03:09:30 30.05.2023
Stiri

Curtea Constituțională: Toate actele Guvernului demisionar sunt constituționale până nu sunt contestate

Politică 17.06.2015 20:13 Vizualizări2006 Autor: Ziarul National
Curtea Constituțională: Toate actele Guvernului demisionar sunt constituționale până nu sunt contestate


Curtea Constituțională a stabilit astăzi că demisia Guvernului Chiril Gaburici este valabilă de vinerea trecută, pe 12 iunie, când prim-ministrul și-a anunțat public demisia.

„Europa Liberă” scrie că, chiar dacă Guvernul a devenit demisionar, deci limitat în dreptul său de a adopta decizii, Curtea Constituţională s-a ferit să dezavueze, pe acest motiv, toate actele normative adoptate de cabinetul Gaburici la şedinţa de ieri. Toate actele se prezumă a fi constituţionale, până nu sunt contestate, spune Rodica Secrieru, secretarul general al Curţii Constituţionale.

„Niciunul dintre actele adoptate marți nu au fost contestate la Curte, nu a fost obiectul examinării. În cazul în care vor fi contestate anumite acte adoptate în cadrul şedinţei de ieri, atunci în fiecare caz în parte Curtea va vedea dacă se încadrează în administrarea curentă a treburilor publice sau nu”, a spus Serieru pentru sursa citată.

În sesizarea depusă la Curtea Constituţională, preşedintele Nicole Timofti a întrebat judecătorii dacă este obligat de Constituţie să numească un prim–ministru interimar până la formarea noului Guvern. Rezumând răspunsul Curţii, Rodica Secrieru notează că premierul demisionar va deţine interimatul până în momentul în care chiar el va spune public că nu îşi doreşte acest lucru. Numai în acest caz, preşedintele Timofti va trebui să numească un prim-ministru interimar.

„El în continuare este prim-ministru în exerciţiu, preşedintele emite un decret doar dacă el spune că refuză să exercite funcţia până la numirea noului Guvern şi solicită să fie eliberat imediat”, a mai spus Rodica Secrieru pentru „Europa Liberă”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

24.05.2023 09:14 Cazimir Țino Cazimir Țino // Învățămintele ultimul...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md