00:25:15 20.07.2024
Stiri

DOC // Stenograma ședinței de Guvern din noiembrie 2014 prin care au fost date 9,5 miliarde de lei celor trei bănci cu probleme: „Candu și Filip au participat la furtul MILIARDULUI”

Politică 19.11.2016 09:08 Vizualizări63855 Autor: Ziarul National
DOC // Stenograma ședinței de Guvern din noiembrie 2014 prin care au fost date 9,5 miliarde de lei celor trei bănci cu probleme: „Candu și Filip au participat la furtul MILIARDULUI” moldova24.info


După ce Judecătoria Buiucani a obligat Guvernul, la solicitarea Maiei Sandu, să facă publică stenograma ședinței de Guvern din noiembrie 2014, când au fost acordate garanții de stat de 9,5 miliarde de lei celor trei bănci implicate în jaful bancar, premierul Pavel Filip a publicat-o pe contul său de Facebook.

Din document reiese că cel care a apărat cel mai mult proiectul a fost actualul președinte al Parlamentului, democratul Andrian Candu, pe atunci ministru al Economiei.

În timp ce ministrul de Interne de atunci, Dorin Recean, și cel al Finanțelor, Anatol Arapu, ambii reprezentanți ai PLDM, întrevedeau în proiect „o oportunitate de abuz” și solicitau „un mecanism de protecție”, Andrian Candu declara: „Noi avem filtre”.

Premierul Iurie Leancă era îngrijorat că la Guvern ar putea veni să protesteze „20 de mii de deponenți” ai băncilor respective și declara că acest proiect „poate să genereze o explozie în societate”, solicitând „confidențialitate”.

Candu a propus ca Ministerul Finanțelor să elibereze banii în „maximum două zile” și a fost împuternicit să definitiveze proiectul anume el.

Menționăm că, după ce a publicat stenograma respectivă, premierul Filip a ironizat pe seama Maiei Sandu.

„Au apărut în spațiul public informații despre o decizie a judecății prin care Cancelaria de Stat urmează să publice stenograma ședinței Guvernului din 07.11.2014, privind acordarea primului credit de la BNM pentru protejarea economiilor deponenților de la băncile cu probleme. În realitate, s-a luat o decizie referitoare la o presupusă şedinţă de Guvern din 13.11, şedinţa care nu a existat (!), deci Cancelaria de Stat nu are ce prezenta pentru respectiva dată. Având în vedere însă că probabil este vorba de o abordare superficială a solicitanților, care nu s-au informat corect înainte de a înainta cererea în judecată, ei vrând de fapt stenograma ședinței din 7.11, vin în întâmpinarea lor și public aici această stenogramă, la fel cum am făcut cu cealaltă. Cred însă că cei care sperau sa vadă în această stenogramă mari „bombe” mediatice vor fi tare dezamăgiți”, a scris Filip pe Facebook.

Maia Sandu i-a răspuns premierului: „Doar după ce am câștigat în instanță, premierul a binevoit să facă publică stenograma de la ședința Guvernului la care a fost eliberată prima garanție pentru creditele de urgență acordate celor trei bănci. Filip îmi reproșează că, în solicitare, nu am indicat corect data cînd a avut loc ședința, de parcă asta contează. Am indicat data din Hotărâre. Nici „bombe mediatice” nu am căutat. Am vrut să știm pentru ce și cum au fost oferiți banii din prima garanție dacă așa și nu au ajuns pentru depozitele oamenilor”.

Maia Sandu crede că documentul publicat ar putea să nu fie „intact”. „Cel puțin, discuția arată extrem de superficială pentru o decizie de 9,5 miliarde de lei. Din discuție vedem că totuși au fost întrebări despre pericolul abuzului și despre plafonarea sumelor garantate. Speakerul Candu răspunde însă că „avem filtre” și că „nu va fi plafonat”. Raportul Kroll, publicat ulterior, arată că abuzuri au avut loc. Mă întreb dacă mâine Holdingul va da știre cu titlul „Candu și Filip au participat la furtul miliardului”. Dle Filip, ați uitat să publicați lista participanților la ședință!”, scrie Maia Sandu pe Facebook.


Stiri relevante
19.07.2024 09:13 813 Nicolae Negru // Trilaterala

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md