14:47:51 17.10.2021
Stiri

Expert: Discursul lui Dodon de la Strasbourg transmite mesajele Kremlinului

Politică 30.01.2020 13:29 Vizualizări1561 Autor: Ziarul National
Expert: Discursul lui Dodon de la Strasbourg transmite mesajele Kremlinului


Tezele Kremlinului ar fi ajuns la Strasbourg, rostite de această dată de prețedintele R. Moldova, Igor Dodon, în cadrul discursului său de la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE).

„Îmi doresc ca R. Moldova să nu mai fie catalogată ca fiind prorusă, proeuropeană, proamericană, ori proromânească. Noi avem cetățeni care în același timp pot susține toate aceste direcții, ori niciuna. Este mai important să îmbrățișăm valorile democratice, nu să generăm stereotipuri geopolitice”, a declarat, printre altele, Igor Dodon.

Apoi, cu referire la problema transnistreană, șeful statului a declarat că rezolvarea acesteia ar depinde de recunoașterea internațională a statutului de neutralitate a R. Moldova.

„Unul dintre factorii-cheie ai impactului pozitiv asupra procesului de reglementare transnistreană este, în viziunea noastră, implementarea Strategiei de promovare a recunoașterii internaționale a statutului de neutralitate permanentă a Republicii Moldova, care, desigur, va contribui la consolidarea securității în această regiune a Europei. În acest context, salutăm inițiativa Federației Ruse, exprimată în august 2019, despre intenția sa de a relua procesul de eliminare a munițiilor de pe teritoriul Republicii Moldova”, a mai spus Dodon la tribuna APCE.

Analistul politic Dionis Cenușă remarcă faptul că, la Strasbourg, Dodon s-ar fi poziționat „deasupra polemicilor geopolitice de acasă și în favoarea intereselor colective ale cetățenilor”.

„Scopul este clar - diminuarea argumentelor legate de orientarea geopolitică a actualei guvernări de la Chișinău, care denotă o afiliere prorusă acută. În al doilea rând, Dodon transferă toată responsabilitatea pentru eșecurile de guvernare pe factorii interni, precum corupția. Astfel, nu poate fi atribuită nicio responsabilitate factorului rusesc. Totodată, nici soluțiile externe pentru depășirea problemelor din țară nu trebuie căutate în exterior - unirea cu România sau integrarea europeană.(...) Din discurs rezultă că președintele a folosit tribuna Consiliului Europei pentru a transmite de fapt mesaje Bruxelles-ului, cu care dialogul s-a răcit după demiterea Maiei Sandu, la finele lui 2019. (...) Deși președintele prezintă Moldova ca „stat european”, capabil să se modernizeze și reformeze de sine stătător, tot el recunoaște că țara are nevoie de ajutorul CoE și UE”, remarcă Cenușă.

În opinia analistului, discursul lui Dodon de la APCE a preluat „mai multe mesaje-cheie din discursul Kremlinului”.

„Dodon face advocacy pentru ideea unei Europe lărgite de la Lisabona până la Vladivostok, comodă pentru expansiunea legitimității Uniunii Economice Euroasiatice. De asemenea, el ia apărare limbii ruse, pe principiul că altfel minoritățile etnice nu pot comunica. El promovează stategia „pașilor mici” în negocierile cu Tiraspolul, care nu fac altceva decât să-l motiveze pe cel din urmă să ceară noi instrumente de suveranitate și integrare internațională. Totodată, Igor Dodon face publicitate celebrărilor victoriei sovietice asupra nazismului în fața Adunării Parlamentare a Consiliului Europei care a egalat regimul nazist cu cel sovietic (23 August - Ziua Europeană a Comemorării Victimelor Stalinismului ăi Nazismului, începând cu 2008) și 2 ani în urmă a condamnat glorificarea totalitarismului regimului sovietic (Rezolutia referitoare la importanța memoriei istorice europene pentru viitorul Europei”, a punctat Dionis Cenușă.

Menționăm că președintele Igor Dodon a întreprins o vizită de lucru la Strasbourg, unde a avut întrevederi cu conducerea Consiliului Europei și a ținut un discurs la APCE.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

ion 30.01.2020 17:05

Cu armata straina, cu teritoriu necontrolat, cu separatisti prorusi, cu politicieni prorusi, cu electorat prorus, faptic colonie, nu te poti impune neutru.

Basarabeanu49 30.01.2020 17:44

Eu am afirmat anterior că, discursul lui dodon urma să fie scris la indicația lui putin. Dodon nu dispune nici de cea mai elementară cultură:întinde mâna cel care stă pe loc, nu cel care se apropie.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Al doilea război eco...

11.10.2021 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cazul Stoianoglo, dr...

08.10.2021 09:08 Ziarul National Nicolae Negru // Ce ne pregătesc Mosc...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Alexandr Stoianoglo trebuie să se întoarcă la conducerea Procuraturii Generale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md