01:48:26 05.12.2021
Stiri

Cu havuzuri imense sau amfiteatru subteran: Ministerul Culturii atenționează Primăria Chișinău să nu-și bată joc de Grădina publică Ștefan cel Mare și de Scuarul Catedralei din centrul capitalei

Actualitate 22.10.2021 09:44 Vizualizări1527 Autor: Ziarul National
Cu havuzuri imense sau amfiteatru subteran: Ministerul Culturii atenționează Primăria Chișinău să nu-și bată joc de Grădina publică Ștefan cel Mare și de Scuarul Catedralei din centrul capitalei


Mai mult beton, amfiteatru subteran sau havuzuri în jurul Arcului de Triumf. Acestea sunt câteva dintre proiectele prezentate în cadrul unui concurs organizat de Primăria Chișinău cu privire la soluții arhitecturale de reamenajare a Grădinii publice Ștefan cel Mare și a Scuarului Catedralei din inima capitalei.

În total la concurs au fost prezentate 11 proiecte, iar autoritățile locale promit și premii - proiectul care va obține locul I va fi realizat, proiectul de pe locul II va fi premiat cu 6 000 de euro, iar cel de pe locul III – 4 000 de euro.Ministerul Culturii a atenționat Primăria Chișinău că ambele parcuri au statut de monument și sunt incluse în Registrul Național al Monumentelor, ceea ce înseamnă că au nevoie de o abordare specifică și specială, iar datoria de a le proteja și de a le conserva este una impusă de lege.

„În primul rând, este nevoie să fie făcut un studiu de fundamentare/cercetare, care ar analiza potențialul de intervenție asupra grădinilor din punctul de vedere al obligativității protejării ansamblului peisagistic și valorilor arhitecturale și memoriale ale parcurilor. Conform art 12 lit. g din legea 163/2010 pentru obținerea actelor permisive pentru construcție, trebuie să fie în mod obligatoriu prezentat avizul pozitiv al Consiliului Naţional al Monumentelor Istorice de pe lângă Ministerul Culturii. E important ca, în tendința de urbanizare și modernizare a parcurilor și grădinilor, Primăria Municipiului Chișinău să nu uite că monumentele istorice fac parte din patrimoniu, iar datoria de a le proteja și de a le conserva este una impusă de lege”, cităm din declarația Ministerului Culturii.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md