15:31:28 25.07.2024
Stiri

Deputații interziși la ședințele Parlamentului nu vor primi indemnizații și vor pierde câte 10% din salariu pentru fiecare ședință: „Promo-LEX” face apel la legislatorii sancționați să se conformeze deciziei și să execute benevol sancțiunile aplicate

Actualitate 13.06.2024 18:35 Vizualizări1200 Autor: Ziarul National
Deputații interziși la ședințele Parlamentului nu vor primi indemnizații și vor pierde câte 10% din salariu pentru fiecare ședință: „Promo-LEX” face apel la legislatorii sancționați să se conformeze deciziei și să execute benevol sancțiunile aplicate


Cei șapte deputați afiliați fugarului Ilan Șor, care au blocat astăzi timp de 45 de minute tribuna Parlamentului, împiedicând desfășurarea ședinței, vor pierde indemnizația și 10% din salariu pentru fiecare ședință, după ziua următoare celei în care a fost aplicată sancțiunea, dar nu mai mult de 75% din salariu.

Asociația „Promo-LEX” remarcă faptul că este pentru prima dată de la începutul legislaturii curente când este aplicată o sacțiune atât de severă - interzicerea participării la cinci ședințe ale Parlamentului și face apel către deputați să respecte prevederile Regulamentului Parlamentului și să asigure buna desfășurare a procesului legislativ.

Art. 132 din Regulamentul Parlamentului interzice blocarea tribunelor sau crearea unor condiții de imposibilitate a continuării ședinței, iar pentru încălcarea acestor prevederi se aplică sancțiuni.

„Promo-LEX atrage atenția că Regulamentul Parlamentului prevede, la art. 133 alin. (21), că deputatul este obligat să se conformeze cerințelor președintelui ședinței sau deciziei Parlamentului și să execute benevol sancțiunile aplicate. (...) De asemenea, Asociația Promo-LEX atenționează asupra comportamentului inacceptabil al unor deputați care au adresat în cadrul ședinței plenare insulte și acuzații grave la adresa altor deputați. Astfel de acțiuni nu doar că sunt nepotrivite pentru forul legislativ, dar subminează și încrederea populației în instituția parlamentară și în respectul pentru democrație și diversitatea opiniei. Este esențial ca membrii Parlamentului să manifeste respect reciproc și să-și îndeplinească responsabilitățile într-un mod profesional și respectuos, în conformitate cu valorile și principiile democratice”, se arată într-un mesaj al asociației.

Menționăm că deputații Marina Tauber, Denis Ulanov, Vasile Bolea, Vadim Fotescu, Irina Lozovan, Reghina Apostolova și Alexandr Nesterovschi nu vor putea participa la viitoarele cinci ședințe ale Parlamentului. Decizia a fost votată de 57 de deputați, la propunerea președintelui Parlamentului, Igor Grosu, după ce aceștia au blocat tribuna Parlamentului și au făcut gălăgie pentru a împiedica desfășurarea ședinței.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Democrația urâtă și ...

19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md