13:56:22 03.10.2023
Stiri

DOC // Scena „de AUR” de la Leova! Viceprimar: „Aș spune că ar costa chiar mai mult”

Social 04.04.2017 11:30 Vizualizări10315 Autor: Ziarul National
DOC // Scena „de AUR” de la Leova! Viceprimar: „Aș spune că ar costa chiar mai mult”


Primăria Leova a contractat în anul trecut un agent economic pentru a construi o scenă în mijlocul orașului, pe str. Ștefan cel Mare. Deși modestă, lucrarea a costat bugetul local 100 de mii de lei.

Buletinul „Bugete fără secrete” al IDIS „Viitorul” scrie că în acest caz nu a fost organizată o licitație, fiind vorba de un contract de mică valoare.

Viceprimarul de Leova, Sergiu Mahu, a spus că scena a costat 99 de mii de lei: „Oferta este de 79 de mii de lei, plus 20 de mii de lei pentru materialele pe care Primăria le-a cumpărat tot de la aceeași firmă”.

Întrebat ce a costat atât de mult în acea scenă destul de modestă, viceprimarul a ținut să accentueze că el este constructor de meserie: „Scena este din metal care este foarte scump. Aș spune că așa scenă ar costa chiar mai mult. A fost pavată scena, soclul…”.

Contractul semnat între Primăria Leova și firma lui Gospodinov arată clar că „Preţul/ costul bunurilor/ lucrărilor/ serviciilor livrate/ prestate/ executate conform prezentului Contract este stabilit în lei moldoveneşti, fiind indicat în specificaţia din prezentul contract. Suma totală a prezentului Contract constituie 79 793,78 (șapte zeci și nouă de mii șapte sute nouăzeci și trei, 78) lei MD”. Deci, aceste aproape 80 de mii de lei ar fi trebuit să includă și costul bunurilor.


Un meșter local se descurca și cu 70 de mii de lei

Surse care au solicitat anonimatul au declarat că, până a încheia acest contract, primarul de Leova, Vitalie Gargaun, i-a solicitat meșterului din localitate, Tudor Casapu, să se apuce de proiect, dar prețul de 70 de mii de lei pe care l-a cerut fierarul nu l-ar fi aranjat pe alesul local, zicând că „e mare”.

Informația ne-a fost confirmată de Tudor Casapu. „M-a întrebat primarul și i-am spus că m-aș apuca pentru 70 de mii de lei, cu tot cu materiale și lucru. Am plecat din oraș să-mi schimb niște acte și, când m-am întors, cineva deja făcea scena”, a spus meșterul.

Astăzi, Tudor Casapu trece zilnic pe lângă scenă și își spune mereu în gând: „Poate, ca meșter, făceam ceva mai frumos. E, totuși, centrul orașului…”.

Firma care a construit scena este „Leocons-Plus”, un client mai vechi al Primăriei Leova. Tot acest agent economic a instalat pavaj în fața Primăriei cu aproape 400 de lei metrul pătrat.

„Primăria avea puțini bani și mi-a spus: Iurie, dacă poți, fă”, a declarat pentru sursa citată Iurie Gospodinov, directorul firmei, adâugând că nu a avut profit de pe urma acestei lucrări.

Întrebat dacă mereu preferă să lucreze în minus, Gospodinov ne-a spus că a acceptat, în speranța că va mai prinde pe viitor contracte cu Primăria Leova. Și a prins - scena din centrul orașului!

Aceeași investigație a Buletinului „Bugete fără secrete” scoate la iveală alte contracte de instalare a pavajului din fața Primăriei Leova cu peste 500 de lei metrul pătrat. Asta deși Ștefan Racu, director interimar al întreprinderii municipale „Exdrupo” din Chișinău, susține că prețul pentru un metru pătrat de pavaj instalat acum în capitală variază între 180 de lei și 500 de lei, în ultimul caz fiind vorba de pavaj din granit. La Leova, însă, pavajul nu e de granit.

Citiți tot articolul AICI.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.10.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Druță, ideologul...

29.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mărul transnistrean ...

27.09.2023 08:52 Cazimir Țino Cazimir Țino // UNIREA – IDEAL NAȚIONAL

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md