14:51:00 15.06.2024
Stiri

DOC // Cine sunt proprietarii Cinematografului „Gaudeamus”, care vor să-l transforme în bloc locativ

Social 01.02.2016 13:37 Vizualizări6020 Autor: Stela Mihailovici
DOC // Cine sunt proprietarii Cinematografului „Gaudeamus”, care vor să-l transforme în bloc locativ alfr.md


Un anunț făcut în această dimineață la ședința Primăriei Chișinău de către viceprimarul Nistor Grozavu a bulversat opinia publică – în locul Cinematografului „Gaudeamus” ar putea fi construite două blocuri locative, la solicitarea proprietarului imobilului, care propune „valorificarea spațiului”.

Potrivit datelor de la „Cadastru”, atât terenul de 24 de ari, cât și clădirea cinematografului de 1 007 metri pătrați aparțin societății pe acțiuni „Cristivlad”, condusă de Lidia Troianovscaia. Societatea a fost constituită pe 7 septembrie 2004, iar peste o lună a primit în gestiune cinematograful. Terenul aferent clădirii a fost cumpărat abia în septembrie 2010.

Într-un raport al Curtii de Conturi realizat în mai 2006, auditorii precizau că societatea pe acțiuni „Cristivlad” a fost constituită cu încălcări de către Ministerul Culturii. Statul deținea atunci 52% din acțiuni în cadrul companiei, iar asociat minoritar cu 48% era SC Î.M. „Crisam HAMB”.

În baza de date a Camerei Înregistrării de Stat nu există nicio companie cu această denumire, în schimb este înregistrată întreprinderea moldo-germană „Grisan HAMB”. Cel mai probabil, în raportul Curții de Conturi s-a strecurat o greșeală de tipar. O dovadă este și faptul că, în raportul Curții de Conturi, în calitate de conducător al SA „Cristivlad” figurează A. Coman. Datele Camerei Înregistrării de Stat arată că Andrei Coman conduce în prezent compania „Grisan HAMB”.

Același raport al Curții de Conturi dezvăluie că Cinematograful „Gaudeamus”, împreună cu 60 de ari de teren aferent, a fost evaluat la solicitarea asociatului „Crisam HAMB” la numai 669 de mii de lei. Suma a fost inclusă în capitalul statutar al SA „Cristivlad”.

În 2006, auditorii solicitaseră Procuraturii Generale să examineze legalitatea constituirii societății pe acțiuni „Cristivlad” și a dosarului de evaluare a costului terenului și clădirii Cinematografului „Gaudeamus”.

Pe site-ul Primăriei este indicat faptul că „Grisan Hamb” administrează o piață cu 441 de locuri din centrul Chișinăului, situată pe strada M. Vaarlam 56. Tot aici este indicată oficial și adresa juridică a companiei.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md