14:15:40 29.03.2024
Stiri

Din cei 3 500 de moldoveni care au mers să lichideze consecințele avariei de la Cernobîl, produsă acum 35 de ani, doar jumătate mai sunt astăzi în viață

Actualitate 26.04.2021 11:49 Vizualizări1017 Autor: Ziarul National
Din cei 3 500 de moldoveni care au mers să lichideze consecințele avariei de la Cernobîl, produsă acum 35 de ani, doar jumătate mai sunt astăzi în viață


Acum 35 de ani, la Cernobîl, Ucraina, a avut loc cel mai grav accident nuclear din istorie.

Deși tăinuită inițial, explozia reactorului a provocat moartea a zeci de oameni, sute de mii au fost evacuați și milioane de oameni au fost expuși radiațiilor extrem de periculoase pentru viață.

„Astăzi comemorăm victimele de la Cernobîl și tragedia prin care au trecut familii întregi. După accident, mii de oameni și-au sacrificat sănătatea în acțiunile de lichidare a consecințelor catastrofei. Peste 3 500 de concetățeni de-ai noștri s-au implicat în acea perioadă pentru a salva vieți omenești și mediul înconjurător. Doar jumătate din ei mai sunt astăzi în viață - cei care necontenit păstrează vie memoria camarazilor și susțin familiile pentru care Cernobîl înseamnă oameni dragi care nu mai sunt alături. În numele meu și al întregii țări, îmi exprim recunoștința și respectul pentru sacrificiul și eroismul din acele zile, datorită cărora au fost salvate sute de mii de vieți de pericolul contaminării radioactive”, a scris președinta Maia Sandu pe Facebook.

Potrivit șefului statului, catastrofa de la Cernobîl ne învață o lecție fundamentală - o societate poate depăși tragediile colective doar dacă lucrează solidar pentru binele comun și are instituții care pun în prim plan protejarea vieții oamenilor și a mediului înconjurător.

„Asta ne dorim să construim în Republica Moldova - un stat care se gândește la binele oamenilor și acționează responsabil și transparent pentru o viață bună a cetățenilor săi”, și-a încheiat mesajul Maia Sandu.

Amintim că, pe 26 aprilie 1986 exploda reactorul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl. Accidentul, cel mai grav din istoria nucleară civilă, venea în urma unei serii de erori umane.

Puţini au fost cei care au ştiut ce s-a întâmplat atunci. Secretomania regimului sovietic a făcut ca pericolul imediat să nu fie cunoscut de populaţie.

Abia la 36 de ore de la dezastru încep evacuările în Pripiat, o localitate cu 50 de mii de locuitori, situată la un kilometru şi jumătate de centrală.

În mai puţin de două zile, norul care purta particule radioactive, de 200 de ori mai puternice decât bombele atomice de la Hiroshima şi Nagasaki, cuprindea tot nordul Europei.

Cel mai amplu studiu despre Cernobîl, publicat de Academia de Ştiinţe din New York în 2013 şi redactat de trei prestigioşi oameni de ştiinţă, a arătat că 985 000 de oameni au murit, marea majoritate de cancer provocat în urma acestei catastrofe. Iar efectele contaminării se simt şi acum, după 35 de ani.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md