14:12:21 13.08.2020
 
Stiri

Dodon, către Sandu și Năstase: „Refacem binomul, voi doi veți fi Plahotniuc, iar eu rămân Dodon”

Politică 26.08.2019 08:30 Vizualizări10315 Autor: Ziarul National
Dodon, către Sandu și Năstase: „Refacem binomul, voi doi veți fi Plahotniuc, iar eu rămân Dodon”


Trustia, elegii politikoase
Redacției noastre i-a parvenit pe căi clar-obscure înregistrarea unui fragment de discuție confidențială, simetrică, a patru persoane cu voci identificabile, care ni s-au părut aparținând lui Dodon, Zinaidei Greceanîi, Maiei Sandu și Andrei Năstase sau viceversa.

Fiindcă încercarea noastră deontologică de a stabili originea sursei a suferit un eșec lamentabil, s-a decis inițial să nu se publice înregistrarea, pentru a nu servi involuntar unui scop manipulatoriu și dezbinator din partea nostalgicilor regimului oligarhic.

Dar, după ce în mod surpinzător evenimentele s-au derulat în siajul convorbirii celor patru, iar Domnica Manole și Vladimir Țurcan au fost votați inopinat și in corpore în locul câștigătorilor concursului din Parlament, am decis să prezentăm transcrierea convorbirii, ca stimații noștri cititori să-și facă o idee cam cum decurge procesul dezoligarhizării pe piciorul nostru de plai mioritic.
Așadar, să luăm taurul înregistrării de coarne:
Vocea lui Dodon (ID): …măi băieți, haideți să nu tragem de râdzânî…, trebuie să ne apreciem odată pe cine alegem în Curtea Constițională.
Vocea lui Andrei Năstase (AN): Domnule președinte, nu-i corect să spunem „să ne apreciem”, fiindcă din punct de vedere…
ID (înțepat): Nu-i timp de observații, Andrieș. Nu uita că băieții mei învață la liceul român „Prometeu”, da ai tăi unde-s? Haideți să nu ne abatem, din partea noastră nu-i nicio problemă dacă îi alegem pe cei doi câștigători, Eșanu și Grosu, ei îs chiar profesioniști, așa-i Zina-Carabina? Am glumit, am glumit, tovarășă Greceanîi…
Vocea Zinaidei Greceanîi (ZG): Eu înțeleg gluma, domnule președinte. Dar, pe de altă parte, nouă ne trebuie profesioniști la Curte?
AN: Tocmai asta voiam să spun și eu. În general, profesioniștii îs oameni periculoși. Nouă ne trebuie la CC oameni de încredere, în primul rând, care să susțină cu trup și suflet dezoligarhizarea, suntem noi siguri că cei doi câștigători sunt de partea noastră? Eu am adus libertatea în această țară și am dreptul să numesc niște judecători în care am încredere, iar eu am încredere numai în Domnica, Domnica Manole, cu care am stat, trei ani, umăr la umăr, pe baricade. Eu personal, după știți, am început această luptă infernală de zece ani….
ID (intervine): Mai înainte spuneai de 7. Haide, Andrieș, să nu facem paradă de merite, fiindcă eu lupt cu Plahatniuc încă de când eram ministru al Economiei și am intrat în PCRM anume ca să-l distrug dinăuntru… Și i-am dus de nas pe toți, inclusiv pe Dungaciu, care spunea „binom”, „binom”, da' amu' tace…
Vocea Maiei Sandu (MS) (nerăbdătoare): Stimați colegi, ai mei mi-au spus că Eșanu îi foarte incomod, taie ca briciul, spune adevărul în față, nu se uită cine stă în fața lui.
ID: Așa-i, îl cunosc bine. Aista îți înfige cuțitul adevărului și-l răsucește.
AN: O propun în locul lui pe Domnica, Domnica Manole. De trei ani stă pe baricade, îi de nădejde ca granitul și, principalul, are intuiție. Uneori știe înaintea mea ce decizie o să iau eu!
