06:19:59 24.05.2024
Stiri

DEZVĂLUIRI // Câțiva polit-tehnologi ruși coordonați de FSB și-au făcut apariția la Chișinău. Aceștia ar pune la cale SCHEME de fraudare a alegerilor parlamentare anticipate. Ce prevede PLANUL elaborat de aceștia

Actualitate 30.06.2021 13:28 Vizualizări2776 Autor: Ziarul National
DEZVĂLUIRI // Câțiva polit-tehnologi ruși coordonați de FSB și-au făcut apariția la Chișinău. Aceștia ar pune la cale SCHEME de fraudare a alegerilor parlamentare anticipate. Ce prevede PLANUL elaborat de aceștia rise.md


Patru cetățeni ai Federației Ruse, coordonați de către Serviciul Federal de Securitate, au sosit la Chișinău în contextul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie. Este vorba despre Shamil Alimuradov, Victor Liubimov și Vasilii Smerdov. Numele celor patru „specialiști” ruși au fost enunțate și de către Renato Usatîi în cadrul unei emisiuni de la Tv8.

Potrivit surselor DISINFO, cei patru nu sunt pentru prima dată în R. Moldova. Tot ei au fost cei care în perioada alegerilor prezidențiale din 2020 au pregătit o varietate de operațiuni de contrapropagandă, scheme pentru fraudarea alegerilor și diverse proiecte media pentru a submina desfășurarea alegerilor libere și corecte în R. Moldova.

Aceleași surse arată că grupul format din cele patru persoane ar face uz de mai multe pârghii pe care le au la dispoziție, inclusiv din partea beneficiarilor locali, oferind bani mai multor activiști politici, pentru a interfera în politica internă a R. Moldova și în alegeri.

„Astfel, aceștia lucrează îndeaproape cu conducerea PSRM și Partidul „Șor” pentru definirea strategiilor și platformelor electorale aprobate de Kremlin; instruiește personalul cum să coordoneze campanii social media de „PR negru”, care implică denigrarea concurenților și dezinformarea la general, cu scopul să speculeze vulnerabilitățile societății moldovenești, să o dezbine și să creeze haos prin amplificarea reacțiilor emoționale. De asemenea, un scop specific – facilitează acoperirea operațiunilor de interferență a Rusiei în procesul electoral din R. Moldova”, subliniază DISINFO.

În viitoarele alegeri din 11 iulie 2021, conform planului elaborat de polit-tehnologii ruși, autoritățile de la Tiraspol vor fi folosite pentru a transporta minimum 50 000 de votanți transnistreni la secțiile de votare din R. Moldova, cu scopul de a se asigura că obțin cât mai multe mandate pentru blocul comuniștilor și socialiștilor, menționează sursa citată.

Pentru a-i convinge pe cetățenii din stânga Nistrului să meargă la vot, se aplică amenințări precum că vor fi concediați, se apelează la patriotismul lor, dar și la bani și alte stimulente – prime sau bani în plus la salarii, bonusuri și zile de concediu.

Ca și în cazul alegerilor precedente, se planifică mituirea alegătorilor. În ziua alegerilor, 11 iulie, grupul plănuiește să plătească 1 000 de lei fiecărei persoane, sumă din care colaboratorilor de la Tiraspol le va reveni o „taxă” de 500 de lei pentru fiecare votant. Tradițional, se fac eforturi și presiuni asupra cetățenilor moldoveni care sunt stabiliți în Federația Rusă, conchide sursa citată

Amintim că, recent, publicația germană BILD a publicat documente prin care demonstrează că, în 2020, Rusia a cheltuit 11,4 milioane de euro pentru campania prezidențială a lui Igor Dodon. Din această sumă, patru milioane au fost destinate pentru „mita electorală”, prin care să fie asigurată alegerea politicienilor aserviți Kremlinului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md