00:49:31 13.07.2020
 
Stiri

Directorul SIS enumeră: Care sunt principalele PERICOLE și AMENINȚĂRI la adresa securității R. Moldova

Politică 22.02.2016 12:26 Vizualizări1639 Autor: Ziarul National
Directorul SIS enumeră: Care sunt principalele PERICOLE și AMENINȚĂRI la adresa securității R. Moldova sis.md


În anul 2015, R. Moldova s-a confruntat cu numeroase pericole atât din interiorul țării, cât și din exterior.

Directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Mihai Balan, a declarat în cadrul unei ședințe de bilanț a instituției, desfășurată la finele săptămânii trecute, că printre cele mai relevante ameninţări s-au numărat criza financiar-bancară, consecinţele climatului subversiv generat de regimul separatist din zona transnistreană,acţiunile subversive ale serviciilor speciale străine, corupţia, situaţia de insecuritate din regiune (conflictul din estul Ucrainei), crima organizată transfrontalieră, contrabanda şi, nu în ultimul rând, terorismul internaţional.

„Pe segmentul riscurilor de securitate în economie, majoritatea provocărilor produse pe parcursul anului 2015 au avut ca substrat şi origine premise economice, financiare, care au fost generate şi favorizate la rândul lor de corupţie. Pe palierul financiar-bancar, Serviciul a depus eforturi operaţionale şi a răspuns la provocările înregistrate fiind elaborate şi expediate doar în anul 2015 cca. 90 de materiale informative pe domeniul financiar şi 51 de rapoarte pe sectorul bancar”, se arată într-un comunicat de presă al SIS.

Instituția susține că a informat conducerea statului despre problemele de la cele trei bănci lichidate între timp, dar și la alte bănci cu riscuri, precum și despre influenţele şi fraudele în domeniul asigurărilor, acţiunile cu tentă de devalizare a companiilor de asigurări şi prejudiciere a persoanelor asigurate, riscul excluderii Republicii Moldova din sistemul „Carte Verde”.

„La subiect au fost sesizate şi informate organele de anchetă (Procuratura Generală, Centrul Naţional Anticorupţie), precum şi alte autorităţi nu doar cu anunţarea şi caracterizarea riscurilor de securitate, dar cu solicitarea expresă de a întreprinde acţiuni de contracarare a fenomenelor negative din sistemul bancar, inclusiv de recuperare a resurselor financiare”, susține SIS.

Totodată, Balan a declarat că organizaţiile teroriste internaţionale au sporit interesul lor faţă de Republica Moldova, incluzând teritoriul naţional în schemele rutelor de tranzit spre şi dinspre teatrele de operaţiuni teroriste. Astfel, au fost desfăşurate activități complexe în vederea neadmiterii utilizării teritoriului naţional de către membrii structurilor extremist-teroriste pentru a pătrunde în ţările Uniunii Europene.

Pentru anul 2016, SIS își propune, printre altele, să prevină şi să curme aspiraţiile forţelor extremiste, promotoare ale ideilor separatist-autonomiste, să monitorizeze în regim non-stop evoluţia evenimentelor din cadrulsistemului financiar-bancar al ţării, în vederea prevenirii şi combaterii unor infracţiuni de acest gen, să contracareze fenomenele de corupţie, protecţionism, deturnare de fonduri din bugetul de stat, contrabandă, trafic de persoane, droguri, crima organizată transfrontalieră etc.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Dragos 22.02.2016 14:20

Alo, SIS! Alo, urgenta! Cel mai mare pericol, cea mai mare Catastrofa - Mlastina-Matricea-Mafia Plaha-samodorul!!!

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
11.07.2020 10:46 Ziarul National Alecu Reniță // Statalitatea dodonis...

10.07.2020 09:27 Nicolae Negru Nicolae Negru // Gațcaniada sau cum a...

06.07.2020 09:37 Nicolae Negru Nicolae Negru // Deznodământ rapid sa...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md