Curtea Constituțională i-a cerut MAEIE să nu trimită instrumentul de ratificare a Convenției de la Istanbul până nu vine răspunsul Comisiei de la Veneția


Ministrul Afacerilor Externe și al Integrării Europene, Nicu Popescu, i-a solicitat Curții Constituționale să ofere o opinie privind ratificarea Convenției de la Istanbul, în contextul existenței unei sesizări împotriva aprobării documentului de către actuala guvernare.
Curtea Constituțională i-a comunicat oficialului că, în perioada următoare, Comisia de la Veneția va emite o opinie privind Convenția de la Istanbul și ratificarea ei de către statul Republica Moldova.
Înalta Curte i-a cerut ministrului să amâne trimiterea instrumentului de ratificare a Convenției până la soluționarea sesizării.
Menționăm că Legea prin care a fost ratificată Convenția de la Istanbul, prin care autoritățile se angajează ca violența împotriva femeilor să fie pedepsită conform legii, a fost atacată la Curtea Constituțională de către deputații socialiști Vasile Bolea și Grigore Novac.
Președinta Curții Constituționale a cerut, la începutul lunii noiembrie curent, opinia Comisiei de la Veneția.
Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice conține prevederi prin care statele părți asigură prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie, protejarea victimelor, urmărirea penală a infractorilor și adoptarea politicilor integrate.
Astfel, statul nostru și-a asumat obligația de a aloca resurse pentru asigurarea funcţionalităţii centrelor de criză pentru victimele violenței, linii telefonice de urgenţă, disponibile 24/24 ore, adăposturi pentru victimele violenţei, servicii de consiliere psihologică şi juridică, dar și alte măsuri în acest sens.











































































