18:39:41 28.09.2020
 
Stiri

(DOC) Acțiune FĂRĂ PRECEDENT a diasporei în privința scrutinului prezidențial. Trei avocați încearcă să schimbe soarta alegerilor adjudecate de Igor Dodon

Moldovenii în lume 21.11.2016 14:21 Vizualizări9691 Autor: Ziarul National
(DOC) Acțiune FĂRĂ PRECEDENT a diasporei în privința scrutinului prezidențial. Trei avocați încearcă să schimbe soarta alegerilor adjudecate de Igor Dodon


Cel puțin 143 de cetățeni ai R. Moldova aflați în afara țării vor ataca în instanța de judecată două hotărâri ale Comisiei Electorale Centrale (CEC), după ce instituția a luat doar act de contestațiile privind votul din diaspora, iar ulterior a validat scrutinul prezidențial.

Peste 140 de cetățeni din diaspora, care nu au putut vota pe 13 noiembrie curent, au angajat trei avo­ca­ți care le vor repre­zen­ta inte­re­se­le în instan­ța de jude­ca­tă împotriva CEC.

Potrivit zdg.md, timp de o săp­tămâ­nă, mol­do­ve­nii din dias­po­ră au ini­țiat o campanie de colec­ta­re a sem­nă­tu­ri­lor pen­tru man­da­ta­rea avo­ca­ți­lor care ar ata­ca sta­tul în jude­ca­tă pen­tru că nu a cre­at con­di­ții în vede­rea asi­gu­ră­rii drep­tu­lui con­sti­tu­țio­nal la vot al tutu­ror cetă­țe­ni­lor afla­ți în stră­i­nă­ta­te. Toți cei care la 13 noiem­brie au depus con­tes­ta­ții la adre­sa CEC au fost îndem­na­ți să sem­ne­ze pen­tru anga­ja­rea unui avo­cat.

În total, după alegerile din 13 noiem­brie, cetă­țe­nii din dias­po­ră au depus 3 961 de con­tes­ta­ții la adre­sa Comi­siei Elec­to­ra­le Cen­tra­le:

Dub­lin, Irlan­da – 356 de peti­ții indi­vi­du­a­le

Marea Bri­ta­nie, Lon­dra  – 550 de sesi­ză­ri indi­vi­du­a­le și 229 de sesi­ză­ri colec­ti­ve

Marea Bri­ta­nie, Strat­ford – 92 de sesi­ză­ri indi­vi­du­a­le și 828 de sesi­ză­ri colec­ti­ve

Ger­ma­nia, Fran­k­furt pe Main – 84 de peti­ții indi­vi­du­a­le și 264 de sesi­ză­ri colec­ti­ve

Fran­ța, Vielleneuve-Saint-Georges – 6 peti­ții indi­vi­du­a­le și 176 de sesi­ză­ri colec­ti­ve

Fran­ța, Paris – 75 de sesi­ză­ri indi­vi­du­a­le

Fran­ța, Montre­uil – 190 de sesi­ză­ri indi­vi­du­a­le

Ita­lia, Vero­na – 44 de sesi­ză­ri indi­vi­du­a­le

Ita­lia, Bolog­na – 2 sesi­ză­ri indi­vi­du­a­le și 158 de peti­ții colec­ti­ve

Ita­lia, Mes­tre – 22 de sesi­ză­ri indi­vi­du­a­le și 73 de sesi­ză­ri colec­ti­ve

Ita­lia, Par­ma – 6 sesi­ză­ri indi­vi­du­a­le și 494 de sesi­ză­ri colec­ti­ve

Can­a­da, Montre­al – 247 de sesi­ză­ri colec­ti­ve

F. Rusă, Mosco­va – 51 de sesi­ză­ri indi­vi­du­a­le și 14 sesi­ză­ri colec­ti­ve

Sursa citată menționează că în opt din aces­te ora­șe s-au găsit orga­ni­za­to­ri care au aștep­tat ca mol­do­ve­nii căro­ra le-a fost lezat drep­tul de vot să sem­ne­ze pen­tru angajarea unui avo­ca­t și astfel s-au adunat 143 de sem­nă­tu­ri. Numărul celor care și-ar fi dorit să semneze pentru mandatarea unui avocat a fost mult mai mare, dar nu toți au avut posibilitatea să parcurgă sute sau poate mii de km pentru a depune o semnătură.

