către Societatea cultural-istorică „Mihai Viteazul” din județul Prahova, România. Sculptura regelui dacilor Burebista este prima de acest gen în Republica Moldova.

„Nu avem dreptul nici noi, nici alții de a șterge istoria popoarelor. De a-i împiedica să meargă pe năzuințele și idealurile lor. Voința poporului român este de a recăpăta patria, așa cum a lăsat-o marele rege al dacilor, Burebista”, a declarat Mircea Cozma, președintele Consiliului Județean Prahova din România, la evenimentul de inaugurare a bustului.

„Suntem bucuroși că la noi în localitate a fost instalat acest bust și tragem nădejde că într-o zi și la noi va fi Europa”, a spus Ion Potlog, un locuitor al satului.

Opt busturi pentru județul Lăpușna

La doar două luni de la acest eveniment, cimișlienii au mai primit un dar similar din partea aceleiași societăți istorice din România. În satul Javgur a fost inaugurat bustul scriitorului, publicistului și politicianului român Constantin Stere.

Acesta este al optulea la număr oferit de Societatea istorică „Mihai Viteazul”, în baza Acordului de colaborare între judeţul Prahova şi cele patru raioane ale fostului judeţLăpuşna din Republica Moldova.

Anterior, Societatea istorică „Mihai Viteazul”, condusă de Mircea Cosma, a donat busturi ale lui Mihai Viteazul (instalate în oraşulCimişliaşi în localitatea Cazangic din raionul Leova), două busturi ale lui Mihai Eminescu (inaugurate la Cimişliaşi la Hânceşti), bustul lui Matei Basarab (aflat în oraşul Basarabeasca), bustul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, care înfrumuseţează centrul oraşului Leova.

Daruri pentru Aleea Clasicilor

Busturi ale scriitorilor români, oferite în dar de peste Prut, au ajuns și în bibliotecile moldovenești. Pe 14 februarie 2012, în ziua în care se împlineau 77 de ani de la nașterea poetului Grigore Vieru, în incinta Bibliotecii „Alba Iulia” din Chișinău, cu suportul autorităților din județul Alba, a fost inaugurat un bust al acestuia. Lucrarea de la Biblioteca „Alba Iulia”, la fel ca şi bustul de pe Aleea Clasicilor, poartă semnătura sculptorului român Romi Adam.

În 2011, tot cu suportul Consiliului Județean din Alba, pe Aleea Clasicilor din capitală a fost dezvelit bustul scriitorului Adrian Păunescu, realizat de același artist, Romi Adam.

Inițial, Comisia Naţională de Experţi (CNE) din cadrul Ministerului Culturii a dat un aviz negativ proiectului de lege care prevedea instalarea bustului oferit de autoritățile române, motivând prin faptul că lucrarea este o copie a bustului marelui poet din orașul Alba Iulia, România.

Răspunsul ministrului Culturii, Boris Focșa, a provocat indignarea oamenilor de cultură de la noi, dar și a admiratorilor operei poetului.

„Lupoaica” românească, „hăituită” de comuniști

Nu este prima dată când gestul frumos venit de peste Prut este respins de Chișinău. În 2005, guvernarea comunistă de atunci a scos monumentul Lupoaicei de pe postamentul din fața Muzeului de Istorie și Etnografie din Chișinău. Ministrul Culturii de atunci, Artur Cozma, și-a justificat gestul prin faptul că sculptura, fiind de calitate proastă, a crăpat.

După ce monumentul inițial al Lupoaicei care îi hrănește pe Romulus și Remus a fost topit de sovietici în 1940, în 1990, Asociația Românilor de Pretutindeni a dăruit Chișinăului o copie a vechii sculpturi.

Gestul comuniștilor a fost criticat dur de deputații din opoziție, presă și oamenii de cultură.

Chiar și așa, mai bine de patru ani, monumentul a fost ținut într-un depozit, revenind pe postament abia după venirea la guvernare a Alianței pentru Integrare Europeană.

Aceeași soartă a avut-o și bustul scriitorului Liviu Rebreanu, care a așteptat mai bine de șase ani să „urce” pe postamentul din Aleea Clasicilor. Comuniștii s-au împotrivit instalării sculpturii, invocând același motiv - calitatea proastă a lucrării donate de statul român.

De cinci ani, după schimbarea guvernării de la Chișinău, bustul încântă privirile trecătorilor de pe Aleea Clasicilor din Grădina publică „Ștefan cel Mare”.

Un proiect unic

Astăzi, în orașul Cricova, pe cale de realizare este un alt proiect unic moldo-român. În localitate, cu suportul mai multor preşedinţi de consilii judeţeneşi primari din România, va fi inaugurată o Alee a domnitorilor români. Primele cinci busturi ale conducătorilor statului românesc au ajuns deja la Primăria din Cricova. Altele cinci urmează să fie aduse.

Domnitorii sculptaţi în bronz vor ajunge în parcul central din Cricova. O asemenea alee nu există nici în stânga, nici în dreapta Prutului.

În centrul aleii, va fi instalat bustul lui Ştefan cel Mare care va fi cel mai voluminos, dar şi mai scump din toată colecţia.

Alți zece domnitori vor fi amplasați lateral. Este vorba despre busturile lui Alexandru cel Bun, Dimitrie Cantemir, Petru Rareş, Vlad Ţepeş, Mihai Viteazul, Mircea cel Bătrân, Vasile Lupu,Tudor Vladimirescu şi Alexandru Lăpuşneanu.

Autor: Mariana Rață
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte