07:17:30 01.05.2025
Stiri

„Dineu cu proști”, „Micul infern” și „Sinucigașul”, SPECTACOLE prezentate de actori de peste Prut la Chișinău

Social 24.09.2014 10:30 Vizualizări1835
„Dineu cu proști”, „Micul infern” și „Sinucigașul”, SPECTACOLE prezentate de actori de peste Prut la Chișinău

După ce actorii Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău au susţinut patru spectacole la Bucureşti – „Amorul dănţuie şi feste joacă”, „Hronicul Găinarilor”, „Copiii foametei” şi „12 Scaune” -, a venit rândul actorilor din România să accepte provocarea oferind trei spectacole începând cu 23 septembrie și până pe 28 septembrie 2014.

Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional din Bucureşti „Ion Luca Caragiale”, a povestit cum a apărut ideea organizării unui astfel de eveniment teatral fără precedent, oferind și câteva detalii despre surprizele dramatice pe care le pregăteşte teatrul pe care îl conduce. Totodată, Ion Caramitru a lăudat și evoluţia trupei de la Teatrul „Mihai Eminescu” din Chișinău.

„Ideea de a asocia cele două teatre de asemenea anvergură este una fără precedent, nu putem vorbi nici în trecutul îndepărtat despre un schimb semnificativ între două teatre naţionale. E un merit deosebit întru susţinerea la cel mai înalt nivel a limbii române, artiștii fiind siliţi, prin efectul meseriei lor, să rostească limba literară prin cele mai frumoase sonorităţi. Spectacolele artiştilor de la Chişinău s-au ales nu numai cu aplauze, ci chiar cu urale. Limba română în comparaţie cu anii precedenţi a evoluat considerabil, s-a îmbunătățit fenomenal printr-o rostire corectă și frumoasă a oamenilor de teatru”, a declarat Ion Caramitru.

Teatrul Național din București a debutat aseară la Chișinău cu celebra comedie bulevardieră franţuzească „Dineu cu proşti” care se bucură de succes în România, în special graţie actorului Horaţiu Mălăele. „Dineu cu proști” este una din rarele comedii ale lumii care a înregistrat un succes fulminant: peste o sută de mii de spectatori doar în trei stagiuni la Teatrul Național din București. Comedie spumoasă, fabulă împănată cu dialoguri explozive şi mişcări surprinzătoare, un spectacol pe gustul tuturor, în care exerciţiul tonic al râsului îl atrage pe cel al meditaţiei într-o lecţie necesară, susţinută de profesionişti excepţionali ai genului, asta oferă „Dineu cu proști”.

Al doilea spectacol reprezintă o comedie interbelică cu titlul „Micul infern”, în trei acte. După primul act, personajele îmbatrânesc semnificativ ajungând în actul trei la senectute. O să vedeţi România trecută prin trei ipostaze ale epocii, evident începând cu cea mai bună perioadă a existenţei - cea interbelică. „Micul infern” este o caldă comedie sentimentală despre „iadul conjugal”, un spectacol care propune publicului contemporan un elogiu al vieţii de familie, unde o căsnicie de peste patru decenii poate părea curată utopie, un spectacol viu, cu personaje cuceritoare şi dialoguri pline de haz, într-o montare discretă, care asigură un relief bine conturat caracterilor şi situaţiilor comice.

Turneul actorilor din România se va încheia cu o tragicomedie neagră, „Sinucigaşul”, în care eroul principal este jucat de Dan Puric. Piesa vrobește despre cea mai serioasă critică a comunismului în Rusia pe timpul lui Stalin după declanşarea revoluţiei. Acest text chiar de la început condamnă apariţia comunismului, o comedie amară pe care au vrut s-o pună în scenă mari regizori ca Meyerhold şi Stanislavski, dar pe care a interzis-o însuşi Stalin. Urmarea? Autorul, un scriitor, a fost deportat în Siberia şi condamnat să rămână un anonim. După moartea sa, această piesă i-a adus dramaturgului celebritatea internaţională.

„Sinucigaşul” se joacă astăzi peste tot în lume, relansând o întrebare dramatică: viaţa are sens? Piesa este un rechizitoriu tragicomic la adresa egoismului feroce, o farsă în care viaţa nu face nici două parale, iar moartea este speculată în folosul interesului propriu. Un spectacol de o actualitate şocantă şi dureroasă despre criza unui om aflat pe valurile crizei societăţii. O piesă de un curaj nebun scrisă în plin totalitarism, un strigăt disperat pentru câştigarea dreptului la şoaptă.

Alexandru Statnîi

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte