Cupola de foc va pune stăpânire pe Europa vara aceasta. Previziunile meteorologilor germani dau fiori locuitorilor de pe bătrânul continent


În ultimii ani, Europa a fost lovită de valuri de căldură extremă, noi recorduri de temperatură fiind înregistrate. Se pare că nici 2025 nu va fi lipsit de acest gen de evenimente climatice. Potrivit unui studiu publicat joi de Institutul german Max Planck pentru Meteorologie (MPI-M), vara aceasta va aduce temperaturi extrem de ridicate pe bătrânul continent, care se va afla practic sub o adevărată cupolă de foc.
Institutul german Max Planck pentru Meteorologie (MPI-M) a publicat un studiu ce se bazează pe modele computerizate. Potrivit acestuia, Europa se va confrunta în această vară cu un val de căldură fără precedent.
De multe ori, valurile de căldură de pe bătrânul continent sunt precedate de încălzirea Atlanticului de Nord, care se acumulează în prealabil timp de aproximativ 3 ani. În aceste condiții, experții pot preconiza din timp verile extrem de călduroase.
Pentru a realiza diferite simulări ale climei din Europa pe perioada 1962 - 2022, cercetători de la Universitatea din Hamburg au folosit un model climatic dezvoltat de Institutul german Max Planck pentru Meteorologie (MPI-M). Printre aceste simulări se numără şi unele care reflectă în mod clar legătura dintre acumularea de căldură în Atlanticul de Nord şi verile caniculare de pe bătrânul continent. Cu acest prilej, cercetătorii au subliniat că prognozarea unei astfel de veri caniculare este vitală atât pentru sănătatea oamenilor cât şi pentru limitarea daunelor.
Concluziile studiului publicat în jurnalul Geophysical Research Letters arată că o astfel de acumulare de căldură în Atlanticul de Nord este în curs. Mai exact, temperaturile de la suprafața oceanului au crescut la cel mai înalt nivel din ultimii 40 de ani, ceea ce sugerează că Europa va trece printr-o vară extrem de călduroasă în acest an.
În prezent, verile caniculare se succed cu o periodicitate de o dată la 10 ani. De remarcat că în 2023, Europa s-a confruntat cu una dintre cele mai călduroase veri din istoria măsurătorilor meteorologice.
„Prognoza noastră pentru iunie este din nou, în medie, înclinată spre partea mai caldă comparativ cu istoria recentă, mai ales având în vedere anomaliile de temperaturi în apele marine care înconjoară continentul. Se pare că începutul lunii iunie va fi răcoros sau sezonier pentru o mare parte din Europa, cu excepția sud-estului Europei și poate sudului Italiei”, a declarat Andrew Pedrini, meteorolog la Atmospheric G2, citat de Bloomberg.















































































