23:35:46 09.05.2021
 
Stiri

DECLARAȚIE: „Ideea recunoașterii internaționale a neutralității R. Moldova este a Federației Ruse. Exponentul acestui curent de gândire la Chișinău este Dodon, ca agent de influență al FR cu acte în regulă”

Politică 31.01.2020 10:20 Vizualizări1807 Autor: Ziarul National
DECLARAȚIE: „Ideea recunoașterii internaționale a neutralității R. Moldova este a Federației Ruse. Exponentul acestui curent de gândire la Chișinău este Dodon, ca agent de influență al FR cu acte în regulă”


Politicienii moldoveni nu ar fi sinceri cu propriii cetățeni atunci când abordează problema neutralității R. Moldova, amintită recent și de către președintele Igor Dodon în discursul său ținut la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE).

De această părere este fostul premier Ion Sturza, arătând că ideea aparține Federației Ruse, iar Igor Dodon o promovează din postura de „agent de influență cu acte în regulă” al Moscovei.

Sturza mai lasă să se înțeleagă, într-o postare pe Facebook, că decizii precum integrarea europeană sau rezolvarea conflictului transnistrean nu se iau la Chișinău.

„Asistăm la o adevărată încăierare, a se citi vânzoleală, pe rețelele de socializare pe tema neutralității. Pe de o parte, președintele Dodon o face pe pruncul inocent și încearcă să vândă ceea ce nu-i aparține ca idee - recunoașterea internațională a neutralității Republicii Moldova. Pe de altă parte, un categoric „nu!", fără prea multe explicații plauzibile, ambalat în multe teze puțin probabile, precum integrarea europeană sau suveranitatea. De parcă deciziile „suverane” moldovenești se iau azi la Chișinău. Și într-o parte, și în alta se văd „urechile" intereselor străine în R. Moldova. Toți știu foarte bine cum stau lucrurile în realitate, dar nimeni nu dorește să o spună cu voce tare!”, remarcă Ion Sturza.

În opinia fostului premier, „ideea recunoașterii internaționale a neutralității este a Federației Ruse”.

CITIȚI și Expert: Discursul lui Dodon de la Strasbourg transmite mesajele Kremlinului

„Logica este că Transnistria a devenit un proiect prea scump atât economic, cât și de imagine. Costul total s-a ridicat pe parcursul anilor la peste 10 miliarde de USD! Și continuă să crească. Suficient ca să avem la Tiraspol un Monte Carlo! Rușii sunt conștienți de faptul că grosul banilor s-au furat de șmecherii de la Tiraspol deveniți separatiști de profesie și protectorii lor de la Moscova. Atunci când rușii spun că vor să soluționeze conflictul transnistrean, eu îi cred! Dar... În condițiile lor. Prima e schimbarea formei de guvernare, politice șI demografice în R. Moldova care ar fi în defavoarea populației române autohtone. Nu intru în detalii, vezi inițiativele lui Kozak, federația asimetrică și impactul votului cu autobuzul la „alegerile" prezidențiale.

Al doilea, sindromul „tancurilor NATO la o azvârlitură de băț de Smolensk". Rușii nu vor sub nici o formă expansiunea NATO în regiune. Toate războaiele sângeroase din regiune, Georgia, Ucraina s-au întâmplat în perioada când în mintea cuiva la Moscova s-a accentuat acest „coșmar" (paranoia). Exponentul acestui curent de gândire la Chișinău este Dodon personal, ca agent de influență al FR cu acte în regulă. Solda trebuie „muncită". Țările NATO (a se citi SUA) nu împărtășesc acest mod de gândire. Ele pe bune își doresc într-o zi să ajungă cu „tancurile la Smolensk". Cum o ambalează ei, lupta pentru suveranitatea Republicii Moldova etc. este
altă problemă. Trebuie de menționat că multe țări europene (vezi exemplul Germaniei cu „națiunea moldovenească") sunt mai aproape de poziția Rusiei. Mai e și al treilea curent, solitar, al României. Transnistria nu este pământ românesc și nu ne prea interesează. Să se ducă”.

Sturza mai adaugă faptul că, dacă nu ar fi Transnistria, care „alimentează” discursursurile și buzunarele unor „experți și pseudopoliticieni”, R. Moldova nu ar mai prezenta vreun interes extern.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
09.05.2021 10:04 853 Dodon, groparul comuniștilor

Basarabeanu49 31.01.2020 13:00

D-le Sturza, eu am afirmat anterior că discursul, citit de dodon, a fost scris la indicația lui putin.

Comentarii
Sisteme SSM
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.05.2021 09:35 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unire pe stânga, ego...

04.05.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // De la presa liberă l...

30.04.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Covidul politic

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că instituțiile de învățământ din R. Moldova trebuie să revină totalmente la prezența fizică la ore a elevilor după vacanța de Paște?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md