13:04:21 05.07.2025
Stiri

DOUĂ MILIARDE de lei, cheltuite IRAŢIONAL în prima jumătate a anului 2015. Sedii de milioane şi venituri grase în companiile de stat

Economie 20.12.2015 10:30 Vizualizări2531
DOUĂ MILIARDE de lei, cheltuite IRAŢIONAL în prima jumătate a anului 2015. Sedii de milioane şi venituri grase în companiile de stat

Auditul Curţii de Conturi (CC) a stabilit că peste două miliarde de lei au fost cheltuite iraţional în prima jumătate a anului 2015. Acest lucru s-a întâmplat atât din cauza problemelor tehnice și operaționale în activitatea instituțiilor auditate, cât şi din cauza lacunelor din legislaţie, care nu permit o administrare eficientă a banilor.

Totuşi, instituțiile publice care cheltuiesc banii publici ineficient, de cele mai multe ori sunt reticente în a se reforma, principalul motor de schimbare fiind presiunea partenerilor străini de dezvoltare.

Potrivit unui raport publicat de „Expert-Grup”, planificarea defectuoasă bugetară și incapacitatea ministerelor de a aloca banii publici conform priorităților de finanțare pun în pericol implementarea reformelor în derulare.

Vedeţi mai jos domeniile cu cele mai multe probleme în gestionarea banilor:

Rapoartele Curții de Conturi au analizat și activitatea Consiliului Concurenței și au constatat mari lacune în activitatea și eficiența acestuia. Deși bunele practici recomandă evaluarea mediului concurențial din perspectiva identificării barierelor sectoriale, Consiliul Concurenței nu a realizat o așa evaluare. În plus, s-a constatat că această instituție achită anual pentru chirie aproape 5 milioane lei pentru un spațiu care poate acomoda 117 angajați, când de facto activează doar 52.

Ce ține de activitatea reprezentanților Guvernului în consiliile companiilor de stat, s-a sesizat o rată mare de absenteism a acestora la ședințele consiliilor companiilor respective. La Banca de Economii, 32% din ședințe nu au fost frecventate de niciun reprezentant Ministerului Finanțelor, iar la „Franzeluța” - în cazul a 43,5% din ședințe. De asemenea, s-a constatat că la unele companii sporurile salariale nu au corespuns cu performanțele financiare înregistrate de acestea. În cazul „Moldtelecom”, unde profitul s-a diminuat în anul 2014 față de anul 2011 de la 202,2 milioane lei până la 62,8 milioane lei, venitul mediu lunar al membrilor consiliului societății s-a majorat cu 2,5 mii de lei comparativ cu anul 2011.

În domeniul biocombustibililor s-a constatat că 40% din proiectele finanțate prin intermediul Proiectul „Energie şi Biomasă” – în jur de 14,5 milioane de euro, au fost finanțate netransparent, inechitabil și cu grave încălcări ale regulamentelor existente.

În domeniul învățământului vocațional tehnic (VET) s-a constatat că standardele de finanțare a instruirii unui elev în sistemul VET menționate în strategiile de cheltuieli în educație nu corespund realității, Ministerul Educației neavând standarde de finanțare ale instituțiilor pentru ca acestea să ofere servicii de calitate beneficiarului. La rândul său, Ministerul Finanțelor acordă bani acestui sector în baza cheltuielilor executate în ultimii ani, și nu în baza necesităților, așa cum ar fi corect din punct de vedere al eficienței.

În domeniul acordării ajutoarelor sociale, rapoartele Curții de Conturi au relevat faptul că, deși au fost instituite mecanisme de monitorizare, evaluare și control ale procesului de acordare a ajutoarelor sociale, obiectivele și indicatorii predefiniți în cadrul anumitor proiecte nu au atins rezultatele scontate, situație ce a condiționat amânarea acordării mijloacelor creditare în valoare de 7 milioane de dolari. În plus, din cauza gestiunii ineficiente a banilor în acest proiect, nu au fost realizate un șir de acțiuni vitale pentru succesul proiectului.

În ceea ce privește executarea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală în 2014, aceste procese sunt segmentate și nu sunt evaluate deloc de părțile responsabile. Totodată, dacă instituțiile vizate în rapoartele de audit anuale (BASS, FOAM) ar fi îndeplinit recomandările Curții de Conturi din rapoartele anterioare, ar fi putut fi evitate crize de tipul incapacitatea de oferire a serviciilor de către instituțiile medicale, lipsa medicamentelor, cu care se confruntă în acest moment sistemul de sănătate.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte