DECLARAȚIE // Autoritățile de la Chișinău caută posibilități de a procura și a stoca gaze naturale pe teritoriul Ucrainei sau României, care să asigure consumul necesar pentru cel puțin două luni: „Să nu ne mai ciocnim vreodată cu o criză”


Actuala guvernare de la Chișinău caută posibilități de a procura gaze naturale și a le stoca fie pe teritoriul Ucrainei, fie în România, care să acopere, în caz de necesitate, consumul R. Moldova.
Anunțul a fost făcut astăzi de către vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, în cadrul Forumului de Integrare Europeană a Republica Moldova, organizat la Chișinău de către Friedrich Ebert Stiftung Moldova, Asociația pentru Politica Externă, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene.
„Ceea ce face Chişinăul în domeniul energetic este să nu fim la mâna regiunii transnistrene din punct de vedere al livrărilor de energie. Republica Moldova își propune să aibă rezerve la gaze de cel puțin două luni, care să fie depozitate în Ucraina sau în România”, a spus vicepreședintele Parlamentului.
Rezervele de gaze ar fi necesare, afirmă Popșoi, pentru ca „să nu ne mai ciocnim” cu situații de genul celei înregistrate în luna octombrie curent, când ne-am confruntat cu o criză energetică, din cauza faptului că „Gazprom” a redus cu 35% livrările de gaze către R. Moldova, față de volumele stipulate în contract.
Potrivit vicespicherului, actualele autorități au misiunea de a diversifica, pe viitor, sursele energetice pentru a exclude vulnerabilitatea în care ne-au adus „pseudo-oamenii de stat” din ultimii 30 de ani.
De asemenea, spune Popșoi, Chișinăul trebuie să întreprindă măsuri pentru a nu mai fi „la mâna” Transnistriei, de unde procurăm 80% din energia electrică și unde crește în continuu datoria la plata gazelor naturale, care sunt mai ieftine în această regiune chiar și decât în Rusia.











































































