15:32:50 23.05.2024
Stiri

CONSTATARE // Unicul agresor și unicul stat care vrea într-adevăr să pornească un RĂZBOI în R. Moldova și să tensioneze situația este Federația Rusă

Actualitate 12.04.2024 08:50 Vizualizări1302 Autor: Ziarul National
CONSTATARE // Unicul agresor și unicul stat care vrea într-adevăr să pornească un RĂZBOI în R. Moldova și să tensioneze situația este Federația Rusă


Provocările din regiunea transnistreană, precum cele cu dronă sau elicopter, explodate la baze militare de dincolo de Nistru, au menirea să justifice agresiunea rusă și să creeze tensiuni în R. Moldova, a declarat pentru Radio Chișinău politologul Octavian Țîcu, doctor în istorie.

„Să se știe clar că unicul agresor și unicul stat care vrea într-adevăr să pornească un război aici și să tensioneze situația este Federația Rusă. Oamenii nu-și doresc un război. Cine își dorește să genereze această ostilitate este Federația Rusă, își dorește să creeze panică în R. Moldova, inclusiv în partea dreaptă a Nistrului. Pentru că acest lucru ar turna apă și mai mult la situația noastră de incertitudine și de dificultate în care ne aflăm din cauza războiului și ca rezultat al dificultăților pe care le întâlnim în războiul hibrid pe care Rusia îl face. Și toate acestea sunt pentru a oferi Rusiei un justificativ pentru o eventuală intervenție”, a punctat Octiavian Țîcu.

Comentând vizitele guvernatoarei regiunii găgăuze Evghenia Guțul la Moscova, unde a făcut declarații secesioniste și împotriva cursului european al R. Moldova, fostul deputat Octavian Țîcu a spus că aceste gesturi sunt pasibile de a fi condamnate.

„Există suficiente legi în R. Moldova penale, civile și constituționale, care pot inculpa astfel de declarații. Un conducător al unei regiuni din R. Moldova are niște prevederi constituționale în care se încadrează și care îl obligă să aibă un comportament, cu atât mai mult că este și un membru al Guvernului R. Moldova, chiar dacă nu participă. Astfel, aceste încălcări, la fel ca și încălcările anticonstituționale ale lui Dodon în perioada în care îi dicta lui Iaralov principiile de federalizare, sunt pasibile de a fi condamnate, pentru că sunt anticonstituționale, la fel ca și dosarul deschis în anul 2014 împotriva lui Dodon, Vlah și Ion Ceban care atunci au făcut referendum în Găgăuzia”, a mai spus Țîcu.

Politologul a atras atenția că separatismul se hrănește din slăbiciunea statului R. Moldova și a instituțiilor sale: „În astfel de situații, avem nevoie de precauție și să demontăm aceste acțiuni cu reacții prompte, în parteneriat cu aliații noștri occidentali, care la acest moment sunt unicul sprijin pentru cetățeni și unica garanție de securitate”.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md