00:14:46 20.01.2025
Stiri

Criptomoneda, folosită de Federația Rusă pentru a corupe și a deturna alegerile din R. Moldova: Autoritățile de la Chișinău dau asigurări că întreprind măsuri pentru a-și spori capacitățile și a putea investiga fluxul de monedă virtuală

Actualitate 13.12.2024 12:17 Vizualizări1895 Autor: Ziarul National
Criptomoneda, folosită de Federația Rusă pentru a corupe și a deturna alegerile din R. Moldova: Autoritățile de la Chișinău dau asigurări că întreprind măsuri pentru a-și spori capacitățile și a putea investiga fluxul de monedă virtuală Ungheni.org

Centrul Național Anticorupție, Serviciul de Informații și Securitate, precum și Inspectoratul Național de Investigații sunt în plin proces privind sporirea capacităților pentru a putea urmări și investiga fluxul de monedă virtuală, în condițiile în care criptovaluta este utilizată tot mai des de Federația Rusă pentru a influența procesele din R. Moldova.

Asigurările au fost date joi, de la tribuna Parlamentului, de către directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața.

Potrivit directorului SIS, instituțiile responsabile dispun deja de softurile necesare pentru a putea urmări tranzacțiile și a afla cine sunt beneficiarii: „Suntem în proces fie de achiziție, fie de studiere a lor, pentru că implică anumite cunoștințe noi”.

Raportul prezentat joi de șeful instituției de inteligență în Parlament a scos la iveală toate modalitățile camuflate prin care grupul criminal organizat Șor, coordonat de serviciile secrete ruse, introducea în R. Moldova mijloace financiare destinate coruperii alegătorilor la ultimele scrutine - mai întâi prin așa-numiții „cărăuși” aduși cu avionul de la Moscova, iar după ce oamenii legii au dat schema peste cap - prin intermediul transferurilor la carduri „MIR” ale „Promsvyazbank” (PSB), o bancă rusească aflată sub sancțiuni internaționale.

„Datorită intervenției autorităților de profil, accesul la paginile web ale băncii PSB este blocat în R. Moldova, însă pentru retragerea mijloacelor financiare sunt exploatate mai multe modalități: a) Retragerea mijloacelor financiare de la băncile din regiunea transnistreană, care au conturi corespondente în băncile din Federația Rusă şi pot utiliza sistemul de plăți MIR; b) Gestionarea conturilor bancare prin utilizarea aplicațiilor VPN; c) Gestionarea conturilor bancare de către rudele aflate în FR, cu ulterioara transferare a mijloacelor financiare către titulari din RM; d) activitatea unor persoane şi grupuri de persoane specializate în activități ilegale de prestare a serviciilor de spălare a banilor şi lichefiere a mijloacelor băneşti, care explorează a numite deficiențe existente în sistemul național de prevenire şi combatere a spălării banilor, în special pe compartimentul operațiunilor cu cardurile”, a arătat Musteața.

De asemenea, serviciile speciale ruse, prin intermediul persoanelor apropiate grupului Șor, utilizează aplicația TRUSTEE (Trustee Plus UAB „Trustee Global”, Lituania), ca mecanism de finanțare.

„TRUSTEE reprezintă o platformă financiară digitală, pentru servicii crypto, fiind şi emitentă de carduri VISA / Mastercard, virtuale, pentru smartphone-uri. Pentru înregistrare şi deschidere a unui cont, este necesară descărcarea aplicației, indicarea numărului de telefon şi trecerea unei proceduri de verificare stabilită de administratorii platformei”, a detaliat directorul SIS.







Vedeți mai jos schema prin care a finanțat Moscova rețeaua Șor pentru a deturna alegerile din R. Moldova (fragment din raportul SIS, prezentat în Parlament pe 12 decembrie):










Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md