05:36:23 20.06.2024
Stiri

Dodon vrea să închirieze de la RUȘI un „IL – 76”, pentru a aduce din China testele de depistare a infecției COVID-19, ecranele de protecție și respiratoarele destinate medicilor: „Ne trebuie un avion mare, care să poată lua 40 – 50 de TONE”

Economie 01.04.2020 14:00 Vizualizări2424 Autor: Ziarul National
Dodon vrea să închirieze de la RUȘI un „IL – 76”, pentru a aduce din China testele de depistare a infecției COVID-19, ecranele de protecție și respiratoarele destinate medicilor: „Ne trebuie un avion mare, care să poată lua 40 – 50 de TONE”


Președintele Igor Dodon s-a înțeles deja cu responsabilii din Federația Rusă vizavi de închirierea unui avion cargo de model „IL-76”, pentru a aduce din China în R. Moldova cele 100 de mii de teste pentru COVID – 19, cele 200 de mii de ecrane de protecție și 500 de mii de respiratoare destinate medicilor care intră în contact cu pacienții infectați cu noul coronavirus.

Igor Dodon nu a spus cât ar cântări aceste achiziții, dar a menționat că e nevoie de un avion care să transporte 40 – 50 de tone. Anterior, autoritățile spuneau că China va oferi gratuit R. Moldova trei tone de medicamente.

„Noi am comandat 100 de mii de teste din China, care sunt cele mai exacte. În două-trei ore afli rezultatul și rata de eroare e foarte mică. Lotul este pregătit deja, dar e o problemă cum îl aducem în R. Moldova, pentru că mai multe frontiere sunt blocate. Prin DHL este dificil, pentru că ei au micșorat de la 1 000 kg la 300 kg livrarea. De aceea, am decis să închiriem un avion charter, de dorit unul mare”, a declarat Igor Dodon, în cadrul unei ediții speciale de la postul „Prime TV”.

Oficialul a spus că unele companii din R. Moldova pot oferi aeronave care pot transporta în jur de 10 tone: „Air Moldova și Fly One au avioane de pasageri, care pot lua maximum 10 tone. Nouă ne trebuie un avion mare, care poate lua 40-50 de tone. Am luat legătura cu atoritățile din Federația Rusă, ne trebuie un „IL – 76”, pentru a lua tot lotul. Nu e vorba doar de teste, dar și măști, ecrane etc. Acum finalizăm negocierile privind închirierea unui avion cargo, care ar putea veni în timp rapid la Chișinău”.

Șeful statului s-a referit și la costurile închirierii acestui avion cargo: „Cine va achita cursa charter și medicamentele? Sunt mai mulți agenți economici care vin cu donații. Sunt câțiva agenți economici mari care vor să acopere toate cheltuielile ce țin de această rută charter. Noi am solicitat Federației Ruse să ne ofere avionul cu un preț mai mic sau gratis. Cât ține de procurarea testelor – acestea vor fi procurate din contul statului sau din contul ajutoarelor primite pe filiera agenților economici sau partenerilor externi”

Deși testele din China sunt evitate de către mai multe state, președintele Dodon spune că acestea sunt recomandate de medicii noștri de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică. „Costul unui test rapid este de 4-6 euro. Doar că aceste teste nu sunt exacte. Al doilea tip de teste, care se fac pe baza mucoasei din gât, costă 18 dolari. Anume la acest preț vor fi procurate cele 100 de mii de teste. Aceste teste sunt cele mai exacte. Acum medicii de la ANSP lucrează cu aceste teste. Cele 2 500 de teste oferite de China sunt anume dintre acestea”, a punctat Dodon.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md