Astfel, o echipă formată din trei avocați urmează să atace în instanța de judecată două decizii ale Con­si­li­u­lui Elec­to­ral al Cir­cum­scrip­ți­ei muni­ci­pa­le Chi­și­nău. Apelanții sunt nemulțumiți că responsabilii Consiliului electoral a decis să ia doar act de contestațiile depuse de cetățenii din diaspora. În decizie se stipulează că respectivele contestații se remit „Curții Constituționale pentru a fi luate în calcul la confirmarea alegerilor pentru funcția de președinte al R. Moldova”.

Dumi­tru Vicol, unul din­tre orga­ni­z­a­to­rii pro­ce­su­lui de colec­ta­re a sem­nă­tu­ri­lor, sus­ți­ne că, în aces­te deci­zii, CEC a sti­pu­lat doar că cetă­țe­nii invo­că leza­rea drep­tu­lui la vot, nu și că aceștia au cerut demi­sia con­du­ce­rii CEC și a minis­te­ru­lui Afacerilor Exter­ne și Integrării Europene.

Amintim că, la finele săptămânii trecute, CEC a decis să restituie cele 170 de contestații depuse de reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate, în numele cetățenilor din afara țării care nu au avut posibilitatea să voteze la alegerile din 13 noiembrie. CEC și-a motivat decizia prin faptul că reprezentantul PAS nu a fost mandatat printr-o procură de cei 170 de contestatari.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Dragos 21.11.2016 16:00

Toamna asta am vazut fata adevarata a penalilor, a hotilor-parlamentari. Adevaratelor taratoare grosiere li s-a dus buhul in lume! Intr-otara cobai in care fojgaiesc FSB-isti si cozi-de topor, politicastri tucalai si santajabili, alogeni insalubri si bastinasi spalati pe creier nici nu putea sa nu fie ajutat sa biruie filorusul, talharul si eurofobul Dodonbas-Cotoroanta. Totul parea bine si tentant. Totul parea ca poporul este ce este scris in Constututie. Pana cand si-a bagat Sarsaila coada, pana cand s-a dat dezlegare la manipulare si tone de minciuni. Nemernicii au lovit fara pic de jena in dna Maia Sandu. Au lovit ca salbaticii din cea mai indepartata jungla si in electorat. Talpa-tarii, coate goale inghitea cu nemiluita borhotul aruncat in ventilatoare. Hotii, Plahotii si-a atins scopul marsav. Neverosimil! Chiar si Ghimpu si-a pus osul la a cazut la defaimare. Or, lupta a fost coordonata si acerba, subterana si la vedere. Pe sticle, in cotloane. Pochi indraciti scosi la inainatare. Ifiteri KGBasinosi, la defaimare, indivizi toxici, la muscare. Ziarizdoni, ziarizuci si farmazoni de opinii infecte vomau tampenii cu nemiluita. Socant! Separatistii au inclinat balanta in favoarea Dodo-Cloantei. Si uite-asa, cu gratia satanica a pd, Ciuma Rosie a pus stapanire pe ciosvarta de tara. Unde esti tu, Tepes Doamne?

Dorin 21.11.2016 17:33

Is peste 7 mii care nu au putut vota

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
28.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Președinte pe vremea...

27.09.2020 10:02 Ziarul National Alecu Reniță // Factura pentru întârz...

25.09.2020 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // Dodon, în campanie e...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md