14:57:51 29.10.2020
 
Stiri

Dodon sărbătorește „eliberarea Moldovei de fascism” cu monumente și filme, în timp ce istoricii vorbesc despre drama Basarabiei care trecea, pentru 47 de ani, sub ocupația Uniunii Sovietice

Politică 23.07.2019 14:54 Vizualizări1280 Autor: Ziarul National
Dodon sărbătorește „eliberarea Moldovei de fascism” cu monumente și filme, în timp ce istoricii vorbesc despre drama Basarabiei care trecea, pentru 47 de ani, sub ocupația Uniunii Sovietice


Președintele Igor Dodon se pregătește să sărbătorească „75 de ani de la eliberarea Moldovei de fascism” cu mult fast, unul „din cele mai importante evenimente din acest an”.

La o ședință de lucru a unui comitet responsabil de pregătirea și desfășurarea „sărbătorii”, Dodon a anunțat că evenimente cu această ocazie vor fi organizate în diferite regiuni ale Republicii Moldova, printre aceastea numărându-se restaurarea monumentelor, deschiderea muzeelor și a expozițiilor de fotografie, lansări de carte etc.

Pe 24 august curent, Dodon va marca marca aniversarea a 75-a de la „eliberarea Chișinăului în cadrul operațiunii Iași-Chișinău”.

„În ziua respectivă va avea loc inaugurarea Monumentului eroilor eliberatori ai capitalei, instalat în fața sediului Academiei de Științe a Moldovei și restaurat la inițiativa președintelui țării. Tot în aceeași zi va avea loc tradiționala depunere de flori la Complexul Memorial „Eternitate” din capitală, apoi, la inițiativa șefului statului, la Complexul Memorial „Capul de pod Șerpeni” vor avea loc mai multe evenimente comemorative. În seara zilei de 24 august, va fi prezentată premiera filmului documentar „Istoria Moldovei. Operațiunea Iași-Chișinău”, realizat la inițiativa președintelui Republicii Moldova. Evenimentele festive se vor încheia cu un concert grandios și un spectaculos foc de artificii”, a declarat Dodon.

Menționăm că, în urma operației Iași-Chișinău, Basarabia era anexată la Uniunea Sovietică pentru 47 de ani.

Istoricii vorbesc despre faptul că, pe 20 august 1944, trupele sovietice au început una din cele mai sângeroase ofensive din istoria celui de-al Doilea Război Mondial – operațiunea „Iași-Chișinău”, care a schimbat raportul de forțe în Balcani. Consecințele acestei bătălii a fost scoaterea României, pe 23 august, din război și trecerea ei de partea Aliaților, precum și reanexarea Basarabiei pentru încă 47 de ani. În primele zile după operația „Iași-Chișinău”, circa 150 de mii de bărbați din Basarabia au fost mobilizați și trimiși să lupte pe cele mai grele segmente ale frontului. Aproximativ 50 000 dintre ei nu s-au mai întors acasă.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


vasile 23.07.2019 15:46

Beliciul lui putin se ocupa numai cu rajbeli. Cine o sa ne plateasca pentru ocupatie(anexare). Marlanul ia rol de istoric? Atunci povesteasca ce a plantat pe terenurile anexate in f.rasuriLor acolo unde fratesau e agronom pe oasele miilor de moldoveni deportati de NKVdisti?

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.10.2020 16:37 Ziarul National Alecu Reniță // Lăsați-ne în pace, po...

26.10.2020 09:25 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Neutralitatea” trăd...

23.10.2020 09:09 Ziarul National Nicolae Negru // De ce se implică Put...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Pentru cine veți vota la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md