COMPENSAȚII // Două milioane de lei pentru fermierii de la Dubăsari, care suportă pierderi din cauza taxelor ilegale impuse de regimul de la Tiraspol
Proprietarii terenurilor agricole amplasate după traseul Râbnița - Tiraspol, impuși de regimul separatist de la Tiraspol să achite taxe ilegale la trecerea producției agricole prin posturile neautorizate de control, vor primi compensații din partea Guvernului de la Chișinău.
Cabinetul de miniștri a decis astăzi să aloce suma de 2 000 000 de lei în vederea compensării parțiale a cheltuielilor suportate de fermierii respectivi, punând în sarcina Consiliului raional Dubăsari să repartizeze mijloacele alocate proprietarilor de terenuri agricole, în coordonare cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
Amintim că Tiraspolul a reintrodus taxele respective în acest an, fiind nemulțumit de faptul că agenții economici din stânga Nistrului trebuie să achite, de la 1 ianuarie curent, taxele vamale în bugetul R. Moldova. Astfel, fermierii noștri sunt obligați să achite câte 15 dolari pentru fiecare tonă de floarea-soarelui, câte 10 dolari pentru fiecare tonă de porumb și câte șapte dolari pentru fiecare tonă de grâu scoase din regiunea transnistreană. De asemenea, aceștia trebuie să plătească în bugetul transnistrenilor o taxă vamală de 0,03% din costul total al producției transportate.
Compensațiile pentru agricultorii de la Dubăsari au fost incluse în Programul activităților de reintegrare a R. Moldova pentru anul 2024, aprobat astăzi de Guvern, care prevede finanțarea cu 15 milioane de lei a 26 de proiecte de dezvoltare durabilă, de modernizare infrastructurală, de suport instituțional și de interes comunitar ce urmează a fi implementate în localităţile din Zona de Securitate. Din această sumă, 1,4 milioane de lei sunt alocați celor opt școli din stânga Nistrului cu predare în limba română, a precizat vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, în cadrul ședinței de Guvern.
Amintim că, în perioada anilor 2011 - 2023, au fost implementate 13 programe guvernamentale de reintegrare a R. Moldova, ce au prevăzut alocații pentru 544 de proiecte, în valoare de peste 170 de milioane de lei, având drept obiectiv soluționarea problemelor stringente din Zona de Securitate, dezvoltarea comunitară durabilă, realizarea dezideratului de reintegrare a republicii.
Consiliile rectorilor din R. Moldova și România, ședință comună la Chișinău: Programe de studii cu diplomă dublă și desfășurarea unor proiecte comune de cercetare științifică
Carburanții se vor ieftini și în acest weekend: Benzina va costa 22,35 lei/litru, iar motorina - 19,30 lei/litru
Cercetătorii din Republica Moldova și România, 90 de milioane de lei pentru proiecte comune: „Diplomația științifică, noile tehnologii nu au granițe, cu atât mai mult când vorbim aceeași limbă și care avem o mare parte de istorie comună”