07:08:38 06.12.2019
 
Stiri

Curtea Constituțională: Toate actele Guvernului demisionar sunt constituționale până nu sunt contestate

Politică 17.06.2015 20:13 Vizualizări1570 Autor: Ziarul National
Curtea Constituțională: Toate actele Guvernului demisionar sunt constituționale până nu sunt contestate

Curtea Constituțională a stabilit astăzi că demisia Guvernului Chiril Gaburici este valabilă de vinerea trecută, pe 12 iunie, când prim-ministrul și-a anunțat public demisia.

„Europa Liberă” scrie că, chiar dacă Guvernul a devenit demisionar, deci limitat în dreptul său de a adopta decizii, Curtea Constituţională s-a ferit să dezavueze, pe acest motiv, toate actele normative adoptate de cabinetul Gaburici la şedinţa de ieri. Toate actele se prezumă a fi constituţionale, până nu sunt contestate, spune Rodica Secrieru, secretarul general al Curţii Constituţionale.

„Niciunul dintre actele adoptate marți nu au fost contestate la Curte, nu a fost obiectul examinării. În cazul în care vor fi contestate anumite acte adoptate în cadrul şedinţei de ieri, atunci în fiecare caz în parte Curtea va vedea dacă se încadrează în administrarea curentă a treburilor publice sau nu”, a spus Serieru pentru sursa citată.

În sesizarea depusă la Curtea Constituţională, preşedintele Nicole Timofti a întrebat judecătorii dacă este obligat de Constituţie să numească un prim–ministru interimar până la formarea noului Guvern. Rezumând răspunsul Curţii, Rodica Secrieru notează că premierul demisionar va deţine interimatul până în momentul în care chiar el va spune public că nu îşi doreşte acest lucru. Numai în acest caz, preşedintele Timofti va trebui să numească un prim-ministru interimar.

„El în continuare este prim-ministru în exerciţiu, preşedintele emite un decret doar dacă el spune că refuză să exercite funcţia până la numirea noului Guvern şi solicită să fie eliberat imediat”, a mai spus Rodica Secrieru pentru „Europa Liberă”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Stiri relevante

Efil Rusu 17.06.2015 22:23

Gaburici a plecat. A procedat corect ca a pleacat de buna voie. Acum este necesar de investit in functie un premier care sa fie sustinut de minim 51 deputati, cu viziuni pro-europene clare!

Valeriu 18.06.2015 10:36

Inseamna ca toate proiecte de legi care au fost votate in sedinta de plen al legislativului nu sunt constitutionale.

Dorin 18.06.2015 10:52

Ap Osipov cind a spus ca nu trebuie sa grabit lucrurile, si ca nu ar fi cazul ca un guvern in demisie sa aprope unele hotariri nu a avut dreptate? Acum tot ce a votat trebuie elaborat din nou, pentru ca nu poti re-vota niste acte anti-constitutionale, toata munca trebuie luata de la capat, ceea ce inseamna pierdere de timp

Andrei 18.06.2015 13:05

Numai celor de la JTV, li se pare moral ca chair la sedinta de demiterea guvernului trebuia sa fie adoptate acte de importanta majora, pe cind acestea pot fi contestate de catre opozitie.

Dima 18.06.2015 13:27

Asa si nu inteleg, oare aceste guvern poate fi investit inapoi ?

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
05.12.2019 16:01 Ziarul National Victor Chirilă // Ministrul de Extern...

04.12.2019 15:09 Ziarul National Victor Munteanu // Adevărații regizor...

03.12.2019 12:31 Ziarul National Victor Chirilă // De ce tace Rusia?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova are nevoie de mai multe aeroporturi internaționale, inclusiv la Sud și la Nord, așa cum propune președintele Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md