Cum să nu te simți OBOSIT după mesele îmbelșugate de SĂRBĂTORI


1. Nu consuma toate caloriile necesare într-o zi întreagă la o singură masă. Metabolismul nostru are nevoi diferite în diferite momente ale zilei, de aceea alimentarea noastră trebuie să țină cont de aceste aspecte. Spre exemplu, avem nevoie de mai multe calorii dimineața când ne trezim după o noapte întreagă de nemâncat sau după un exercițiu fizic foarte intens și de mult mai puține calorii după ore întregi de stat la birou.
2. Consumă calorii de calitate. De calitatea acestor calorii depinde modul în care ele se absorb din intestin și trec în sânge. În funcție de viteza cu care se absorb aceste calorii, organismul nostru răspunde, glandele noastre răspund, spre exemplu, la concentrație crescută de glucide, pancreasul va secreta multă insulină. Toate aceste adaptări de vascularizație la nivel intestinal și de secreții glandulare multiple au impact asupra stării noaste generale. În funcție de constelația hormonală a fiecăruia dintre noi, dar și de harta genetică, așa-numitul polimorfism genetic, vom avea posibilitatea de a procesa corect o cantitate mai mare sau mai mică de alimente.
În orice caz, tradiționalele mese extrem de abundente, bogate în grăsimi saturate de origine animală și în dulciuri foarte rafinate ne vor da o stare generală proastă, somnolență și oboseală.
3. Încearcă să afli care îți este necesarul caloric zilnic și distribuie aceste calorii servind mai multe gustări de-a lungul întregii zile. Dacă ai posibilitatea, testează-te genetic pentru a afla care este modul personal în care interacționezi cu alimentele. Efectuând un screening al intoleranțelor alimentare, poți evita alimentele care îți fac rău.
4. Evită dulciurile rafinate sau limitează consumul acestora. Preferă, în schimb, cereale integrale, orez sălbatic, legume, fructe.
5. Folosește surse proteice variate, atât animale, cât și vegetale. Preferă peștele și în cantități moderate carnea slabă de pasăre, vită, porc.
6. Evită grăsimile animale saturate asigurând, în schimb, un aport variat de uleiuri vegetale, consumă nuci, alune și diferite semințe, toate crude. Nu uita la fiecare masă să consumi alimente bogate în fibre, în special salate mixte.
7. Nu în ultimul rând, include în rutina ta exerciții fizice variate, crește intensitatea acestora și durata lor atunci când anticipezi o masă mai copioasă.
sursa: ziarero.antena3.ro











































