MS: Să nu o idealizăm, se spune că nu e fără pufușor pe botișor, a fost rebutată de comisia noastră. Dacă Gvernul o respinge de rea, Parlamentul nu o poate lua de bună…
AN: Poporul o vrea. Și despre mine s-au spus lucruri, și despre domnul președinte, și despre Zina-Carabina, pardon, doamna Greceanîi, s-au spus niște lucruri și despre tine, Maia…
ZG: Măi băieți, dacă mai zice cineva Zina-Carabina, eu mă supăr.
MS (electrizată): Ce s-a spus despre mine? Chiar mi-i interesant, Andrei. Te referi cumva la cei 35 de mii de sirieni? Eu nu i-am furat și nu i-am înregistrat pe numele mamei și al soacrei, ca unii.
AN: Fiindcă nu ai soacră! (râde copios) Da eu țin la soacra mea în egală măsură ca la mama mea. Dacă ați observat, le-am ransferat sume cam egale…
ID: Măi băieți, ne abatem, ce-a fost a fost, să ne întorcem la oile noastre.
ZG: Domnule președinte, doamna Manole a închis NIT-ul, deputații noștri nu o votează, precis, ea i-o lăsat pe unii fără lucru…
ID: NIT-ul nu era al nostru, era al lui Voronin. Pentru noi, socialiștii, o fost pozitiv că l-a închis. O votăm pe Manole, nu-i vorbă, dar nu-i simplu, Andrieș. Voi trebuie să votați ceva în schimb, ca să fie paritate.
AN: Spuneți și votăm, nicio problemă. Noi, cei de la platforma DA suntem flexibili.
MS: Poate mă întrebați și pe mine? Ba e o problemă, ai mei trebuie să fie motivați să o voteze pe Domnica și, cu atât mai mult, pe un socialist.
AN: Numiți candidatul vostru și noi îl votăm, nicio problemă.
ID: Stați, nu vă grăbiți până nu știți pe cine propunem noi. Noi îl propunem pe Dumitru Pulbere.
AN (după o pauză): Aista, cum se spune la noi la Mândrești, îi un dinozaur… Dar noi îl votăm, nicio problemă. Noi cei de la platformă suntem altfel, ne ținem de cuvânt, am spus – am făcut. Și sper să-l voteze și cei de la PAS.
MS: Noi îl votăm, dar asta n-o să fie bine pentru PSRM.
ZG (indulgent-sarcastic): Lăsați, Maia, PSRM-ul în grija noastră, noi, cu domnul prședinte, știm ce avem de făcut, ocupați-vă de PAS, de ACUM, fiindcă aveți acolo disidenți, ies ca niște păduchi pe frunte.
ID: Băieți, nu vă grăbiți. Citiți legislația. Pulbere nu poate fi votat, nu se poate să fii ales mai mult de două ori membru al CC.
AN: Atunci de ce-l propuneți, domnule președinte? Ne jucăm cu țara-n bunghi. Noi cei de la Platforma DA…
ID: Știm, știm! Pe Pulbere, l-am propus să vă obișnuiți cu ideea, să se obișnuiască și publicul cu ideea. Dar candidatul nostru va fi Vladimir Țurcan. Și el o să fie și șeful CC, adică președintele, nu uitați că noi avem 35 de voturi. (Tăcere îndelungată.) De ce tăceți?
ZG: Nici chiar eu nu m-am așteptat…
MS: Da, e grav… Ar fi fost bine să fie unul fără trecut politic. Pulbere era mai acceptabil.
AN: Țurcan nu-i dinozaur, el îi…paleo-dinozaur! Noi la platforma DA… Poate schimbăm legea și-l alegem pe Pulbere?
ID: Da eu cred că se potrivesc foarte bine cu Domnica Manole. Dinozaurii și crocodilii îs neamuri.
ZG: Nu se poate de vorbit așa despre o doamnă, domnule președinte.
ID: Ea plânge ca un crocodil, înghite și plânge…
AN: Eu l-aș accepta pe Țurcan, dar să nu fie el președinte…
MS: Cred și eu că schimbarea legii îi o soluție mai bună.
ID: Țurcan va fi președinte, o să treacă și asta. Da Domnica nu are voie să spună că vorbește limba română, o să fie provocări. Dacă spune, nu o votăm. Și eu nu glumesc, mă știți pe mine, eu nici chiar să vreu nu pot glumi. Te rog, Andrieș s-o instructezi cum se cuvine. Fără geopolitică!
MS: PAS o să-l voteze pe Țurcan, dar eu îmi rezervez dreptul să protestez, am să spun că-i grav…
AN: Și eu am să protestez, fiindcă n-o să fim înțeleși dacă nu vom protesta. Am să-i cer demisia… Noi, cei de la platform DA…
ZG (intervine autoritar): Criticați, da să nu întreceți măsura, să nu iasă că soțialiștii îs de sortul doi. Ei se supără.
MS (energizată tare): Da ai noștri nu se supără? V-ați aruncat asupra miniștrilor de parcă nu ați văzut și nu cunoașteți acordul nostru cu FMI. L-ați văzut și ați fost de acord, iar acum vărsați lacrim de crocodil, fiindcă ați pomenit de crocodili, fiindcă am ridicat TVA pentru hoteluri, restaurante și cafenele. Harvard a devenit un cuvânt peiorativ…
AD: Harvardicapații li se spune miniștrilor. Și au modificat poezia lui Eminescu: Ai noștri tineri la Harvard se-nvață/ La gât cravatei cum se leagă nodul,/ Apoi ne vin de fericesc norodul/ Cu chipul lor isteț de oaie creață. Execrabil!
ZG: Da și voi, măi băieți, mai spuneți-le miniștrilor să fie mai atenți când vorbesc. Cum poți să învinuiești oamenii pentru că nu au cerut la timp mărirea tarifelor la energia electrică?
ID: Într-adevăr, trebuie să fii – cum ai spus tu, Andrei? – harvardicapat ca să spui așa ceva. Haideți să ne înțelegem, critica reciprocă nu durează mai mult de două zile. Oleacă am exagerat și noi cu FMI, am știut cifrele și am fost de acord, recunoaștem. Voi protestați împotriva lui Țurcan, dar cel mult două zile. Fiindcă, pe urmă o să fie doliul Maie și nu-i bine să avem conflict, eu n-am să țin doliu, fiindcă pe 24 sărbătorim 75 de ani de eliberare de sub ocupația fascistă. Voi cu doliul vostru, noi cu concert grandios și toate celelalte. L-am invitat și pe Șoigu, ca să nu fie surprize.
MS: Mi se pare că exagerați cu Șoigu, eu n-am să fiu de acord…
ID: Lasă lumea să se obișnuiască… Mai încolo, am să-l invit și pe Jirinovski.
AN: Eu nu am nicio problemă, noi cei de la platforma DA suntem deschiși pentru schimbare, am spus: punem batista pe țambal și ne cătăm de treabă, adică de alegeri.
MS (îl întrerupe energizată): Am spus „fără geopolitică”, invitarea lui Șoigu îi geopolitică pură. Asta chiar o să-i supere pe mulți de-ai noștri…
ID: Tactica îi aceeași pe care am folosit-o cu Plahotniuc, el era cu Europa, eu eram cu Rusia. Acum voi sunteți în locul lui Plahotniuc, cu Europa, iar eu rămân cu Rusia… Binomul e refăcut: voi doi sunteți Plahotniuc, iar eu rămân Dodon.
AN: Nicio problemă! Noi cei de la platforma DA suntem deschiși, noi suntem altfel …
În acest moment consensual, înregistrarea discuției s-a stopat din motive încă neelucidate până la capăt. Promitem să revenim.
Pentru conformitate: Frosi Buraga.
Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Maria 27.08.2019 22:47

ion,dar tu-l citesti?

Vasile 01.09.2019 11:30

Maria,tu nu vezi ca "Ion" a fost șters ?

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.08.2020 09:21 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko-Dodon, ase...

07.08.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dodon nu a mers din ...

03.08.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko va concura...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md